Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A Windowsból mikor lesz egy...

A Windowsból mikor lesz egy normális operációs rendszer?

Figyelt kérdés

Naponta dolgozom a Windows 10-zel, és gyakran bosszankodok a hibái illetve a hiányosságai miatt. Hadd mondjak párat.

- már eleve a telepítés utáni szöszmötölések borzasztóak, pl. mindig van legalább néhány eszköz (általában 2-3-4-5), amihez nem telepít drivert, de ki tudja miért??

- a programok letöltése nehézkes, a store-ban alig van használható alkalmazás, mindent egyesével a webről kell leszedni

- a frissítés miért nem tud lefutni egyhuzamban? Kétszer-háromszor újra kell indítani a gépet, mire minden frissítést feltelepít, ez nonszensz...

- egyébként is borzasztó lassan frissít a rendszer, még egy új gépen is

- amúgy is a funkciófrissítések túl gyakran jönnek, sokszor kidolgozatlanok, és időről-időre lefejlesztik ugyanazt, amit már egyszer lefejlesztettek. Most pl. MI alapú keresést építenek be a Windowsra, mikor még a hagyományos Windows Search is egy rakat fals találatot ad

- a start menü nagyjából semmire se jó, a sok alapértelmezetten települő bloatware app meg még rátesz erre egy lapáttal

- minden szir-szarhoz be kell jelentkezni, ha pl. store-ból töltök levalamit...

- a feladatnézet funkció még jó is lenne, ha nem lenne ilyen borzasztó lassú

- az Edge és a Bing erőltetése nagyon szánalmas

Ezek voltak a kényelmetlenségek, most jöjjenek a hibák:

- a távoli asztali szerver sokszor csődöt mond, ha eltérő gépekről jelentkezel be, de néha akkor is, ha egy adott gépről lépsz be egymás után többször, és akkor dobál ilyen hibaüzeneteket: [link]

Olyankor még kikapcsolni sem lehet a gépet...

- az FTP megvalósítás valami borzalom, több fájl másolása esetén egy idő után megszakad és nem is lehet újraépíteni a kapcsolatot

- a telefonomat hiába dugom rá, sokszor nem tölti be a rajta lévő dolgokat, vagy végtelen ideig másol

- simán engedi, hogy olyan betűjelre csatoljak fel hálózati meghajtót, ami már használatban van (más program által), de reboot után eltűnik és panaszkodik, hogy nem sikerült csatolni

- egyébként is néha el-eltűnnek felcsatolt meghajtók

- a rendszerszintű alkalmazások közül nagyon sok nem tartja tiszteletben a sötét/világos módot

...

Vannak még problémák, de most nem akarok többet írni.

2023. máj. 27. 15:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Bár néhány dologban igazad van (pl. sötét téma, pár modul 10+ éve változatlannak tűnik), egy pár dologhoz én is hozzászólnék, bár sajnos a MacOS-t nem tudom ekézni, mivel még nem dolgoztam vele, bár Linuxszal régebben igen:

"már eleve a telepítés utáni szöszmötölések borzasztóak, pl. mindig van legalább néhány eszköz (általában 2-3-4-5), amihez nem telepít drivert, de ki tudja miért??" - Erről valószínűleg maguk a gyártók tehetnek

"a programok letöltése nehézkes, a store-ban alig van használható alkalmazás, mindent egyesével a webről kell leszedni" - Lejjebb kifejtem, de a sok szemét mellett azért akadnak használható alkalmazások is. Szintén szerintem a külső fejlesztők hibája, nem a Microsofté

"egyébként is borzasztó lassan frissít a rendszer, még egy új gépen is" - Ez (néhány hasonlóval együtt) elég homályos, nyilván nem ugyanakkora frissítést kell telepíteni ugyanolyan gépekre

"amúgy is a funkciófrissítések túl gyakran jönnek, sokszor kidolgozatlanok, és időről-időre lefejlesztik ugyanazt, amit már egyszer lefejlesztettek. Most pl. MI alapú keresést építenek be a Windowsra, mikor még a hagyományos Windows Search is egy rakat fals találatot ad" - Nem derül ki, mit tekintesz gyakorinak, nekem pár havonta frissít valamit, és a kijelentésed másik része szerintem hülyeség

"a start menü nagyjából semmire se jó, a sok alapértelmezetten települő bloatware app meg még rátesz erre egy lapáttal" - Ez teljesen szubjektív, ráadásul a Win 10 és 11 eléggé különbözik. Nem gondolom, hogy bármelyik is tökéletes lenne, de ilyen listán nincs helyük, ez simán kötözködés, ahogy pár másik dolog is, általad hiányolt feature-ök miatt

"minden szir-szarhoz be kell jelentkezni, ha pl. store-ból töltök levalamit..." - Én ugyan folyamatosan be vagyok jelentkezve, ezt teljesen normálisnak tartom, szintén szubjektív hülyeség

"a feladatnézet funkció még jó is lenne, ha nem lenne ilyen borzasztó lassú" - Nekem 6 éves gépem van, mégsem lassú.

