Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az csökkenti a külső vinyó...

Az csökkenti a külső vinyó élettartamot ha mindig róla filmezek?

Figyelt kérdés
Van egy toshiba külső hddm usb3as, és már van vagy 10 éves biztos. Mindig róla filmezek. Most egy sorozatot kezdtem el, tegnap is egy 4 órát használtam, 4 részt néztem meg , meg tegnap elött is. Ez baj vagy nem tesz neki jót? Kicsit féltem hogy ennyit megy. De elég jól bírja a gyűrődést
2022. júl. 6. 13:21
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
Arra való a HDD hogy használt, akár 0-24
2022. júl. 6. 13:46
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Semmi baja nem lesz.

Ha aggódsz, csekkold le egy HD Sentinellel, vagy egy Cristal Disk infoval (De inkább a sentinellel).

2022. júl. 6. 13:48
 3/9 anonim ***** válasza:
26%
Növeli.
2022. júl. 6. 13:49
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha ezt úgy csinálod hogy hurcolod a hdd-t a másik szobában levő pc és a tv közt miközben lecsapod a hdd-t az asztalra, akkor igen a mehanikai behatások csökkentik az élettartamát.
2022. júl. 6. 13:55
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Általánosan minden "eszközt" ha "használnak" befolyásolja az élettertamát. EZ függ a használat módjától és intenzitásától. Legyen az autó, kerékpár, vagy csak egy háztartási olló. Sőt szinte minden, még állásukban is lassú állapotromláson mennek keresztül.

De ha a kérdés arra irányult, hogy a filmnézés gyorsítja-e ezt a folyamatot mondjuk csak egy bakapcsolt (de használaton kívüli) állapothoz képest, akkor igazából ez elenyésző az élettertamra nézve. Ha brutál lerövideülne a lemez élettertama valami miatt... az tuti nem a filmnézés miatt lesz.

A merevlemezek legnagyobb ellensége egyébkémt a rázkódáson/utésen kívül a hő. Sajnos a betokozott külső lemezek is néha burtálisan fel tudnak melegedni... ne ez már csökkenti az élettertamot.

Valaki fentebb említette a HardDisk Sentinelt. AZ egy magyar fejlesztésű (sokan nem tudják) nagyon sokat tudó kis alkalmazás. Még a free verzió is jó otthonra. Azzal a merevlemez élettartamán kívűl, a hőmérsékletet is tudod ellenőrizni. A belsőkről mindig, a külső USB-s csatolók (azaz külső merevlemezek) 95%-át ismeri, és ad infót mindenről.

2022. júl. 6. 14:52
 6/9 P.O.C. ***** válasza:
100%
Én egy routerre kötött külső vinyóval torrenteztem 0-24 -ben, sosem pihent egy percet se, úgy húzta 6 évig, egy Samsung volt. Most Maxtor van, szintén non stop megy már vagy 4 éve. Nem rég néztem HD Sentinellel, még mindig makulátlan.
2022. júl. 6. 14:53
 7/9 anonim ***** válasza:

#5 voltam:

Nekem egy régi 1 TB-os Samsung megy egy HP microserverben a tárolóban (igaz hűvös a levegő nagyon). Azt kb 7 éve tehettem be, 0-24-ben megy. Linux, szintén torrent, média szerver, ismerősökkel fájlok megosztása. Uptime most éppen 420 nap :D :D :D

Sőt 2 pici Win7-es virtális gép is megy rajta. Ami viszont a kevés memória miatt állandóan "nyüstöli" (swap) a merevlemezt. Kb a merevlemez LED-je sosem pihen ahogy elnéztem :D :D És ez megy kb 2.500 napja! Szóval a filmezés miatt ne aggódj! :)

Ha majd 10.000 óra filmet néztél róla, akkor cseréld le! :D :D :D

Csak a rekordok kedvéért, amit én magam tapasztaltam:

Előző melóhelyen egy 11-12 éves (!!) uptimeos Linux-os Dell szervert én állítottam le, hagyományos HDD-vel volt... A szívem szakadt meg érte hogy le kell állítani.

2022. júl. 6. 15:19
 8/9 anonim ***** válasza:
# jav: 10.000 nap akart lenni :D
2022. júl. 6. 15:20
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Viszont nemhogy 7 év, de 7 perc sem kell ahhoz hogy a külső vinyó kicsússzon a kezedből, leguruljon a lépcsőházban és többé nem tudod megnézni a rá írt filmet.. :P
2022. júl. 6. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!