Érdemes régebbi McBookot venni?
Sziasztok!
Szeretnék venni egy McBookot, viszont az új nagyon drága. Találtam felújított régi gépeket, megéri olyat venni? (Ezek jóval olcsóbban.) Most is felújított gépem van és már ávek óta használom, meg vagyok elégedve vele. Úgyhogy aki szerint hülyeség felújítottat venni, mert az összes sz@r, azzal nem fogunk egyetérteni. ;)
Köszönöm szépen!
"Úgyhogy aki szerint hülyeség felújítottat venni, mert az összes sz@r, azzal nem fogunk egyetérteni. ;)"
Az a nem mindegy mire használod. Alap csip-csup dolgokra tök jól megfelel egy 10 éves gép is és amíg nem használod olyan dologra amire nem felel meg addig nincs is gond vele. A nagy kérdés mindig az, hogy ki mire használná.
Valahol ugyanez a helyzet a Macbookokkal is ( meg amúgy minden hardverrel ). Van két haverom, mindkettő ilyen videoamatőr, mindkettő Macbook Proval és Final Cuttal gyártja a saját kis videóit. Az egyik Macbook Proban van dedikált videókártya, a másikban nincs ráadásul mindkettő ilyen 6-7 éves már. A kettő közül a második hozzám jár gépidőt tarkálni, mert a drónjával készült 4K60-as videókat le sem bírja játszani az öreg Macbook Pro és nem azért mert a Macbook hulladék, hanem mert ebben még nincs hardveres H265 támogatás Kipróbáltuk anno nála a handbrake-et, de a processzor majdnem lyukat olvasztott a billentyűzetbe, szóval amikor összegyúlik az anyaga akkor átjön hozzám és PCn átkonvertálom neki a H265-ös videókat H264-re, utána már tudja vágni a Macbookkal.
Most akkor sz@r az öreg Macbook vagy nem sz@r?
Te évek óta boldogan használod a fejújított laptopodat ami tök jó, de mire is használod? Kicsit osztok szorzok és az "évek óta használokd felújított laptopot"-ból nekem az jön ki, hogy kb valami 4-7 gen közötti intellel szerelt laptopod lehet és nem használod semmi hardverigényes munkára. Ebből kiindulva neked egy "felújított" 6-8 éves Macbook Pro is teljesen jó lenne, ott sem éreznéd hiányát semminek.
Utolsóval egyet értek, nem írtad, hogy mire használnád, és a kiszemelt Macbookról sem írtál semmit (évjárat, fajta, hardverek stb)
Én 2018 óta használok Macbookot.
Az első egy hulladék volt, Kb 5. generációs Intel i5-tel és 8 GB DDR3-mal. A 128 GB-ra semmi sem fért rá. Én inkább RAM és processor heavy dolgokat csinálok, de ez arra elég kevés volt, főleg mikor elkezdtek kijönni az újabb macOS-ek. Rákötöttem egy 60Hz monitort és megpusztult. Játékról nem is álmondtam. :D
Aztán váltottam asztali gépre, dedikált videókártyával, ég és föld...
De közben kellett egy laptop is, de mondtam, hogy Intel-es Mac-et soha többet! Viszont imádom a Macbook masszivitását, felépítését, úgyhogy vártam..
Aztán amikor kijött az M1, meg is vettem a 8GB DDR4-eset. Zseniális gép, fel sem pörög a venti soha, viszont nagyon heavy dolgokra még ez sem jó, a memória is hamar betelik, a 16 GB-os meg már dupla annykba merül.. De minden másra ott az asztali.
Aztán végül lett egy céges Pro 14... Hála Istennek, hogy nem az enyém, mert kegyetlen drága... Hát ez is ég és föld. Iszonyatosan gyors, 60 Hz helyett azt hiszem 120 Hz-es a kijelzője, sokkal nagyobb és masszívabb, 32 GB RAM.
A tapasztalataim alapján én nem vennék 2019-nél régebbi Macbookot. Főleg nem DDR3-asat. És figyelni kell, hogy ne Butterfly billentyűje legyen, mert megtud hibásodni (elromlik az alá kerülő kosztól).
#3 vagyok, ja nem írtam a fajtákat:
- Macbook Air 2017
- Macbook Pro 13 M1 (2020)
- Macbook Pro 14 M1 Pro (2021)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!