"A store jó lenne, ha normális programok lennének benne, de még a Microsoftnak is csak néhány szoftvere van fent, külső gyártóknak meg alig." - Nem néztem végig, de nekem elég soknak tűnik, igaz, némelyik csak egy téma.

[link]

"Meg hogy mindenféle plusz nélkül tud zipbe tömöríteni." - Dehogynem, kb. 20 éve. Jobb gomb, küldés, tömörített mappa.

Nyilván meglehetősen elfogult vagy a Windows-zal szemben, így pedig nem lehet objektív képet kapni.

2023. máj. 28. 09:47
 12/19 A kérdező kommentje:

"Erről valószínűleg maguk a gyártók tehetnek"

Van olyan, hogy a Windows egy eszközhöz nem telepít drivert, pedig ott van az opcionális frissítések között, de külön be kell pipálni, hogy telepítse fel. De végső soron nekem mindegy, hogy ki tehet róla, attól függetlenül géptelepítés után manuálisan kell szöszölnöm vele. Egyébként a gyártóknak elemi érdekük, hogy ott legyen a Microsoftnál a driver, sok nyűgtől megszabadulnak így.

"Nem derül ki, mit tekintesz gyakorinak, nekem pár havonta frissít valamit, és a kijelentésed másik része szerintem hülyeség"

Alapvetően nem is a gyakoriság a probléma, hanem hogy nincsenek rendesen letesztelve a frissítések (aminek valószínűleg az egyik oka a gyakoriság).

"de ilyen listán nincs helyük, ez simán kötözködés, ahogy pár másik dolog is, általad hiányolt feature-ök miatt"

Miért lenne kötözködés? Oké, hogy ez valahol szubjektív is, de nézd már meg a többi asztali környezet indítmenüit, szinte mindegyik többet tud és jobban használható, mint a Start menü. Ezek eléggé alapvető UI/UX dolgok.

Ha értesz Linuxhoz, tudod, hogy ott pl. csoportokba vannak sorolva az alkalmazások. Windowsban többek közt ilyen nincs.

Amelyik asztali környezet nem használja ki a csoportosítást (pl. a Gnome), ott pedig te tudsz mappákat létrehozni, nagyon gyorsan és egyszerűen. Vagy hogy azt említsem, mennyivel testreszabhatóbb egy Linuxos GUI, mint a Windowsé...

"Én ugyan folyamatosan be vagyok jelentkezve, ezt teljesen normálisnak tartom, szintén szubjektív hülyeség"

Sem te, sem az eddigi hozzászólók nem dolgozik többgépes környezetben, ez nagyon látszik. Ezért van az, hogy bizonyos problémákat nem is tudok értelmezni...

Sokszor ül az ember olyan gép előtt, amibe nem akar bejelentkezni, de mégis jó lenne használni mondjuk a store-t. Vagy a gyors segítséget, vagy bármit.

"Nekem 6 éves gépem van, mégsem lassú."

Az én Windows-os céges gépem egy Optiplex 5090, i7-11700 procival, 8GB RAM-mal, Micron 3400 NVMe (512GB) SSD-vel, és itt is van egy érezhető delay amikor megnyitom a feladatnézetet, miközben egy 2016-os Thinkpaden (i5-4300U, 8GB RAM) Gnome alatt nincs ilyen delay, de Mac alatt sem éreztem sose ilyet.

Nem tűnik nagynak ez a delay, de folyamatosan munkánál nagyon zavaró, emiatt kb. használhatatlan a feladatnézet.

"Dehogynem, kb. 20 éve. Jobb gomb, küldés, tömörített mappa."

Igazad van, erről valóban elfeledkeztem.

"Nyilván meglehetősen elfogult vagy a Windows-zal szemben, így pedig nem lehet objektív képet kapni."

