Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A Linuxos compositorok nagyrés...

A Linuxos compositorok nagyrésze miért nem tudja a blur effektust?

Figyelt kérdés
A Windows már 1000 éve tudja, az Aero témával kezdődően. Nagyon kevés olyan Linuxos DE-t ismerek, ami tudja ezt. Egyszerű alpha átlátszóságot tud kb mind, de ezt a blur effektust még csak a KDE Plasma és a Cutefish esetén láttam, de asszem a Compiz is tudja. Persze még mindig alig van olyan, ami ezt tudja. Ha jól emlékszem, valami fórumon olvastam, hogy már 2014-ben felvetette valaki, hogy legyen már ilyen a Cinnamon DE-ben, de a mai napig nem tud ilyet. Mi az oka annak, hogy a Linuxnál ennyire nem létezik még ez a dolog? A legtöbb modern GUI már évek óta tudja, még a weboldalak egy részén is van ilyen homályosított effektus. A Linux világában miért ennyire ismeretlen dolog még mindig ez az effektus?

2022. okt. 3. 20:19
 1/5 SIDLER22 ***** válasza:
47%
Szerintem a hardver terhelése miatt. Lehet, hogy ennek a fajta megjelenítésnek nagy hardver igénye van. Én amúgy személy szerint meg tudok lenni nélküle.
2022. okt. 3. 21:21
 2/5 anonim ***** válasza:

A Kwin és a Mutter, bár Gnome-ban nincs használva sehol. Compiz, Compton, Xcompmgr is tudja.

A Muffinnál is megoldható lenne, gondolom, mivel Mutter fork. De szerintem nincs rá igazán akarat. A Gnome is csak azért nem használja (pedig párszor már felvetették a levlistán), mert úgy vannak vele, hogy nincs rá igazából szükség.

2022. okt. 3. 22:42
 3/5 anonim ***** válasza:
47%

"A Windows már 1000 éve tudja"

Aztán mégis egy hányadék nulla lett a Win10 látványvilága.

2022. okt. 4. 10:47
 4/5 anonim ***** válasza:

"A Windows már 1000 éve tudja", majd kifejted, hogy a Linux is.

Akkor mi a kérdés?

Hogy miért nem tudja mindegyik asztali környezet? Mert felesleges. Oké, amikor újdonság volt, akkor boldog-boldogtalan homályosítani akart, mert ez volt épp trendi, de aztán hamar le is csengett ez a dolog. Windowsnál használják még egyáltalán? A 7 volt az utolsó, aminél még erőteljesen rámentek a látványra, aztán a 8, 8.1, és a 10 ilyen tekintetben azért kettőt visszalépett.

Egyébként nem is a legszebb effektus. Oké, tényleg ha úgy nézzük, látványos. De egy sima átlátszóság kevsébé tud zavaró lenni. De az is legtöbbször felesleges. Egyszerűen zavaró, amikor átlátszanak a dolgok.

2022. okt. 4. 11:01
 5/5 Tom Benko ***** válasza:
66%
Ha hiányzik, írd meg a compositorba. Bár engem például rohadtul tud zavarni, amikor néha win elé keveredek.
2022. okt. 4. 13:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!