Melyik a leggyengébb erőforrású Linux?
Van a tesómnak egy régi laptopja. 3gb ram, egy gyenge proci, gyenge videókártya.
Windows 7 volt rajta csak valamiért már nem ment rajta az internet, mindig be kellett állítani az idő stb.
Arra feltelepítettem egy Ubuntu 18.04et azt hiszem, de valamiért a beindításnál mindig volt valami probléma. Nem bootolt be elsőre, csak másodjára.
Nos szeretnék egy gyengébbet feltenni rá. Melyik a leggyengébb Linux rendszer ami futtatható lenne egy gyenge laptopon?
Mire kell?
Mert ha böngészgetni meg ilyenek teljesen mindegy, a CPU-t megeszi a Chrome meg a különböző scriptek.
Tinycore.
Valami ultrakönnyű DE/WM + utána csak azt tedd fel, amire mindenképp szükség van
Ubuntuval meg a hozzá tartozó DE-kkel sok olyan cucc jön, amit lehet sosem használna.
Természetesen nem azt mondom, hogy ne próbálkozz feltenni linuxokat rá, de jelezném azt, hogy maga a linux nem igazán erőforrás igényes. Az ablak kezelő környezet ami már számíthat, de alapvetően ha beindul még egy bonyolult kde plasma se igazán fogja meg a gépet..
Ami számít, amit használsz, pl web böngésző, tetszik vagy sem, de azon nőnek, a weboldalak komplexebbek lesznek, tulajdonképpen erre egy linux se csodaszer, nem oldja meg a problémádat.
Az idő beállítás az lehet hogy az alaplap eleme ment tönkre, laptop esetében macerásabb cserélni, elemet egy operációs rendszer se fog cserélni. A legjobban akkor tudod ezt megnézni ha bekapcsoláskor a bios-ban az idő mindig kinullázódik ha akksit kiveszed és gépet kihuzod az áramból egy 20 percre..
Különben úgy, hogy én linuxot használopk minden gépen, windowst javasolnám, ssd meghajtóval.
A családban van sok lepukkant gép, jógofásozni etc, én nem akartam velük bajlódni de mindig megtalálnak, miután a sok józsika már feladta a harcot velük.
A windows egyetlen hátránya ha a bootolás után tekeri a hdd-t mint állat, ezért a linux gyorsabbnak tűnik. SSD esetén ez nem okoz problémát, és meglepően a windows kellemesebb web böngészéshez, a linuxon akadó youtube videok flottul futnak töredéke cpu loaddal, az egész gép használható lesz, és ehhez még 3 gb ram se kell.
Szóval nyugodtan próbáld végig az ajánlott megoldásokat, de ha van egy ssd nálad, és windows installer próbáld ki, simán windows 10el, ahogy kell.
Tinycore.
Eléggé kibelezett, de kb. egy "kenyérpirítón" is elfut.
Nos én ezt átlag felhasználóknak nem ajánlom, főleg ha nem ért a Linuxhoz, de helyette pl. Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint XFce, Peppermint, Zorin Lite egy jó választás lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!