Szerintem mindenki elfogult a Windows-szal szemben, aki ismeri a többi rendszert is, és kicsit komolyabb dolgokra használja a gépét, mint Photoshop-Játék-Facebook hármas :)

2023. máj. 28. 17:20
 13/19 anonim ***** válasza:
68%

OK, a Start menü a Windows 8 óta bizonyos fokig visszafejlődött, előtte voltak mappák, bár nem volt túl felhasználóbarát.

Szerintem csak azok a frissítések tűnnek fel, amik néhány gépen gondot okoznak, de a többi rendszeren ezt elnézed... mert szerintem vannak.

Ha van is 1-2 tizedmásodperc késés a feladatnézetnél, én ezt nem érzem semmilyen problémának, nem hogy jelentősnek.

Összességében emiatt kár volt "kérdést" kiírni. Most jobb, megtudtál valamit a tömörítésen kívül?

2023. máj. 28. 17:37
 14/19 anonim ***** válasza:
34%

""Egy szó sem írtam az újraindításról."

de"

Azt írta, hogy online frissít. Azt úgy értette, hogy amíg használod a rendszert, ahogy szoktad, ő elvégzi a frissítést, aztán újraindítasz, és már használod is a friss verziót. Nincs olyan, hogy "Ne kapcsolja ki a számítógépet, amíg a Windows frissít", mert nem kell.

2023. máj. 28. 21:02
 15/19 A kérdező kommentje:

"Nem hanem a te szarodé, amit használsz, Windows program meg nincs."

Hanem akkor micsoda a Windows, mákosbukta? :D

Egyre nagyobb hülyeségeket írkálsz... jobb lett volna, ha csendben maradsz.

""Egy szó sem írtam az újraindításról."

de"

Tudtam, hogy lesz olyan, akinek megfekszi a gyomrát ez az online-offline frissítés dolog, nyilvánvalóan azért, mert sosem hallottad még ezeket a kifejezéseket.

Szerencsére #15-ös válaszoló leírta a helyes választ.

"Kezdjük ott, hogy az Xbox alkalmazás alapból nincs is feltelepítve."

XBox Game Bar, XBox hálózatkezelés, és még egy rakat XBox-hoz kapcsolódó komponens fent van, és nem is távolíthatók el. Legalábbis legális módszerekkel nem.

Ugyanúgy fent van kismillió más komponens, amit én és velem együtt nagyon sokan nem használnak.

Ez az XBox-os cucc még a server verzióban is fent van...

Ebből a szempontból csak visszafelé fejlődött a rendszer, mert Windows 98-ban az ilyen komponensek még opcionálisan kijelölhetők voltak a telepítés során.

2023. máj. 29. 13:13
 16/19 anonim ***** válasza:
60%
Nem értem, miért zavarnak annyira, még ha nem is tudod leszedni őket. Nálam egyedül az Xbox Game Bar nem eltávolítható (legalábbis nem aktív ez a gomb), ami 241 KB elvileg... Ha nem nézel körül a menüben, sosem fogod látni. A többi hasonló sem sokkal nagyobb.
2023. máj. 29. 13:19
 17/19 A kérdező kommentje:

"OK, a Start menü a Windows 8 óta bizonyos fokig visszafejlődött, előtte voltak mappák, bár nem volt túl felhasználóbarát."

A mappázás azóta már visszatért egyébként.

"Szerintem csak azok a frissítések tűnnek fel, amik néhány gépen gondot okoznak, de a többi rendszeren ezt elnézed... mert szerintem vannak."

Vannak más rendszereken is, bár Mac-en ilyenbe még nem futottam bele, Linux alatt pedig egyedül OpenSuse Tumbleweed alatt. És igen, elnézőbb vagyok a Linux-szal szemben, nem csak azért, mert ingyenes, hanem mert ha vannak is benne hibák, sok szempontból sokkal jobb, mint a Windows.

2023. máj. 29. 13:32
 18/19 anonim ***** válasza:
57%

"Hanem akkor micsoda a Windows, mákosbukta? :D"

Egy operációs rendszer te nagyokos

unalmas a fölösleges nyavajgásod... használj mást ha ennyire nem akarsz windowst. tudjuk hogy egy szar amúgy is, de nem a te állításaid miatt. heti windows rinya viszont megvolt, köszi

2023. máj. 29. 18:58
 19/19 anonim ***** válasza:
28%

Hogy mikor?

