Más Linux felhasználók is kivannak már a bőség zavarától?
Majd megtalálod a neked tetszőt. Egyébként Linuxnál hiába van ennyi disztró ha 99%-uk nem ad mást a base-hez képest mint pár téma, háttérkép, meg más előre telepített alkalmazások. Lényegében van 2 disztró amivel foglalkozni kell: Ubuntu (Debian) és Arch (harmadiknak Fedora-t még hozzátenném, én azt használom). Innen kezdve akármilyen felületet feltehetsz, de abból sincs olyan sok. GNOME, KDE, Cinnamon, ennyi. XFCE, Mate, LXDE egykutya, tiling windows manager-er meg a 99% megintcsak nem fog foglalkozni.
TLDR: van 2-3 disztró amihez van 3 DE.
Személy szerint a bevált Fedora + Cinnamon
"Nekem is kell distrohoppingolni"
Nem kell, csak sokakat valamiféle belső kényszer motivál arra, hogy nekik mindegyik disztrót ki kell próbálniuk. De senki sem kényszerít ra.
Rgyébként DE-ből van kb. 8, a többi annak valamilyen variánsa. Gnome, KDE, Xfce, Cinnamon, Mate, Pantheon, LXDE, LXQT. De pl. az Xfce, a Mate, az LXDE és az LXQT szolgáltatások tekintetében nagyon hasonló. A Zorin Ubuntu+Gnome, az Endless is majdnem teljesen Debian+Gnome, a Manjaro Arch+Gnome, az Ubuntu Gnome, a Fedora alapvetően Gnome, ... a Kubuntu Ubuntu+KDE, a Neon is majdhogynem Ubuntu+KDE, az Endeauver azt hiszem Arch+KDE(?), a Mint Ubuntu+Cinnamon (vagy Ubuntu+Mate, vagy Ubuntu+Xfce)... szóval a legtöbb disztró annak a pár alapdisztrónak a forkja, tehát olyan nagy választék nincs azért.
A kisebb felhasználói táborral rendelkező disztrókat pedig én személy szerint hanyagolni szoktam.
Van még néhány, de ezek már tényleg az alig ismert, vagy manapság már alig használt DE-k. EDE, Enlightenment, wmaker, ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!