Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mennyit ér ma a számítógép...

Mennyit ér ma a számítógép szerelő szakma?

Figyelt kérdés
2022. aug. 26. 19:29
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
37%

Ennyi hülyeséget egy helyre összehordani...

"A legtöbben akik asztali gépbe fektetnek azok általában már tudják szervizelni a gépüket elenyésző számú az aki nem"

Igen, ismerjük az itteni asztali PC ellenes ideológiát. Azt már senki nem használ, aki mégis, az kötelező, hogy egy személyben legyen profi szervizes, rendszerinformatikus, meg szervizes.

A valóság meg az, hogy a legtöbb munkahelyi számítógép még mindig asztali kivitelű, és nem elenyésző az otthoni felhasználók között sem az asztali rendszert használók aránya. És nem, nem csak a gamerek ilyenek. Bár ami őket illeti, nem tudom, az a baromságot ki honnan vette, hogy attól, mert valaki képes jól lőni CS:GO-ban, már szervizelni és karbantartani is egyből tud.

Ja, igen, tényleg sokan vannak, akik előbb keresnek fel havert, ismerőst. De nem csak ebben a feladatkörben. Van, aki a weboldalát is az unokatesó kocka kisfiával készítteti el. Mégsem halt ki a webfejlesztő szakma.

Az meg úgy egyébként megvan, hogy ez a szakma nem merül ki annyiban, hogy egy asztali gépben tápot cserélj? Persze, gondolom a válaszok tényleges információk hiányában születtek, senki nem nézett utána, hogy mit is fed le ezen szakma, csak elgondolt valamit a buksijában, és az alapján próbált véleményt alkotni inkább kevesebb, mint több sikerrel. Tessék utánanézni egy ilyen képzés tematikájának! Bőven szerepelnek benne hordozható eszközök, de még szerverek is. A tematika pedig kiterjed a száímtógép beállítására és bekonfigurálására is, beleértve az operációs rendszer telepítését, és szakszerű beállítását.

"Szerimtem sokat nem mert újat vesznek àltalàban ha tönkre megy."

Igen.

Tök életszerű.

Tönkremegy mondjuk a grafikus kártya, vagy az SSD, vagy a RAM, és máris vesz egy komplett új gépet.

Arról az apróságról nem is beszélve, hogy ezen szakma feladatai közé tartozik a számítógép ÖSSZEszerelése is.

"Próbálj meg Internetszolgáltatókat megkeresni, ott néha keresnek ilyet"

Azt. Igen.

Nem csak a szakmával, de a munkaerőpiaci viszonyokkal sem vagy tisztában.

Megnézném, ahogy az a néhány internetszolgáltató tömegével veszi fel az éppen végzett számítógépszerelőket.

Kontár, te pedig amellett, hogy továbbra is csak összefüggsételenül hadoválsz téves információkról, írni még mindig nem tanultál meg. Tényleg ennyire nagy elvárás az általános iskola másodikas szint?

Kérdező: akkor lássuk a valóságot!

Ez a végzettség lefedi a rendszergazdai feladatkörök nagy részét. Ezáltal a rendszergazda állások nagy részére jó eséllyel pályázhatsz. Főleg kisebb cégekhez, közintézményekhez, stb. Sok középiskolában alig tudnak ideig-óráig odacsábítani egy rendszergazdát. Mondjuk ehhez hozzájárul az is, hogy az ottani fizetések azért elég távol állnak a versenyképes informatusi bérektől, illetve sok helyen lövésük nincs, hogy mit is csinál egy rendszergazda, és jó eséllyel amolyan titkárnő-csicska lennél, de ez az alapvető tényen nem változtat, hogy az oktatási- és kisebb közintézményekben hiány van rendszergazdából. Nyilván nem mindenhol, de egyáltalán nem lehetetlen elhelyezkedni.

Aztán bepróbálkozhatsz különböző számítógépszervizeknél is. Ha a végzettséged tényleges szaktudással párosul, akkor igazából az pont lefedi a munkakörödet.

A tévhiteket pedig el kéne oszlatni. Ma a javítás és szervizelés nem ugyanazt jelenti, mint 30 éve. Az egyes részegységeket nem kell darabjaira szedni. Azt kell tudni megállapítani, hogy ha hiba van, akkor mi a hibás, és ki kell tudni cserélni. Ez meg azért nem olyan hű, de nagy dolog. Meg persze össze kell tudnod rakni egy gépet úgy, hogy az működjön. Itt sem kell mindent fejben tartani, pl. hogy melyik proci milyen foglalatba megy bele, ha valami nem menne fejből, ott az internet. Bár általában nem is veled fog kommunikálni az ügyfél, hanem az eladóval, te már csak megkapod a hardvereket, és rakd össze, meg esetleg telepíts rá oprendszert.

Az, hogy kellene tudnod pl. forrasztani? Ostobaság. Nem azért, mert nem lenne jó dolog. Nagyon is az. Én is volt, hogy fél óra munkával, meg egy 100 forintos elektrolit kondenzátorral visszahoztam az életbe egy tápegységet. Tök jó dolog ilyesmihez érteni. De nem munkaköri kötelességed. Ha egy szervizben fogsz dolgozni, nem is tanácsos ilyen sufnimegoldásokhoz nyúlni, már csak a problémák elkerülése végett sem. Ez már az elektroműszerésznek a feladata. Te pedig nem az vagy. Vállalatoknál pedig eleve úgy állnak hozzá, hogy inkább vegyünk helyette új tápot/alaplapot/akármit, mint hogy esetleg újra meghibásodjon az, amit forrasztgatunk.

Van olyan persze, aki még a hagyományos értelemben vett javításokat is bevállal, lásd pl. Youtube-on a T&T Informatikai KFT., vagy Dominik Műhelye videóit, de az általános nem ez.

Az meg, hogy programozni tudnod kéne? Égbekiáltó marhaság. Nem mondom, én rendszergazdaként bizony vettem már hasznát annak, hogy tudok programozni. De nem lennék rá köteles, és mindent meg lehetett volna oldani anélkül is. Ha meg egy szervizbe mész dolgozni, vagy nagyobb céghez, ahol nem egyedül kell működtetned az egész rendszert, hanem jól meghatározott feladatod lesz, senkit nem fog érdekelni, hogy tudsz-e programozni, mert soha nem is lesz rá szükséged.

2022. aug. 27. 13:13
 12/13 A kérdező kommentje:

Szerintem 11-es nagyon szépen összefoglalt mindent. Végigolvastam.

Hogy melyikőtöknek van igaza, nyílván, azt majd az élet dönti el.

Nekem is furcsa mondjuk az, hogy programoznia kellene tudnia egy számítógép szerelőnek. Hiszen nem egy szoftverfejlesztés szakmát választottam elsősorban, nyílván, nekik kell tudni programozni természetesen.

A forrasztást én is hasznosnak találom, csak nem értke hozzá.

Remélem még, hogy felvesznek valahová, mert szívesen csinálnám.

2022. aug. 27. 13:42
 13/13 A kérdező kommentje:

értek*

Illetve az kimaradt, hogy remélem, hogy felvesznek valahová, MERT úgy látom, ez a szakma már nem annyira keresett, mint régebben volt.

2022. aug. 27. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!