Nem tudom, de erre várunk már vagy 30 éve. :D

Bár szerencsére én már 10 éve Linuxon dolgozok, szóval közvetlenül nem érint. Közvetetten annál inkább, mivel rendszergazda vagyok, a munkatársak többsége Windowst használ, és sajnos naponta szembesülök olyan problémákkal, amik Linuxon vagy fel sem merülnek, vagy aránytalanul hamarabb megoldhatóak.

"egyébként is borzasztó lassan frissít a rendszer, még egy új gépen is"

És annak jelentős részében nem tudod használni a gépet. Linuxon elindítod, és mellette ugyanúgy használhatod a gépet. Legfeljebb a Firefox reklamál, ha használat közben megfrissíted alatta a progit.

De azért mindig jót derülök az olyan előadásokon, amikor az előadó úriember vagy hölgy előveszi a notebookját, elindítja, majd 10 percig nem tudja kezdeni, mert a Windows épp frissít.

"a funkciófrissítések túl gyakran jönnek"

Az a legszebb, amikor a frissítés funkciókat vesz el. Mondjuk amikor a ReFS támogatását megnyirbálták. Még csak azt sem lehet mondani, hogy azért tették, hogy "kisebb" legyen a rendszer, hiszen az továbbra is a rendszer része, csak létrehozni nem tudsz ilyen fájlrendszert, kezelni igen. Vagy amikor a Windows Jegyzetfüzetet, egy pár kB-os programocskát iszonyú fontosnak tartottak törölni a rendszerből. Lehet, hogy ezerből egy ember használta, de őszintén: ki a frászfenét zavart az ott?

De hasonló volt, amikor a Paint eltüntetését tűzték ki szent célként. Igaz, ott azért meggondolták magukat.

"a start menü nagyjából semmire se jó"

Hát igen. A Start menü, amit a Windows 8-nál forradalmi újításként kiszedtek, majd a 10-nél forradalmi újításként visszatettek. Természetesen jóval elbaltázottabb formában, és természetesen azért helyet adva a reklámoknak.

Egyébként is: rohadt abszurd, amikor egy operációs rendszerben reklámok vannak. Egy pénzért megvett operációs rendszerben. Egy operációs rendszerben, aminek fő feladata az erőforrások optimális kezelése, és a felhasználó kiszolgálása lenne.

"az Edge és a Bing erőltetése nagyon szánalmas"

Csak ugyanaz, mint eddig az Explorerrel. Persze, 20 év alatt sem tudtak egy normális böngészőt összedobni, ami felveszi a versenyt a konkurenciával, így ezt is csak erőszakos marketinggel tolták le az emberek torkán.

Az "új" Edge meg egy átmaszkírozott Chromium. De legalább volt annyi önkritikájuk, hogy végre elhantolták azt a szutyok Explorert.

"Olyankor még kikapcsolni sem lehet a gépet..."

Óóóó, a legcukibb, amikor (jellemzően új telepítés vagy frissítés után) kikapcsolnád a gépet, erre a Windows közli, hogy mások még használják azt. :D Ami vagy nem igaz, vagy valami nagy sumákság van a háttérben.

"a távoli asztali szerver sokszor csődöt mond"

Windowson szervert futtatni olyan, mint sajtreszelővel maszturbálni. Végülis lehet, és biztos van, aki élvezi is, de azért a többség számára eléggé kényelmetlen. Nem véletlen, hogy a munkahelyemen első dolgaim egyike volt, hogy elkezdtem az addigi Windows szervereket Linuxosra cserélni. Érdekes, azóta minden stabilabb... Windowsnál a DHCP szerver néha random meghülyült, és a bejegyzett MAC-címet 2 karakterrel rövidebbre írta át. Linuxon az ISC nem csinál ilyet... Az IIS webszerver is egy vicc.

#1 "A linux meg.. feltelepíted, hozzá sem nyúlsz és fél év múlva bootolva már valami nem működik rajta. kb ennyire stabil."

Szerintem te pont, hogy kevered a két oprendszert...

#2 "5 dollárért megvettem a StartIsBack programot, és azóta is a klasszikus (Win9x, WinXP) Start menüm van"

Oké, persze, kis pénzért mindenre van többé-kevésbé használható megoldás. De ha ugyanez más rendszeren ingyen, mókolás nélkül is elérhető?

Eleve abszurd, hogy a Microsoft még most, 2023-ban is ott tart, hogy központilag mondják meg, hogy (hacsak nem vásárolgatsz össze mindenféle külső szoftvert) hogyan nézzen ki a rendszer felülete, ikoljai, főmenüje, stb.

