Hogyan tudom az excelben napokra bontva a kiugró értékeket kiszűrni? Többi lent.
9 hónap minden napjának minden percéről vannak mérési adataim. Viszont a mérési adatok között vannak kiugró értékek (külső hatásból eredő), amik olyan szinten eltérnek az adott nap jellemző értékeitől, hogy jelentősen bezavarnak az átlagoláskor. Azt szeretném elérni, hogy a napok tekintetében határozza meg a felső határt (kvartilis függvényt ismerem hozzá). Azért fontos minden napra külön meghatároznom a felső határt, mert amíg A napon az átlagos értékek 20 körül mozognak, addig B napon ez lehet 50 is, és így ugye változik a felső határ is.
Remélem érthető volt.
Köszönöm előre is a segítséget!
Mit takar az R?
A kiugró értékeket törölni szeretném, mivel ezek teljes mértékben külső tényezőből eredő értékek és csak bezavarnak, amikor a normál, háttérértékeket próbálom átlagolni.
Sajnos attól félek, hogy én ennyire nem értek hozzá. Azt hittem van valami egyszerű "függvénykombináció" ami nekem nem jutott az eszembe.
Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Itt a képlet, amivel meg tudod határozni a kvartiliseket. Hogy melyik kvartilis függvényt alkalmazod, szinte mindegy. Nyilván a H3-as cellában lévő függvény annyiban tér el, hogy a legvégén nem 1-es hanem 3-as szerepel.
Ez alapján már boldogulsz?
Nagyon szépen köszönöm az ötödik válaszolónak a segítséget! A mutatott függvénnyel tökéletesen működik az, amit szerettem volna.
Még egyszer hálás köszönetem és minden jót! 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!