Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » 4k-s tv-n hogy néz ki,ha...

4k-s tv-n hogy néz ki,ha fullhd-ban játszok?

Figyelt kérdés

Nyilván nem elég erős a 4k-hoz a gépem,de szeretek nagy képernyőn játszani a fotelból. Csak nem tudom,hogy 4k-s képen mennyi gondot jelent,ha a játékokon belül visszaveszem a felbontást 1080p-re. Nem-e néz ki rosszabbul mint egy natív.

Továbbá tv-ben csak sportokat szoktam nézni.

Ami a 4k mellett szól,hogy akkor megérné konzolt venni,ha egyszer arra váltanék,nyitva állna ez a lehetőség.

Csak az van,hogy apámnak kicseréljük a régebbi tv-jét az enyémre,ami fullhd-s,és akkor nem tudom,hogy amit az enyém helyére veszünk,maradjon fullhd vagy legyen upgrade 4k-ra,van-e értelme

2022. aug. 12. 20:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem lesz túl nagy különbség. A tévé felskálázza majd a FHD képet 4K-ra, ami nyilván nem lesz olyan szép mint egy valódi 4K tartalom, de rosszabb nem lesz.

A tévéadásnál tapasztalat minőségromlás a tömörítés miatt van, emiatt apró képhibák keletkeznek amik egy hagyományos tévén nem észrevehetők, de a 4K tévé felskálázza a képhibákat is.

2022. aug. 12. 20:19
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A mai tévékben van felskálázó szoftver, ami próbálja javítani a nagyítással járó minőségromlást, és az ugrás az FHD-4k között sem olyan nagy. Érzékelhető, de nem nézhetetlenül ocsmány lesz a különbség. 720p már jobban feltűnő, ettől kisebb felbontás 4k kijelzőn pedig már zavaró is lehet.
2022. aug. 12. 20:20
 3/8 A kérdező kommentje:

Felskálázza. Akkor az hatással lesz a gépre? Mármint jobban igénybe veszi és lehet akadozni fognak a játékok? Mert akkor marad a fhd

Persze úgy értettem,hogy 1080p egy 4k-s képen rosszabb,mint 1080 egy alapból 1080-ason

2022. aug. 12. 20:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem, azt nem a gép végzi, hanem a tévé.
2022. aug. 12. 20:41
 5/8 A kérdező kommentje:

Ja akkor ugyanannyi lenne az fps,mintha egy sima fhd-s monitoron játszanék?

Most próbálom értelmezni mi ez,szóval a fhd negyed annyi pixel,ezért ha arra állítok egy 4k-s tv-t,úgy osztódnak a pixelek,hogy kitöltse az egész képet?

2022. aug. 12. 20:54
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanannyi fps lesz. A FHD kép jut el a tévéhez és az a negyedannyi pixelből megpróbálja kitalálni, hogy mi lehetett a hiányzó pixelek helyén és kitölti a kép hiányzó részeit. Így 4K lesz a végeredmény amit látsz. A régebbi tévék egyszerűen belenagyítanak, az újabbak AI eljárással kitalálják, hogy mi volt a képen. Utóbbi általában szebb eredményt ad. Mindezt viszont a tévé csinálja, a gép a FHD képet adja magából.
2022. aug. 12. 20:58
 7/8 A kérdező kommentje:
Okké akkor világos.
2022. aug. 12. 21:40
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 55" tv-nél, hogy kijöjjön a 4K felbontáselőnye, 2 méteren belül kellett ülnöm. Kb 160-180 centire. A lábam elérte a tv-t. Vannak erre számítások neten.

Egyrészt ilyen méretben az ember ugyan nagyon szépen látja a részleteket, de már lemarad az egészről, nem belátható a teljes képernyő, csak egy kisebb rész.

Szóval ha hátrébb ülsz, akkor meg sem tudod mondani, hogy FHD vagy 4K tartalmat nézel...

2022. aug. 12. 23:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!