#3 "Talán még egy OpenSuse-t is, de ezt még nem próbáltam."

Abból is van gördülő, meg hagyományos kiadás, előbbi Tumbleweed néven. Tapasztalatból mondom, hogy a 2 év után elővett OpenSUSE Leap vinyót a gépbe betéve az gond nélkül üzemelt tovább...

mankarónál tényleg lehet szívás, de ez az egyik különbség a Microsoft, és a Linux világa között, hogy utóbbi esetben a felhasználónak joga van eldönteni, hogy milyen jellegű rendszert akar. A legpopulárisabbak (Ubuntu, Mint) nagyon strapabíróak, a támogatási időn belül bármikor rájuk lehet frissíteni, nem fognak panaszkodni rá, hogy régen volt már frissítve. Aki meg gördülő disztrót akar, az meg használja azt. Egyébként a Manjaro sem csinálja össze magát az állástól, csak kicsit macerás lesz utána frissíteni.

"De legyünk őszinték, a Linux ingyenes rendszer, nyilván nem vár tőle annyit az ember, mint a Windowstól."

Ebben ne haragudj, de nm értek egyet. Én nagyon is várok tőle annyit, és kapok is annyit, meg annál még többet is, ezért használom. Használhatnék Windowst is, a munkahelyem fizetné is a licencet (a saját részemre is), de nem élek vele. Én többet kapok a Linuxtól, mint a Windowstól.

#6 "Mondjuk ne HDD-t használj."

Oké, ez félig jogos.

De azért elgondolkodtató, hogy akkor más oprendszerek hogy a fenébe tudták mégis megoldani, hogy merevlemezzel sem lettek irritálóan lassúak?

Meg egyáltalán: nekem baromira nem jön be az a szemlélet, hogy ha újabb oprendszert akarsz, akkor cseréld le a fél gépedet.

"Ubuntunál is ugyan úgy két frissítés van évente..."

Ez egyszerűen hazugság.

Két verziót adnak ki évente, a frissítések folyamatosak. (Amiket aztán én dönthetek el, hogy mikor telepítek fel, és nem kell utána újraindítani (legfeljebb csak következő indításkor jut érvényre), és nem fog újraindítás után motoszkálni a telepítésével.) LTS verziókból pedig 2 évente adnak ki újat.

"minden más rendszernél így van"

Érdekes....

Linuxon még egyszer sem tapasztaltam, hogy bárhová be kelljen jelentkeznem ahhoz, hogy a csomagtárolóból telepítsek.

Ha pedig bejelentkezés: az is gáz, hogy a Windows otthoni verziójánál cska mókolással lehet elérni, hogy Microsoft fiók nélkül is használhasd.

"pont ez az egyik probléma a Windows-szal, hogy már lassan minden van benne, teljesen fölöslegesen"

Igen.

Minden.

A saját cuccaik reklámja tényleg benne van. De mondjuk a saját fájlrendszereiken kívül semmi másnak a támogatása nincs benne. Egy ext2/3/4-es meghajtóhoz már külső drivereket kell telepíteni, az extrémebbekről meg ne is beszéljünk.

A driverekről meg annyit, hogy cuki, amikor bizonyos márka PC-k esetében elkezded telepíteni DVD-ről a drágaságot, majd a telepítés felénél közli, hogy nem látja a meghajtót, amiről addig telepítetted. Hasonlóan aranyos, amikor telepítés után driverhiány miatt sem optikai meghajtó, sem USB vezérlő, sem Ethernet. Sok szerencsét a driverek telepítéséhez! :D Érdekes, hogy ugyanazon a gépen a Linux nem problémázott ezzel, sőt... Linux Live DVD-vel oldottam meg, hogy a Windows meghajtójára felmásoljam a drivereket. (Mert ugye ott volt net, és raádásul még az NTFS meghajtót is kezelte...)

#8 "mondjuk az FTP kb. 200. fájl után megmókolja magát, disconnectel és nem is hajlandó reconnectelni"

Én ezért nem FTP-zek a MS cuccaival. Total Commander, illetve amikor szerver oldalon kellett Windowsra FTP-t varázsolnom, a FileZilla-t használtam.

"Meg hogy mindenféle plusz nélkül tud zipbe tömöríteni."

Zipbe mondjuk történetesen tud. De minden más már megfekszi a gyomrát. Gz, vagy Bz2? Ugyan már...

#19 "Egy operációs rendszer te nagyokos"

És az operációs rendszer micsoda?

2023. máj. 30. 11:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!