Discord miatt brutális FPS dropok online multi játékokban, miért okozott ilyet egy 750 ezres gamer gépen?
Pár hete építettem magamnak egy gépet, a 750 ezret szándékosan írtam hogy éreztessem nem egy mezei PC-ről van szó, ami ráadásul szinte zsír új: 32GB RAM, RTX 3070ti, i7 12700K, 2TB nvme stb.
Ma feltelepítettem a Discord-ot a PC-re, hogy kipróbálhassam ezt a programot: [link]
Mesterséges intelligencia ami képeket alkot kulcsszavak alapján, és egy Discord bot-on keresztül kell kommunikálni vele. Jópofa egyébként, akit érdekel itt egy videó róla: [link]
Tehát előtte ezen a PC-n soha nem volt még Discord.
Ma este elkezdek játszani egy kis R6-ot, 165Hz-es a monitorom, az FPS is megvan fixen 165 ahogy előtte is mindig, viszont ahogy mozgattam az egeret brutális módon bezuhant a képkockaszám. Ilyen 10-15 FPS-re, de csak akkor ha gyorsan mozgattam az egeret.
Nézek élő adatokat, a VGA 100%-on mind a 8GB VRAM felhasználva, a normál RAM-ból 20GB felhasználva, a CPU az mondjuk csak 30%-on tekert.
Jó akkor gép restart, nem javult semmi, grafika lehúz nullára, nem segített. Kipróbáltam War zone-ban mi a helyzet, ugyan azok az FPS dropok, Rust-ban még durvábban akadt minden. CP 2077-ben viszont nem tapasztaltam semmit. Kizárólag csak a multi játékokban jelentkezett ez a probléma.
Már nem tudtam mitévő legyek, mivel semmit nem állítgattam, nem telepítettem a gépen, csak a Discord volt ami felkerült.
Végső elkeseredésemben letöröltem a Discord-ot, és lám minden helyreállt azonnal.
Tehát mi okozhatta ezt az egészet? Ezer éve használok Discord-ot, csak erre a PC-re mióta megvettem még nem tettem fel, telefonon használtam mostanában. Előtte soha nem volt ilyen problémám amit most fixen a Discord okozott. Mivel eltávolítás után azonnal megszűntek a gondok.
Gondoltam arra is, hogy a szerver amire felcsatlakoztam, hogy képeket rajzoltassak a programmal, az valahogy bányászott volna a VGA-val? Vagy ez már nagyon konteós? Tényleg nem tudok már mire gondolni, mi lehetett ez az egész.
Hát a fene se tudja, megmondom őszintén. De ha futott is, nem hinném hogy ilyen durván terhelné a gépet, mivel maga a képalkotás az nem lokálisan történik hanem egy szerveren, ami a Discord bot segítségével jeleníti meg a már elkészült képet. Legalábbis én úgy vettem ki a leírásból.
Meg ami a legdurvább volt, hogy a 8GB VRAM 100%-a kivolt használva még úgyis, hogy a grafikát nullára lehúztam.
Aztán most eszembe jutott, hogy a régi gamer gépemen is kikellene próbálni ezt az egészet. Kíváncsi vagyok, hogy azon mi fog történni, ma délután ki is próbálom majd.
Nincs véletlenül ebbe a mesterséges intelligencia progiba beépítve tanulási modul?
Nem tudom pontosan milyen program (nem töltöttem le, telóról írok) de általában lehetőség van a neurális hálózatot lokális gépen is tanítani amit ha rosszul konfigurálsz be, vagy alapbeállításnak a hardveres erőforrásaid maximális kihasználása van beállítva akkor igen erőforrásigényes tud lenni pl: egy 7 layeres deep learning modell tanítása nálam felhúzta az i9-es CPU-t 100%-ra plusz a 2 RTX kártyámat szintén 100%-ra, úgyhogy simán előfordulhat hogy amikor a progit telepítetted valami default beállításnál be volt állítva hogy ne csak felhasználja az AI képfeldolgozás modulját hanem futtassa is helyi gépen a tanulásra használt metódusokat. Egyébként CUDA vagy cuDNN modulok telepítését nem igényelte a szoftver?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!