Röviden, van egy youtube zene, én azt honnan tudom hogy azt most felhasználhatóm más videóban vagy sem ? Erre van bármilyen "törvény" "szabály" ilyesmi ? Tegyük fel, ha én csinálok egy zenét akkor azt bárki ellophatja ? (köszi ha írsz)
"van egy youtube zene, én azt honnan tudom hogy azt most felhasználhatóm más videóban vagy sem ?"
Alapból minden alkotást - legyen az hang, kép, video vagy írott mű - szerzői jogi védelem véd. Abban az esetben használhatod fel a művet, ha arra a szerző engedélyt ad (akár úgy, hogy egyedileg megkéred, akár úgy, hogy olyan licence-feltételekkel teszi közzé, amik megengedik a bizonyos mértékű szabad felhasználást - ezen utóbbira példa a Creative Commons licence).
Egy apró "kerülőút" van, ez a szabad/méltányos felhasználás (fair use) esetei - ezzel a kis hazánkban az 1999. évi LXXVI. törvény IV. fejezete ( [link] ) foglalkozik, de például az USA-ban ( [link] ) is van ilyesmi, illetve a Youtube is ( [link] ) foglalkozik a témával.
"Erre van bármilyen "törvény" "szabály" ilyesmi ?"
Ezt a nemzetközi egyezmények ( [link] ) alapján létrehozott nemzeti, szerzői jogi törvények védenek. Ez kis hazánkban az 1999. évi LXXVI. törvény ( [link] ).
"Tegyük fel, ha én csinálok egy zenét akkor azt bárki ellophatja ?"
Ha az Interneten publikussá teszed, akkor - bár nem lophatja el, mert ellopni tárgyi dolgot lehet, de - illetéktelenül felhasználhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!