Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Van egy régi Lenovo ThinkPad...

Van egy régi Lenovo ThinkPad R400-as laptopom. Hogyan tuningolhatnám fel egy kicsit?

Figyelt kérdés

Mivel nem mai gép és ahogy néztem az infókat, 4 GB-ig lehet bővíteni a RAM-ot, de a 64 bites rendszerhez windows 7 és 10 esetében 2 GB a minimuma ami szükséges, a 32 bites változatokban 1 GB a minimum. Az a baj, hogy hiába raktam bele 4 GB RAM-ot, a 32 bites rendszer csak 3 GB-ot tud felhasználni. Megérti 64 bites rendszert telepíteni rá? Így is úgy is 2 GB szabad ram marad, mert a 32 biter közel egy gigát használ fel magának, a 64 bites pedig kettőt. DDR3-as ramok vannak benne, jelenleg Windows 7 32 bit van rajta, nagyon szépen futnak rajta a YouTube videók és nagyon kellemesen lehet vele böngészni még vele.

HDD van benne, erről a Win 7 még szépen fut, de pl a Win 10 már lehet lassú lenne, ahhoz érdemes lenne egy SSD?

Ti mit ajánlanátok, mivel lehetne fejleszteni?

Amolyan játszós laptopnak gondoltam, ide oda cipelgetni amit nem féltek annyira, ha összetörik. Az akkumulátora szinte 100%-os, 5,5 óra üzemidőt ír és edddig 3,5 órát volt nálam bekapcsolva, akkor még 27% maradt is benne.

Itt vannak a gép pontos adatai:

[link]

2023. ápr. 4. 17:52
 1/3 anonim ***** válasza:
SSD-t ha Win7 ha Win10 fut alatta érdemesebb használni ezeknél a gépeknél, márcsak azért is mert az akkumulátort is jobban kímélik, a HDD-hez képest. A Win10-et erre a gépre kicsit soknak érzem, legalábbis a böngészés nem biztos, hogy leányálom lenne rajta. Nem tudom milyen játékokkal játszol, de ha esetleg olyanok amik Linux kompatibilisek akkor lehet érdemes egy könnyebb linuxot feltenni a gépre pl. Linux Mint, Ubuntu. Ezt a kompatibilitás dolgot Steames játékok esetében elég egyszerűen a ProtonDB-n meg tudod nézni más játékok esetében pedig több mint valószínű, hogy emulálni lehet ha megvan az eredeti példány belőle. Remélem ez segített valamennyire és ha kérdésed van Linux-szal kapcsolatban nyugodtan írj rám.
2023. ápr. 4. 18:05
 2/3 anonim ***** válasza:

4 GB ram mellé már kell a 64 bites rendszer, hogy ki tudd használni az összes memóriát, ne is gondolj a 32 bitesre.

" Így is úgy is 2 GB szabad ram marad, mert a 32 bites közel egy gigát használ fel magának, a 64 bites pedig kettőt."

Valamit félreértettél, ez az ajánlott minimális memória az adott rendszerhez, valamivel többet kér a 64 bites, de nem kétszer annyit.

Valóban, a Windows 10hez ajánlott az ssd.

2023. ápr. 4. 18:21
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem érdemes, mert már régi sajnos... hobbiból megérheti szórakozgatni, ha neked ez élvezetes (én pl megcsináltam az enyémmel).

SSD + W10 64 bit mehet bele.

Linux se rossz ötlet.

Yt-hez mindenképp legyen h264-re korlátozva a kódek, böngészőkiegészítővel: h264ify vagy enhancer for youtube kínál ilyet. Akkor sima marad a lejátszás.

2023. ápr. 4. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!