Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit jelent a ramoknál az oc.mod?

Peti0372 kérdése:

Mit jelent a ramoknál az oc.mod?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Egy előző kérdésemben arra voltam kíváncsi hogy van 2 új 16 GB os 3200mhz s ramom. Valami miatt időközönként vissza áll 2400 MHz re. Javaslatra futtattam diagnosztikát valamint frissítettem a BIOSt is de ugyan az a probléma. Viszont vásárlás előtt néztem hogy az alaplap támogatja e ezt a ramot és ott azt írták hogy igen. Tegnap meg néztem a gyártó honlapját ott azt írják hogy. DDR4 1866 - 2667 MHz. 2667- 3466 MHz ig oc mod. Ez mit takar? Manuálisan állítottam át a biosban a ramokat 3200 MHz re. De kb naponta vissza áll. Ez az oc mod valami más fajta beállítást takar? Válaszokat előre is köszönöm!
2023. márc. 15. 06:02
 1/3 anonim ***** válasza:
0%
Semmit! az OC a legnagyobb parasztvakítás a világon. Pl vegyünk egy videókártyát. Van egy maximális teljesítménye, ami lényegében A TELJESÍTMÉNYE. Ezt lebutítják mondjuk 10%-al szoftveresen (a driverben) és ráírják, hogy OC, amikor meg a sütyő "húzza" akkor nem csinál mást, mint lényegében a névleges teljesítményt éri el! Tehát elhitetik vele, hogy többletteljesítményt ért el, holott ez lehetetlen, a kártyának fix teljesítményereje van, azt nem lehet túllépni! Ugyanez igaz a memóriakártyákra is! Majomfogó, a majmok meg jönnek rá! (Hogy jobban értsd. Eladnak neked egy OC-s ferrarit. A kilóméteróráján 300 van, de a mutató gyárilag OC mód nélkül csak 270-ig megy. Majd, ha bekapcsolod az OC-t akkor 300-al is tudsz menni. Lényegében nem csináltál mást, csak visszakaptad azt teljesítményt,amit gyárilag tud a kocsid, de elhitették veled, hogy ez "plusz" teljesítmény!
2023. márc. 15. 06:08
 2/3 anonim ***** válasza:

Távérzékelve nehéz megmondani, de valószínűleg azért áll vissza pár naponta mert instabil az OC és nem tud bootolni, párszor próbálkozik aztán visszahúzza az órajelet - nem feltétlen folyamatos problémát jelent ez persze, működhet napokig jól aztán megint nem. 2017 ben volt hasonló problémám első generációs ryzenen.

Az órajel instabilitásának több oka lehet, frissíts bios t ha van újabb, illetve ha tudod próbáld meg másik slotba rakva őket(mást nagyon nem tudsz csinálni).

#1 Ez úgy baromság ahogy van. Van egy adott érték amit el kell érnie minden GPU-nak(bár nem értemmiért erről beszélünk, amikor a kérdező RAM-ra kérdezett), ha ezt az értéket eléri szuper, megy a különböző gyártóknak hogy rápakolják a kártyáikra, ha nem akkor vagy selejt, vagy megvágott GPU ként felkerül egy névlegesen kisebb kártyára. Nincs két egyforma szilikon, nem ugyanazt az órajelet képes elérni ugyanarról a gyártósorról érkező kártya. A gyártó végignézi a chipek jelentős részét(nem az összeset, de mondjuk minden 10, esetleg 100. chipet), megnézi mit bír, aztán megnézi hogy mennyi a median/átlag amit mindegyik bírt, belövi az összeset annyira és kész a tuning kártya. Ez nagyobb teljesítményt fog produkálni mint a referencia kártya.

Semmi parasztvakítás nincs benne, egyértelműen elmondják hogy mit kapsz a pénzedért, egy finomhangolt kártyát. Tuningoltat, ha úgy tetszik. Épp ahogy a dobozra van írva.

RAM-nál ugyanez a helyzet, specifikáció szerint DDR4 2133Mhz, minden ami efölött van tuningnak számít, ha bírja akkor ráírják hogy mennyi az annyi.

2023. márc. 15. 07:02
 3/3 anonim ***** válasza:
Nos, azért számít OC-nak, mert az már nem garantáltan támogatott órajel. Amit garantáltan támogat azt viszi is minden további nélkül, viszont ami felette van, az már függ, a laptól és a proci memoriavezérlőjétől is. Általában tudni szokták a gyári értéknél magasabb órajeleket de nincs rá konkrét garancia, ezért jelzik úgy, hogy az már OC-nak számít.
2023. márc. 15. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!