Milyen hangkártyát vegyek a mikroffonhoz?
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok e téren bocsánat!
Azt olvastam hogyha veszek egy studió minőségű mikroffont akkor is dobozhangja lesz a laptop miatt ezért azt mondták vegyek egy külső hangkártyát vagy mit…
Tudnàtok ebben segíteni?
Mire kellene ez a mikrofon?
A mai laptopok-ban már komoly beépített hangkártya van.
Semmilyet! Először is teszteld le, hogy amit olvastál az igaz-e?
A kérdés inkább az hogy milyen mikrofont! Abból is van olcsóbb, drágább.
Konkrétan, mire?
Én zenélek is amatőr metal zenekarral.
Király!
Ha, teljesen kezdő vagy, akkor válassz egy kezdő, de jó minőségű mikrofont.
"Berhinger"? Erről jókat hallottam egy ismerőstől.
Hangkártya nem kell szerintem. A mikrofonod, a géped hangkártyája+segédprogramok...Mit hoznak össze?
Kezdjük ott a problémát, hogy zenekészítésnél nagyon fontos a szinkronizáltság, vagyis hogy az éppen felvett hanganyag (rap/ének/újabb hangszer) szinkronban legyen az eddig felvettel (az "alappal") - tehát a hangkártyába épített DSP-nek kis késleltetésűnek kell lennie, rendelkeznie kell ASIO-meghajtóprogrammal; illetve az nem jó megoldás, ha két, egymástól független hangkártyát (vagy a gép integrált hangkártyáját és egy USB-s, ADC-vel egybeépített mikrofont) használsz, mivel nem lesznek szinkronban ( később hallod meg a zenét, így későbbi részét énekled/rappeled fel az alapra).
Másik probléma, hogy az érzékeny, nagymembrános, "stúdió" kondenzátormikrofonok fantomtáplálást (általában 48 V egyenfeszültség) igényelnek - ilyet az integrált, alaplapi hangkártyák (illetve a konzumer bővítőkártyák) nem tartalmaznak.
Harmadrészt ha a fantomtáplálást egy, a hangkártya mikrofonbemenete és a mikrofon közé tett eszközzel meg is oldanád, ott van az integrált hangkártyák (vagy konzumerebb bővítőkártyák) mikrofonbemenetei közötti eltérés, ugyanis a bennük levő mikrofon-előerősítő minőségében nagy a szórás.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nagymembrános stúdió kondenzátormikrofonokhoz kell még:
- egy rendes állvány, ugyanis a kézben tartás közben a kezed a burkolaton zajt okoz
- egy a mikrofon elé rakott popfilter, ugyanis a beszéd/ének/rap közben keletkező szélzaj belehallatszik a felvételbe
- a mikrofon érzékenysége miatt a felvételre szolgáló helyiség visszhangmentesítésére (erre vannak falra rögzíthető, "tojástálcára" hasonlító hangelnyelő szivacsok, vagy megoldást jelenthet egy vastagabb függöny vagy szőnyeg elhelyezése is)
Elég lesz...
Nem a műfajom, de RAP hallgatásnál a szövegértés volna a lényeg, ha jól gondolom. Zenét alákeverni, szerkeszteni az audacity ingyenes programot ajánlom. Professzionális hangszerkesztők szintjét ostromolja... Sok sikert!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!