Konyhanyelven abszolút laikusnak valaki hozzáértő segítene, hogy milyen laptopot érdemes vennem?
Sziasztok! Minél többet olvasok saját szakállamra, annál hülyébbnek érzem magam, megpróbálkoznék az egyszerűbb úttal… :D
Macbookot szeretnék venni tanáraim és ismerőseim ajánlására. Nem érdekes a minél nagyobb kijelző, 13” bőven elég, ez tiszta. A gépet Adobe termékek használatára, általános netezés/ytozás/filmezésre, dokuolvasó programokhoz tanulásra és esetleg Minecraft, Sims 4, Don’t Starve, nagyon max Tomb Raiderre használnám. Milyen konfigre van szükségem? Számít, ebben az esetben, hogy i5/7/9 processzor, M1/M2 chip, 8/16 GB RAM és akármi? Mitől lesz gyors, laggmentes és úgy egyáltalán élvezhető, vagy szimplán zökkenőmentes a használata?
Itt válaszd ki a számodra szimpatikus topicot, és kérdezz.
A PH-n vannak olyan tagok akiknek már 20+ éves tapasztalata van laptopokból.
Ezen az oldalon meg felesleges technikai jellegű kérdést feltenni, mert vak vezet világtalant típusú közeg válaszolgat ide.
Meg mac gyűlölők. Akármilyen Mac-es, iPhoneos, iPados kérdés van mindjárt jönnek a windowsos/androidos téríteni hogy az Apple mennyire sz.r.
Objektív választ Appleös kérdésnél ritkán találni. Én igyekszem 15 és Mac tapasztalattal, de a sok lúd legyőz :D
Kérdező 2019-2020-asnál régebbi Mac-et ne vegyél, i5-ös elég. M1 pedig kiváló választás lehet ha belefér a keretbe. De sajnos a 250 nagyon karcsú. Tudom nincs pénze senkinek mostanában (nekem sincs), de meg kell érteni hogy sajnos a soknak tűnő 250ezer az ma már nagyon kevés. Számítógépre is, kerékpárra is, fotómasinára is. Ez van... Lehet belőle vásárolni azért, de csodákat nem lehet várni és túl nagy elvárásokat sem szabad támasztani.
A gépet Adobe termékek használatára, általános netezés/ytozás/filmezésre, dokuolvasó programokhoz tanulásra
na ezekre pont jó a macboook
és esetleg Minecraft, Sims 4, Don’t Starve, nagyon max Tomb Raiderre használnám.
ezekre meg pont nem :)
Vagy veszel egy mac-et + egy asztali gépet vagy egy gamer windowsos gépet, de azon kínlódós lesz az adobe
na jó, utánanéztem. A kívánt játékok közül egyedül a tomb raidert nem tudják vinni az alap felszereltségű M1 és M2-k (10 GPU alatt). És a legújabb részről beszélek (shadow of tomb raider), a régebbi részek a gyengébbeknek is sima ügy. A több GPU magos M1-ek vagy M2-k (pro és max) viszik simán a legújabb TR-t is, a sima M2 10 GPU-val pedig éppen csak a játszhatóság szintje alatt van, talán megfelelő beállításokkal játszható is. https://www.youtube.com/watch?v=5jF8YdLlN3o
Ennek ellenére én is inkább egy Windows laptopot vennék. RTX3050, mellé minél több RAM, jobb IPS vagy OLED kijelző, stb...
[link] pl ennél csak azt sajnálom, hogy nem bővíthető a ram.
vagy kisebb méretben:
jaaa, hogy 250 a keret, most látom csak. akkor apple esélytelen, mert annyiért csak intelesek vannak, de az meg nem javasolható
ennyiért normális windows laptop sincsen.
akkor teljesen mást ajánlok, pill...
(mármint normálist úgy értem: a felhasználási igényeidet többé-kevésbe kompromisszummentesen kielégítő)
talán ez +16GB RAM (vagy csere 2x16GB-ra) +SSD igény szerint [link]
de ez is jelentősen túl lesz a kereten...
250 ezerből vagy használt, vagy lemondasz a játékról, vagy kompromisszumossá teszed az adobe programokat
talán ezzel meg lehetne próbálkozni kereten belül: [link]
egymagos teljesítményre jó, többmagosra már nem annyira. 16GB memóriát és SSD cserét számolj rá.
Köszi a segítséget! Mivel elsődleges az Adobe + általános használat és csak kiegészítő foglalkozás (mikor belefér az időmbe és kedvem is van, tehát ritkán) a játék, így nem gamer gépezetet akarok; maradok a macnél. Leginkább azért, mert a közvetlen környezetem is ezt használja. (Különben sem értem a vitát a mac vs windows témában, hát kinek az alma, kinek a körte, attól még mindkettő lehet “finom”… :D)
3 opciót találtam eddig, ezt a kérdést ugyan felteszem ma a PH-n is, de ezekre akadtam és ezek között megy a vacilálás:
1.) Pro 2016
- 15” kijelző
- 2,9 GHz quad-core intel core i7
- 16 GB 2133 MHz LPDDR3
- Apple SSD
- 1 TB tárhely
- Montenerey
- Intel HD Graphics 530 1536 MB
2.) Pro 2015 közepe, 15,4”
- 2,8 GHz quad-core intel core i7
- 16 GB 1600 MHz DDR3
- Intel Iris Pro 1536 MB
- 500 GB tárhely
- 346 töltési ciklus
- akku állapota jó
- Montenerey
3.) Pro 2015 közepe 15,4”
- 2,2 GHz i7
- 16 GB RAM
- 256 GB SSD
- kártya Intel Iris itt is
- valami beépített SDXC kártyaolvasóval
- hibája, hogy a peremterületen a retinakijelzőn, erre a szériára jellemzőn a tükröződés-mentes felület kicsit sérült, de ezt nem is látom a képeken.
Szerintetek?
Számítástechnikában már a 3-4 év is kezd elavult lenni.
Erre te meg 8 éves használt laptopot akarsz venni. Hát gg, sok értelme nem volt ennek a kérdésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!