Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit jelent az hogy natív?

Mit jelent az hogy natív?

Figyelt kérdés
Valójában tudom mit jelent, csak nem tudom hogyan lehetne jól definiálni. Nem emulált? Nem használ keretrendszert?

#natív #emulált
2022. dec. 1. 18:33
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Számítástechnikában nem emulált. Ez is jó lehet. Vagy nem idegen, hanem vele született, eredeti, stb.

Ha egy programot az előre megtervezett platformon/környezetben futtatunk, egy olyan környezetben, amire eredetileg szándékozták elkészíteni azt.

Például ha egy Windowsos alkalmazást Linuxon Wine-al futtatsz, akkor az nem natív, mert nem az eredetileg kitalált környezetében futtatod, hanem egy olyan környezetben ami szükséges ahhoz, hogy az adott platformon fusson. Az alkalmazás működhet ugyan úgy ahogy Windowson, de nem natív, mert egy olyan idegen környezetben fut, ahol nem is létezik az adott program és a szükséges programkönyvtárak.

Ha natív, akkor pedig azon a platformon fut az adott alkalmazás, amire tervezték, amire való, ami eredeti a számára.

Nem informatika, de hasonló:

Angolul például a kifejezés, hogy "I'm not a native English speaker.", magyarul annyit tesz, hogy nem az angol az anyanyelvem, tükörfordításban nem vagyok natív angol beszélő. Tehát beszélem az angolt, de az számomra nem eredeti, nem velem született, hanem idegen, utólag felvett vagy megtanult.

2022. dec. 1. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!