Telepíthetek számítógépet másoknak pénzért?
Csinálhatom igazából hobbi szinten? Vagy kell hozzá végzettség/papír, vagy valami?
Igazából öreg néniknek, bácsiknak meg hozzá nem értőknek segítenék, olcsóbban mint pl szervízben vagy hasonló helyen
Amúgy nyilván nem csinálnám, ha büntetnék vagy ilyesmi:D
#12: Azért ne forgassuk ki a szavaimat, és ne sarkítsuk ki a dolgot!
Nyilván ha valaki kéri a gépe újratelepítését (és nem ad meg konkrét igényeket), akkor azt az operációs rendszert, és azokat a szoftvereket telepítem rá (ha lehetséges), ami eredetileg is volt rajta. Ha az valamilyen okból kifolyólag nem szerencsés választás, akkor konzultálok az ügyféllel.
Komolyra fordítva a szót: a leggyakoribb panasz szokott lenni, hogy "de hát ez nem lett gyorsabb". Meg ennek a különböző változatai. "Régen, amikor megvettem, még gyors volt, valamit nem csináltál jól, mert most lassabb." "Miért nem lett gyorsabb, amikor én Win11-et kértem?" Stb. Általában két (három) dolgot nem vesznek számításba a felhasználók. 1. Nem, az újabb oprendszer nem lesz gyorsabb. Él a köztudatban az a hamis képzet, hogy az újabb az mindig (sokkal) gyorsabb. Ha mégsem, akkor az informatikus a béna. 2. Ha valami 5-10-20 évvel ezelőtt használható volt, akkor most is ugyanúgy használható. Csak épp arra nem gondolnak, hogy ezalatt pl. a weboldalak mérete a sokszorosára nőtt. Meg ott vannak a böngészők. Egy 20 éves böngésző ma már használhatatlan. Egy újnak pedig nagyságrendekkel nagyobb az erőforrásigénye. (3. A megszépített emlékek. Mert amikor a gépet új állapotában megvette, az mekkora nagy csoda volt. Hogy akkor is 3 eprc volt, mire az oprendszer betöltődött, az az emlék már elhalványult.)
Aztán ezeket magyarázd meg egy feldühödött laikussal.
Ja, és amiért még szeretnek panaszkodni, az az ár. Mert szerinte nem is volt nagy munka, meg biztos hamar megvolt, miért fizessen ezért 1-2 ezernél többet? Neki se fizetnek többet 1-2 óra takarításért... Aztán sok sikert annak elmagyarázásához, hogy miért is annyi az ár. Bár én ilyenkor rövidre szoktam fogni. "Legközelebb tessék magának megcsinálni, aztán majd meglátja, miért annyi." Vagy annyival, hogy "Akkor legközelebb vigye hivatalos szervizbe."
Tudnék elég sokat mesélni. Egyetemistaként én is elvállaltam mindent, csak hogy kis plusz pénzt kapjak. Most már nem tenném meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!