Új vagyok Linuxon. Letöltöttem a Wine-t. A tömörített mappából mit kell letölteni?

Így van, linuxon alapszabály, hogy ha lehet, semmit ne töltünk le! Csak csomagkezelővel telepítünk!!
Én a Synaptic csomagkezelőt ismerem. Viszont neten ha találsz egy linux app-ot, adott esetben rákereshetsz parancsszavas telepítési módra, az is jó! Az a megoldás is a hivatalos tárolóból való telepítésre szokott vonatkozni.
(Más kérdés, hogy írhatsz magadnak bash shell-t is, azaz parancsszavas "(mini) alkalmazást", vagy másokét vágólapon át lemásolhatod, ha publikus/freeware. De telepíteni lehetőleg sose letöltéssel, ha linux!)

Milyen tömörített mappából? Mármint a wine-t letöltötted az oldaláról tar.gz-be? Hát elvileg egy futtatható fájl szokott bennük lenni vagy buildelni kell. Nem nagyon tudom én se mert fél éves Linux használat után sem telepítettem még soha tar-ból. Minden fent volt pacman tárolóba vagy AUR-ba ami kellett.
És linuxon felejtsd el ezt a netről random fájlokat letöltögetős témát. Ez a Windowsnak a kb 20 éves elavult exés hagyatéka, hogy mindenből letöltöm az exét és azt futtatom.
Egy csomagkezelő biztonságosabban tölti le a csomagokat és még frissíti is neked akár az egész rendszeredet egyszerre.

#5: Vagy mindkét oprendszer szoftvereit szeretné futtatni. Mert miért ne? Ez nem az a rendszer, ahol megszabnánk, hogy a felhasználó mit csináljon, és mit ne. Még az se lenne hülyeség, ha csak Windows alkalmazásokat akarna futtatni. Mert így legalább az oprendszer nem egy erőforrászabáló, agyba-főbe kémkedő bloatware.
A Linux, és a Linuxos közösség (elméletben) pont a szabadságot helyezi előtérbe. Mindenki a saját igényei szerint alakíthatja a rendszerét, és a saját igényei szerint használhatja azt. Ne köpjük már szembe az egyik legfőbb alapelvet!
Amúgy meg: én is azt mondom, hogy a csomagkezelőből telepítsd!
Ha pedig leginkább a játékok miatt telepíted, én javasolni tudom a PlayOnLinux nevű előtétprogramot, amivel nagyon kényelmesen lehet Windows játékokat futtatni.
Ha pedig van Steamed, ott elérhető a Proton, ami gyakorlatilag a Steam saját Wine-kiadása.

Bizony, melyik linux változatot (disztrót) használod, kérdező? Ez is irányadó lehet. Kezdőknek a Debian alapúak ajánlottak, de abból se pont a Debian, hanem pl Ubuntu, vagy Linux Mint.
A Wine-ről én egyébként leszoktam, sok exe nem működik rajta rendesen. Inkább telepítettem windows-t is a linux mellé.
Ha azonos partícióra szeretnéd, akkor javasolt előbb linux-ot, majd windows-t, utóbbi hibátlanul szokott grub-ot létrehozni, tehát oprendszer kiválasztó menüt, boot-oláskor. És manuális telepítés javasolt, hogy te választhasd meg, mit hova telepítsen, mekkora partíciód legyen, és mire.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!