Milyen operációs rendszerrel lehet a legegyszerűbben NAS-t csinálni sima PC-ből?
Figyelt kérdés
Valami kifejezetten NAS rendszer kellene, aminek van könnyen kezelhető grafikus felülete. Csak helyi hálózaton lenne használva, a rajta tárolt fájlokat pedig Linux, Windows (beleértve a régebbi verziókat, pl XP) és Android rendszerek alól is szeretném elérni. Egy jelszavas funkció se ártana, hogy csak én tudjam elérni, illetve jó lenne egy olyan funkció is, ami egy megadott időközönként biztonsági másolatot csinál egy másik HDD-re az új fájlokról. Nem 24/7 használatra lenne, éjszakára ki lenne kapcsolva, szóval valahogy úgy kellene megoldani, hogy ne kelljen minden bekapcsolás után vacakolni vele.2023. dec. 22. 22:19
1/7 anonim válasza:
2/7 anonim válasza:
Az elso valasz amugy rendben van, de csak jeleznem hogy az ejszakara kikapcsolgatas tobbet art a gepnek mintha 0-24 menne, kulonosen ha HDD-ket hasznalsz.
3/7 anonim válasza:
Miért rossz a HDD-nek, ha kikapcsolod? Ha nem megy a torrent, akkor úgyis 99%-ban csak áll. Már csak a fogyasztás miatt is felesleges járatni a HDD-ket, szépen mehetnek parkolásba 10-30 perc inaktivitás után.
Régi és téves infó az, hogy az indulások száma csökkenti az élettartamot, már ha erre alapozod a dolgot.
4/7 anonim válasza:
#3 a felporgesek kifejezetten csokkentik az elettartamat mert jobban terhelik a motort, csapagyazast, mint a sima folyamatos porges.
5/7 anonim válasza:
Jómagam egy "sima". Windows 7 rendszerű laptopból csináltam "fileserver"-t.
Elérhető bármilyen eszközön a hálózaton, jelszót kér a hozzáféréshez. (Windows megosztás)
Illetve webböngészőből "kívülről" is elérhető, ilyenkor egy teljesen más felhasználó/jelszó párossal kell belépni (HFS SERVER)
6/7 anonim válasza:
Én a FreeNAS/TrueNAS vagy Openmediavault között választanék (magam az utóbbit üzemeltetem). Az OMV-ről tudom, hogy SMB1-ig vissza tud menni, úgyhogy nem csak XP-n, de még Windows 95-ön is csatlakozhatsz. Mindent tud, amit elvársz tőle.
7/7 anonim válasza:
OMV-ben ki lehet kapcsolni, hogy pollozza a merevlemezeket. Csak akkor pörög fel, ha tényleg dolgozik is vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!