A linux miért nem úgy működik ahogy kéne?
Felraktam a legújabb fedora 39 lqxt-t. Úgy voltam vele, hogy a telepítéshez jobb egy ilyen lightos desktop. (Elég gyenge kis gép)
Utána úgyis lehet váltogatni desktopokat.
Felrakta meg minden, de a fedora leírása nem is működik:
Hiába rakom fel, sehogy se lehet kiválasztani...
Aztán találtam egy leírást. "Ez egy kamu, fel se raktad"
Groupinstall mi? De akkor a fedora weblapján miért nem ezt írják?
Mind1 felraktam, így már tényleg megy...
Hát nem tudom. Nekem legutóbb olyan, hogy valami alapabb dolgot mókolni kelljen, utoljára 20 éve fordult elő Linuxon. Azóta egyszer sem volt ilyen probléma.
A Fedorát mondjuk nem ismerem, de használtam én már OpenSUSE-t, ott fel volt téve a Gnome meg a KDE, és hangulat szerint váltogattam. Semmi probléma nem volt vele. (Ott még a telepítése is kifejezetten kezdőbrát, a Yastban csak be kellett pipálni, hogy melyik felületeket akarom.) Aztán ugyanez Ubuntuval. Tökéletesen működött. Bejelentkezéskor ki tudom választani, hogy melyiket akarom használni. Linux Mintnél, amit most használok, szintén. Fel van téve a Cinnamon, Mate, Gnome, meg KDE. Annyi volt, hogy Synapticban kiválasztottam a megfelelő csomagot, az meg a szükséges függőségekkel együtt települt is. Ha neked ennyire nem megy, akkor vagy a Fedora nem igazán szereti ezt a dolgot, vagy te csinálsz valamit nagyon rosszul. Bár ha neked Ubuntu alatt is ez problémát okozott, akkor valószínűleg ez user error lehet.
Ami pedig azt illeti, én egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a Linux ne lenne jó laikusoknak és kezdőknek. Tök jó nekik is, van is pár (elégedett) Linux-felhasználó az ismerettségi körömben: egyikük titkárnő, másikuk óvónő, harmadik benzinkutas...) Semmi problémájuk vele.
Viszont amit nem kéne: kezdőként azt hinni, hogy vérprofi vagy. Neeem, nincs azzal baj, ha valaki kezdő. Szerinted én úgy születtem, hogy a fejemben volt a Linux-kernel? Dehoogy! Mindenki volt egyszer kezdő. Csak ha az vagy, akkor vagy ne piszkálj bele olyasmikbe, amik a haladó kategóriába tartoznak, vagy szorgalmasan tanulj, hogy haladó lehess, vagy pedig ne akadj ki, ha valami nem jön össze.
Egy desktop telepítés teljesen alap dolog.
A fedora weblapján meg úgy írja hogy a groupinstallal IS fel lehet rakni. De valójában csak azzal lehet.
Nem, nem csak azzal lehet. Azzal IS fel lehet rakni.
A groupinstall semmi mást nem csinál, mint csomagok előre összeállított csoportját telepíti fel. Ha telepítettél valaha Ubuntuban metacsomagot, na, ez majdnem ugyanaz.
A dnf grouplist parancs kilistázza az elérhető csoportokat (a dnf grouplist --ids parancs az azonosítókkal együtt listázza ki).
Ha ezt kiadod, látod, hogy van olyan csoport, hogy "LXQt asztali környezet" (lxqt-desktop-environment). Ha kiadod a dnf groupinfo "LXQt asztali környezet" vagy a dnf groupinfo lxqt-desktop-environment parancsot, akkor látod, hogy miket tartalmaz ez a csoport. Olyanok vannak benne, mint "Administration Tools", "Common NetworkManager Submodules", LXQt, stb.
Ha kiadod a dnf groupinstall lxqt-desktop-environment parancsot, vagy a dnf install @lxqt-desktop-environment parancsot, akkor a rendszer feldobja azokat a csomagokat, amiket ez a csoport tartalmaz. Ha az itt látható csomagokat ha egyesével feltelepíted, akkor ugyanazt kapod, mint ha a teljes csoportot telepítetted volna.
Általánosságban, csomagcsoportot a következő módokon lehet telepíteni:
dnf group install <csoportnév> vagy
dnf install @csoportnév
Pontosan ugyanazt csinálja mind a kettő.
Én ezt értem, de a weblapon akkor se ezt írják.
Megint egy olyan leírás ahol már eleve feltételezik hogy a user tudja ezeket...
Mert mit írnak a weblapon? Azt írják, hogy meg tudod nézni az elérhető asztali környezeteket biztosító csoportok listáját: dnf group list -v --available | grep desktop
És utána fel tudod telepíteni így: dnf install @kde-desktop-environment
Vagy így: dnf groupinstall "KDE Plasma Workspaces"
Most ebből melyik nem igaz?
És utána fel tudod telepíteni így: dnf install @kde-desktop-environment"
Le van írva a kérdésben.
Ezzel valójában nem rakja fel. Csak a másikkal.
Mit nem értesz?
> És utána fel tudod telepíteni így: dnf install @kde-desktop-environment"
Igen, fel. Még újraindítani sem kellett, kijelentkeztem Gnome-ból, kiválasztottam a Plasma (Wayland)-et és simán be tudtam lépni KDE-be.
Itt a dnf history: [link]
Utána még feldobtam a Gwenview-t, meg a baseapps-t.
És itt van, hogy konkrétan milyen csomagokat rakott fel a dnf install @kde-desktop-environment parancs: [link]
>
Hogy neked mi nem ment, vagy miért nem ment.
> Mit nem értesz?
Hogy neked mi nem ment, vagy miért nem ment.
Még egy dolog, ha ilyet csinálsz, hogy asztali környzetet cserélsz, akkor dnf swap parancsot célszerű használni:
sudo dnf swap @gnome-desktop @kde-desktop
Ez egy tranzakcióban törli le Gnome csomagjait, és telepíti fel a KDE csomagjait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!