Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Fel van a társadalom arra...

U. Xorter kérdése:

Fel van a társadalom arra készülve, hogy az ugyan titkosított, de ellopott fájlokat kb 20 éven belül simán feltörheti bárki kvantumszámítógépekkel?

Figyelt kérdés

Szóval hiába van hosszú jelszavakkal védve egy fájl, már a mai kvatumarchitektúrákkal tudunk pár bites prímeket faktorizálni polinomidőben, és szerintem sokat mondok a 20 évvel, hogy a mai titkosítási eljárásokat másodpercek alatt törjük.

Sokan úgy vannak vele, hogy jajj, ellopták a winchesterem, pendrive-om, hogy betörtek egy adatbázisba, és elloptak benne mindent, de nem baj, mert úgy is jelszóval védett.

De arra nem gondolunk, hogy nem olyan soká, könnyen feltörjük ezeket a hagyományos rendszereket, így pontosan tudni fogják mi van az ellopott pendrive-on és az adatbázisban is.

Ez külön érdekes, ha nem csak "egyszerű" magánszemélyekre gondolunk. Szerintetek?

#jelszó #jövő #titkosítás #kvantumszámítógép #kvantumkriptográfia #kriptofráfia
2024. jún. 14. 18:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Majd ha lesz ilyen dolog, arra a védekezési módszerek és eljárások is ugyanúgy ki lesznek dolgozva és alkalmazva. "Neked" átlag embernek 50 év múlva sem lesz kvantumszámítógép a sarokba lerakva, ha 20 év múlva megjelenik. Az meg hogy mi lesz a jövő, felesleges rajta már most izgulni.
2024. jún. 14. 18:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Valós a probléma, viszont elsősorban aszimetrikus kulcsú titkosítás ellen hatásos, nem szimmetrikus ellen. Így az internet forgalom lesz veszélyben, ha esetleg most elkapják a forgalmat, elmentik, és később feltörik. Azt hirtelen nem tudom, hogy pl. a bitlocker, LUKS milyen algoritmust használ, de van rá esély, hogy szimmetrikusat. Aszimmetrikusnál is a key exchange még ami egy fontos komponens.

A jó hír, hogy már egy ideje dolgoznak olyan kriptográfiai algoritmusokon, amelyek kvantuszámítógépek által se törhetők:

[link]

2024. jún. 14. 19:34
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A közeljövőben még nem lesz ilyen hatékonyan működő kvantumszámítógép. Annyit tehetsz hogy 128 helyett 256 bites kulcsal titkosítasz. (pl bitlocker)
2024. jún. 14. 19:40
 4/7 anonim ***** válasza:
Léteznek már kvantumvédett titkosítási algoritmusok, mire a kvantumszámítógépek elterjednek, minden komolyabb helyeken azokat fogják használni.
2024. jún. 14. 21:04
 5/7 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

mindeg van "lejebb" fejlodes sose allna meg

ha nem tortenik meg amit mindenki elore lat akkor eljuthatunk a te problemadig es megoldasaig is

de filmek arrol szolnak hogy allati szintre esik vissza emberiseg

hogy mi miatt lenyegtelen

de utana ez is lenyegtelen lesz

kinyomtatot infoknak se lesz eteke/jelentosege, gepek meg nem lesznek

2024. jún. 15. 18:25
 6/7 anonim ***** válasza:
70%

1) a társadalom? Felkészülve?? Azt se tudják mi az a titkosítás 😃 99+% nem használ ilyeneket. Nem tudom feltűnt-e.. közösségi médián van az életük. Úgy néz ki neked a társadalom, hogy foglalkozik ilyennel? 😃 ne már...

Amúgy meg nyilván akit érdekel a dolog, az védi az adatait. Ennyi. Minket látod.. még a kormányunkat se érdekli. Zéró biztonsági pajzs van egy külügynél. Bárki benézhetett, aki kicsit is jobban ért hozzá.

2024. jún. 16. 23:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Én fel vagyok.
ma 00:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!