Mi volt az, amit a legjobb újításnak éltél meg?
Olyan, ami jelentősen felgyorsította azt, ahogy használod a számítógéped, vagy ami egyszerűsített folyamatokat.
Nálam például ilyen a Docker, az SSD-re váltás, vagy a Raspberry-re kiszervezett programok.
A Macintosh megjelenése 1984-ben. Igaz akkor még csak egyetemi kiállításon bámultuk, és nem is 1984-ben itt Magyarországon, hogy ez már tényleg a jövő. 1 db volt belőle akkor a városban (Pécs) és az összes állunk leesett. :) Igaz, nagyon fiatal voltam akkor még.
Aztán utána jött a Windows 95 volt még ilyen számomra, amikor úgy gondoltam, hogy itt megint egy akkora szintet léptünk, hogy azt elmondani nem lehet. Aztán pár évvel később az SSD.
Ezek a három fő az IT mérföldkövek az én életemben.
Hát én már win 95-be születtem bele. Nem igazán volt semmi különleges azóta. Sőt, ugye egyre lassabb a fejlődés/változás. Windows gyakorlatilag semmit nem fejlődött. Ott a 95-ösnél kitalálták a start menüs elrendezést, egyszer próbálták lecserélni, de hamar rájöttek, hogy nem kéne 😃
Hardverek is mindig csak picit fejlődnek... a játékok lényegében már semmit, csak a gépigány megy az egekbe.
SSD... jó, hát persze, nagyon jó, hogy azonnal elérhetőek a fájlok, és nem kell várni rá, amíg a hdd olvasófeje fizikailag megtalálja. Reszponzívabbak a gépek meg minden. De ez nem egy áll-leesős dolog nálam, hanem egy régi adósság, amit végre törlesztett akkor a technológia.
Ami nekem tetszik inkább, hogy az AI által a játékok egy új korszakába érhetünk. Elsősorban az, hogy az NPC-k végre nem élettelen kódok lesznek, hanem valós társalgást lehet folytatni velük. Vannak már demo videók erről. Szépen rákötötték a chatgpt-t a játékra, adtak a karakternek személyiséget, illetve hozzáfűzték a célját. Ez végre egy olyan ugrás lesz, ami megváltoztatja ezt a megrekedést, ami jelenleg a játékvilágban tapasztalható. Szóval ha ez olyan lesz, mint amilyennek ígérik, az akkor nagyon erős változás, egy valódi új korszak jele lesz.
Meg nyilván rengeteg más helyen lesz jelentősége a különféle MI-knek. Jó sokáig ígérgették ezeket is, meg magyarázták, szóval ez sem ütött akkorát. De az, hogy megjelenik az elsőbilyen nyipvános nyelvi modelleken alapuló MI, és rögtön ilyen erős, és mindenre használható, ez a durva.
Szóval ja, nekem az MI, és különösen a chatgpt ami így a legnagyobb előrelépés.
Sajnos még nem éltem akkor, de a DRAM megjelenése (és gyors terjedése) egy irtózatosan fontos lépés volt.
Az én életemben az egyetemen a WEB megjelenése volt a Gopher/FTP páros után.
1541-es floppy a C64-hez.
Internet az egyetemen.
Napster.
Digitális fényképezőgép.
ADSL otthoni internet (1 Mbit/sec :) )
Piratebay (és társai)
A media szerver ilyen lenne ha valóban működne.
A chatgtp-vel még nagyon szkeptikus vagyok, csak néhányszor próbáltam de nagyon felidegesít amikor egy egyszavas válasz helyett is 3 oldalon keresztül nyom valami rizsát még csak nem is igaz
miota a mobilok is "minipc" k lettek es barki szamara elerhetoek is
mondjuk azt mondjak ez fogja az emberiseg vesztet okozni
olyan mint mikor prometeus tuzet adott az emberek kezebe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!