Az csökkenti a külső vinyó élettartamot ha mindig róla filmezek?
Semmi baja nem lesz.
Ha aggódsz, csekkold le egy HD Sentinellel, vagy egy Cristal Disk infoval (De inkább a sentinellel).
Általánosan minden "eszközt" ha "használnak" befolyásolja az élettertamát. EZ függ a használat módjától és intenzitásától. Legyen az autó, kerékpár, vagy csak egy háztartási olló. Sőt szinte minden, még állásukban is lassú állapotromláson mennek keresztül.
De ha a kérdés arra irányult, hogy a filmnézés gyorsítja-e ezt a folyamatot mondjuk csak egy bakapcsolt (de használaton kívüli) állapothoz képest, akkor igazából ez elenyésző az élettertamra nézve. Ha brutál lerövideülne a lemez élettertama valami miatt... az tuti nem a filmnézés miatt lesz.
A merevlemezek legnagyobb ellensége egyébkémt a rázkódáson/utésen kívül a hő. Sajnos a betokozott külső lemezek is néha burtálisan fel tudnak melegedni... ne ez már csökkenti az élettertamot.
Valaki fentebb említette a HardDisk Sentinelt. AZ egy magyar fejlesztésű (sokan nem tudják) nagyon sokat tudó kis alkalmazás. Még a free verzió is jó otthonra. Azzal a merevlemez élettartamán kívűl, a hőmérsékletet is tudod ellenőrizni. A belsőkről mindig, a külső USB-s csatolók (azaz külső merevlemezek) 95%-át ismeri, és ad infót mindenről.
#5 voltam:
Nekem egy régi 1 TB-os Samsung megy egy HP microserverben a tárolóban (igaz hűvös a levegő nagyon). Azt kb 7 éve tehettem be, 0-24-ben megy. Linux, szintén torrent, média szerver, ismerősökkel fájlok megosztása. Uptime most éppen 420 nap :D :D :D
Sőt 2 pici Win7-es virtális gép is megy rajta. Ami viszont a kevés memória miatt állandóan "nyüstöli" (swap) a merevlemezt. Kb a merevlemez LED-je sosem pihen ahogy elnéztem :D :D És ez megy kb 2.500 napja! Szóval a filmezés miatt ne aggódj! :)
Ha majd 10.000 óra filmet néztél róla, akkor cseréld le! :D :D :D
Csak a rekordok kedvéért, amit én magam tapasztaltam:
Előző melóhelyen egy 11-12 éves (!!) uptimeos Linux-os Dell szervert én állítottam le, hagyományos HDD-vel volt... A szívem szakadt meg érte hogy le kell állítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!