Dell Optiplex 740 NÉGYmagosítása, hogyan?
Sziasztok, keresnék olyan valakit aki, foglalkozott ilyennel. Dell Optiplex 740 (AMD) Phenom x4 procival.... (hobby projekt)
Elakadtam, némi segítség kéne....
Szerintem ez a brand alaplap nem nagyon alkalmas az ilyesmire. Szerintem ezeknek az alaplapoknak a biosában nincsen meg az a funkció, ami ehhez kell. Ha mégis megpróbálnád, akkor a processzor beállításainál olyan menüpontot keress, hogy "UCC". Ezenkívül az sem mindegy, hogy milyen chipset van az alaplapon. A déli híd 750, vagy legalább 710 kell hogy legyen, az északi pedig 850, vagy 810.
Itt egy egész jó leírás róla:
Az alaplap YP693. És Phenom x4, tehát 4 magos.
Én nem a gyári ajánlott dolgokat próbálgatom, hanem a konfig határait feszegetem. Azért nem a a gyári ajánlást próbálgatom, mert a max-ot, szeretném kihozni a konfigból, ami jóval több mint az ajánlás...Kísérlet... Ezért olyat keresek, aki csinálta is, nem csak utánnaguglizott. Azt én is megtettem.
Aki imeri a témát, az tudja, hogy ebbe a konfigba, brutális lehetőségek vannak (az ajánlotthoz képest). Nekem pl évekig 6000+ procival ment az MT, csak utánna tudtam, meg h az már nem is támogatott proci. Simán bírta, semmi melegedés, full normál hőfokon.
Most egy "Phenom x4 965 Black" van benne. Megy vele, csak "unknown"-nak írja...
Az egyetlen probléma jelenleg, hogy a szorzót visszavette 4x esre, a 17x es helyett. Így most 800MHz en megy.
Biosba nem lehet állítani. ClockGen-el tudom húzni, de az nem a szorzót, hanem az FSB-t növelné, ami nekem nem jó.
Szóval win alóli progival kéne a szorzót beállítanom....
De mivel?
A "CrystalCPUID" és a "CPU Tweaker" se tudja a szorzót változtatni. (pedig azok tudnák elvileg)
Szóval most olyan proci OC progi kéne amivel tudok szorzót növelni, h meglegyen a gyári.
Mondjuk az eredeti kérdésben semmiféle feszegetésről nem volt szó, csak a magok bekapcsolásáról. Bár már akkor sem értettem, hogy egy 4 magos prociban mit akarsz még bekapcsaolni. Na mindegy.
Ami újabb információkat illeti csak azt tudom mondani, hogy ezzel az alaplappal nem nagyon lehet semmiféle feszegetést csinálni. Ez egy irodai gép alaplapja, aminek a biosa teljesen alkalmatlan a tuningra. A processzort meg azért írja "unknown"-nak és azért vette vissza a szorzót, mert felismeri ugyan, de a bios nincsen felkészítve a használatára. Mindenek előtt frissítsd az alaplap biosát a legújabbra és utána nézd meg, hogy boldogul-e így a procival. Ha utána is "unknown"-nak írja, akkor semmit nem tudsz tenni, ennyit tud. A szorzót meg csak akkor tudod windows-os programokkal állítani, ha azt a bios is támogatja. Ha ott ilyen lehetőség nincsen, akkor hiába futtatsz bármiféle programot windows alatt nem fogja a szorzót állítani.
Apróság: Milyen hűtés van a procin? Mert ebből a 965-ös BE processzorból kétféle van. Az egyik 125 wattos, a másik 140w. Szóval ezekre valami nagyon combos hűtés kell, pláne, ha feszegetni akarsz.
Szóval nekem az a jószándékú javaslatom, hogy ne ezzel az alaplappal próbálkozzál, hanem szerezz be hozzá egy AM3-as lapot, ami támogatja a tuningot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!