Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A cirill betűs írás milyen...

A cirill betűs írás milyen betűtípussal olvasható és néz ki jól?

Figyelt kérdés
Olyan kéne, ami annyira nem üt el egy Times New Roman-ben írt latin betűs szövegtől, és nem változnak benne a betűk (pl. TNR-ben és Calibriben a kis T betű alapból T, de dőlt formázással m lesz belőle).

2022. aug. 25. 19:42
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Ezt hogy érted, hogy ne változzon? Eleve a "T" betű nem is létezik a klasszikus ciril szövegben hanem egy "m"-betűhöz hasonló betűt ejtünk "t"-nek /kivéve az ukránban használt ciril változat mert ott használják a t betűt is pl. Ukránul Huszt: Xyct orosz átírásban Xycm /. A Times New Roman Ciril változata miért nem jó neked? Ugyanúgy ahogy a "v"->"b" "h"->"x" "u"->"y" és stb. betű változatok.
2022. aug. 25. 19:57
 2/3 A kérdező kommentje:
Annyira nem értek hozzá, de ahogy nézem pl. wikipédián kétféle változat is van. Ez: Анатолий Степанович Дятлов, meg a másik, amiben a T helyett m van, az и helyett meg u, stb. Az dőlt, de ha beillesztem ide, akkor átírja az első változatra. Szóval olyan betűtípust keresek, amiben dőlten is ilyenek a betűk, mint a fenti névben. Pl. a Bahnschrift ilyen, de az meg nagyon kilóg a szövegből, az egészet nem akarom ilyen szokatlanabb betűtípussal írni.
2022. aug. 26. 16:31
 3/3 anonim ***** válasza:
Ez kicsit függ attól, hogy az ukrán vagy az orosz, vagy a bolgár vagy a szerb ciril ABC-t használod, mert ezek egy kis mértékben eltérnek egymástól. Sajnos most nincs időm ezeket átnézni, de tisztán orosz nyelvi környezetben a Times New Roman orosz változata teljesen megfelelő volt eddig mindig is nekünk /telepítettem az orosz nyelvi környzetet az office-hoz és utána használtam a Times New Roman-t és jó volt. Lehet, hogy te ukrán szöveget akarsz írni mert abban pár betű eltér, de aki ismeri a ciril ABC-t olvasni simán tudja (leírni már nem merem az ukrán változatot, de ha látom leírva képes vagyok elolvasni). Ugyanígy kicsit eltér a szerb és a bolgár változat is (egyik nyelvet sem ismerem, de amikor kint ovltam ezekben az országokban láttam a feliratokon, bár problémát nem okozott mert legalább elolvasni el bírtam, és alapszinten a legfontosabbakat még értettem is).
2022. aug. 26. 17:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!