Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Tényleg ilyen vacak az Arch...

Tényleg ilyen vacak az Arch Linux, vagy csak én vagyok ennyire béna?

Figyelt kérdés
Ha telepítek egy Arch Linuxot vagy Manjarot, és elteszem hónapokra a lemezt, amire telepítettem, aztán előveszem, és így mondjuk fél évnyi hozzá se nyúlás után le szeretném frissíteni a sudo pacman -Syu paranccsal, akkor sikertelen lesz, mert olyasmit ír, hogy érvénytelen PGP key-eket talált, és akarom-e törölni őket. Innentől már pár lépés, és tönkre is megy az egész. Aztán frissítem csak az archlinux-keyring csomagot, aztán utána megint sudo pacman -Syu próbálkozás, és akkor meg valami mappába nem tud írni vagy mi (pedig ott a sudo), nem emlékszem már, hogy mit írt pontosan. Aztán kitisztítottam a pacmant a sudo pacman -Scc paranccsal, és ismét megpróbáltam frissíteni. Mivel hónapok óta nem volt frissítve, így több, mint 8 GB adatot kellett letöltenie. Igen ám, csakhogy MB/s helyett KB/s sebességgel töltötte a csomagokat (pedig gigabites a net!), ekkora sebességgel ennyi adatot letölteni meg nagyon sok idő lett volna. Ígyhát gondoltam, hogy nyomok egy ctrl + c billentyűt, aztán rebootolom, és újra megpróbálom frissíteni, hátha gyorsabban fogja letölteni a csomagokat. Igen ám, csakhogy aztán többé nem bootolt, mert azt írja hiányzik a vmlinuz, tehát itt tönkre is ment a rendszer, egyáltalán nem lehet vele mit kezdeni jelen állapotában. És ilyen nem egyszer történt már! Arch és Manjaro esetén is ez van. Mondjuk egy Debian rendszert nyugodtan el lehet tenni frissítés nélkül hónapokra, semmi gond nem lesz a frissítéssel, de ha az Arch van hónapokig tárolva frissítés nélkül, akkor ez lesz. Én csinálok valamit nagyon rosszul? Ha igen, akkor mi a helyes teendő, ha hónapokig nem használnék/frissítenék egy Arch rendszert, és utána szeretném sikeresen frissíteni?

2022. nov. 13. 23:01
 1/3 anonim ***** válasza:
92%

Az Arch (és az összes Arch alapú disztró) rolling disztró. Ez azt jelenti, hogy a csomagok folyamatosan és nagy mértékben változnak, és mivel a csomagok egymástól függnek, így életbevágóan fontos, hogy a rendszer az összes komponensét tekintve, minden pillanatban koherens képet mutasson. Némi tűrés van, de nem sok. Egy fél évig nem frissített rolling disztró kb. halott disztró.

Rolling disztrónál major verzió számok változnak szinte napról napra, csomagok kerülnek ki- és a repóba... nem úgy van, mint Debiannal, hogy feltelepíted aztán utána 3-4 évig csak minor változások, bugfixek meg security update-ek vannak.

2022. nov. 14. 00:11
 2/3 Tom Benko ***** válasza:
66%

Hónapokig nem frissített rolling disztró... Igen, béna vagy.

1; Ha nyekereg a kulcsok miatt, akkor első körben valóban a keyringet kell frissíteni.

2; Telepítés előtt ellenőrzi a rendelkezésre álló területet, hogy ne menet közben derüljön ki, hogy nem lehet telepíteni csomagokat.

3; Ha ilyen mennyiségű frissítés van, akkor első körben érdemes a nagyobb csomagokat kézzel letölteni és frissíteni, amíg a lista elég kicsi nem lesz.

2022. nov. 14. 07:20
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nos, én ugyan nem vagyok Arch-fan (én a Debian-vonalat preferálom, most is egy Mint alól írok), de az Arch egyáltalán nem vacak. Viszont az annak ajánlott, aki teljes mértékben tisztában van a rendszer működésével, és szereti is azt maga bütykölgetni. Én magamat eléggé hozzáértőnek tartom, de nekem például nincs szükségem rá, hogy olyan mértékben magam mókoljam a rendszert, bőven jó nekem egy Mint, amit szeretnék, azt abban is testre tudom szabni, a rendszer többi része meg jól van, ahogy van. Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy az Arch is hasonló. Aztán amikor kiderül, hogy a legkevésbé sem, akkor meg elmondják mindenféle hulladéknak. Holott nem az. Csak sok olyan dolgot is a felhasználónak kell elvégeznie, ami más kiadásokon automatikus.

A Manjaro meg alapvetően Arch, csak kezdőbarátabb köntösbe bújtatva.

Mondjuk hogy a 8 GB hogy jött össze, azt nem tudom, tekintve, hogy egy átlag rendszer ennek a töredékét foglalja el, de ez most mellékes.

Ha egy frissítés, azaz a rendszerfájlok aktív írása közben te kilövöd a folyamatot, akkor meg ne csodálkozz, hogy nem bootol a rendszer. Ez nem a Manjaro vagy Arch hibája, hanem a felhasználóé. Gondolom, akkor lőtted ki a frissítést, amikor épp az új kernelt telepítette. Persze, hogy nem fog indulni. De egyébként egy Linuxot innen is fel lehet éleszteni kézzel. Főleg, ha netán volt mentésed a kernelről. De ha nem, azt akkor is be lehet szerezni. Visszamásolod, esetleg a GRUB konfigját átszerkeszted, ha szükséges, és már bootolni is fog.

Ahogy pedig írták, a rolling release disztróknak egyik jellemzője a folyamatos frissítés. Nyilván akkor sem fog tönkremenni, ha csak pihenteted a gépet, de utána lehet, hogy elég sokat fog frissíteni. De alapvetően az ilyen kiadások rendszeres használatra ajánlottak (és rendszeres frissítgetésre), és olyan felhasználóknak, akiknek lényeges, hogy mindenből mindig a legújabb legyen fent.

2022. nov. 14. 08:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!