Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Más Linux felhasználók is...

Más Linux felhasználók is kivannak már a bőség zavarától?

Figyelt kérdés
Distro annyi van, mint égen a csillag, aztán még egy rakás asztali környezet, ablakkezelő, stb. Egyszerűen lehetetlen választani. Nekem is kell distrohoppingolni, vagy ha nem is azt, de az asztali környezetet azért szoktam cserélni, mert rengeteg van, így gyorsan megunom. A Windowsnál meg van 2 vagy max 3 verzió, ami párhuzamosan támogatott (jelenleg a 10 és 11, nemrég a 8.1 is támogatott volt), és egy adott, lecserélhetetlen grafikus felület. Na de a lényeg, hogy ott ilyen nem nagyon van, így nincs a bőség zavara se. Jó, van egy pár előnye, hogy a Linux rendszerek ennyire modulárisak meg minden, de ez az egy dolog azért kikészít...

2022. dec. 19. 18:19
 1/7 anonim ***** válasza:

Majd megtalálod a neked tetszőt. Egyébként Linuxnál hiába van ennyi disztró ha 99%-uk nem ad mást a base-hez képest mint pár téma, háttérkép, meg más előre telepített alkalmazások. Lényegében van 2 disztró amivel foglalkozni kell: Ubuntu (Debian) és Arch (harmadiknak Fedora-t még hozzátenném, én azt használom). Innen kezdve akármilyen felületet feltehetsz, de abból sincs olyan sok. GNOME, KDE, Cinnamon, ennyi. XFCE, Mate, LXDE egykutya, tiling windows manager-er meg a 99% megintcsak nem fog foglalkozni.

TLDR: van 2-3 disztró amihez van 3 DE.

Személy szerint a bevált Fedora + Cinnamon

2022. dec. 19. 19:26
 2/7 anonim ***** válasza:

"Nekem is kell distrohoppingolni"

Nem kell, csak sokakat valamiféle belső kényszer motivál arra, hogy nekik mindegyik disztrót ki kell próbálniuk. De senki sem kényszerít ra.

Rgyébként DE-ből van kb. 8, a többi annak valamilyen variánsa. Gnome, KDE, Xfce, Cinnamon, Mate, Pantheon, LXDE, LXQT. De pl. az Xfce, a Mate, az LXDE és az LXQT szolgáltatások tekintetében nagyon hasonló. A Zorin Ubuntu+Gnome, az Endless is majdnem teljesen Debian+Gnome, a Manjaro Arch+Gnome, az Ubuntu Gnome, a Fedora alapvetően Gnome, ... a Kubuntu Ubuntu+KDE, a Neon is majdhogynem Ubuntu+KDE, az Endeauver azt hiszem Arch+KDE(?), a Mint Ubuntu+Cinnamon (vagy Ubuntu+Mate, vagy Ubuntu+Xfce)... szóval a legtöbb disztró annak a pár alapdisztrónak a forkja, tehát olyan nagy választék nincs azért.

A kisebb felhasználói táborral rendelkező disztrókat pedig én személy szerint hanyagolni szoktam.

2022. dec. 19. 19:30
 3/7 Tom Benko ***** válasza:
@wheels: EDE?
2022. dec. 20. 08:49
 4/7 Thunderfairy ***** válasza:
Személy szewrint nekem eddig a Linux Mint a legfőbb disztrom. Utána a Manjaro amit még érdemes lehet használni. Felületek: Cinnamon, Xfce és KDE Plasma. Rögtön nincs is olyan nagy zavarba ejtő választék.
2022. dec. 20. 15:50
 5/7 anonim ***** válasza:

Ajánlom ezt a videót :)

[link]

2022. dec. 20. 20:20
 6/7 anonim ***** válasza:

Van még néhány, de ezek már tényleg az alig ismert, vagy manapság már alig használt DE-k. EDE, Enlightenment, wmaker, ...

2022. dec. 21. 08:13
 7/7 Tom Benko ***** válasza:
@Wheels: De használják. Mondjuk a wmaker pont nem DE, de kicsire nem adunk.
2022. dec. 21. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!