Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A legújabb Linux Mint Cinnamon...

A legújabb Linux Mint Cinnamon támogatja-e a Wayland-et (X helyett), illetve a hangrendszer már PipeWire rajta, vagy még mindig pulse?

Figyelt kérdés
2 év után ismét "szemezgetek" a Linux Minttel, érdekelne, hogy a kérdésben említett 2 dolog így van-e, csak mert jó lenne. Ha alapból nincs se Wayland, se PipeWire, viszont utólag telepíthető/beállítható rá, az is megfelel, úgyis szokásom kicsit belebabrálni ezekbe.

2023. aug. 16. 20:19
 1/5 gentoojedi ***** válasza:
A Waylendet már rég óta, az inkább a kérdés, hogy mindegyik szoftver kompatibilis-e vele. A hangrendszere pulseaudio, mivel ez is, mint az előző két kiadás az utolsó ubuntu LTS kiadásra épül, tehát a 22.04-re. A következő kiadás fog a 23.04LTS-re épülni. Tehát még egy évet várnod kell. Inkább dobj fel a vadi új debian 12-t cinnamonnal.
2023. aug. 16. 23:46
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Waylandet egyik Mint kiadás sem támogatja.

A MATE felület minimális lépést tett már ez irányba, illetve az XFCE fejlesztői is tervezik a Waylandre váltást, Cinnamonnal nem tudom mi a helyzet, de egyelőre még mindegyik Xorgot használ.

De legalább jól működnek és stabilak, Waylanddel még vannak itt-ott problémák. Szóval nyugodtan kipróbálhatod a Mintet, Wayland hiánya ne tartson vissza.

Ja és Pulseaudiot használ a Mint.

2023. aug. 17. 11:38
 3/5 A kérdező kommentje:
A Debian 12 sajna nem jó nekem, jelenleg Fedorát használok, és az a gondom vele, hogy nem tudom rátelepíteni a zárt AMD Radeon drivert, mert nincs Fedora csomag, ahogyan Debian se. Úgyhogy nem lennék előrébb a Debiannal, arra még tán a Steam is max Flatpak csomagként telepíthető. Ubuntura van ez a driver, a Mint pedig Ubuntu alapú, azért gondoltam arra, hogy az jó lenne, de akkor lehet várok még vele.
2023. aug. 22. 13:56
 4/5 anonim ***** válasza:
AMD -ből van zárt driver? Úgy tudom az nyílt és bent van a kernelben, tehát nem kell telepíteni, egyből működik.
2023. aug. 22. 14:04
 5/5 gentoojedi ***** válasza:

Amd gpu pro a zart driver.

1. Debianra és fedorara is telepíthető! A honlapról a binarist kell letölteni, kicsomagolni, futtathatóvá tenni és futtatni.

2. Steam telepíthető debianra nem flatpackal is. Engedélyezni kell a contrib repót is és a steam telepítőt kell apttal vagy synapticban feltenni.

2023. aug. 22. 14:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!