Milyen hátrányai vannak a port fowardingnak?
2/ igen.
Frissített oprendszer, frissített szoftver megbízható legális helyről letöltve. Vírusirtó használata. És ésszel használva a gépet (ha furcsa viselkedést tapasztalsz utánajársz mi okozza).
Nagy vonalakban:
1. Ha a szerveralkalmazást asztali operációs rendszer alól futtatnád, akkor inkább futtasd virtuális gépbe (Vmware Player, Virtualbox)/konténerbe (Docker) telepített rendszerről (mondjuk abszolút minimálrendszerként telepített Debian vagy Ubuntu Server alól, amihez feltelepíted a Java-t), és arra irányítsd a portátirányítást, így, ha a szerveralkalmazással bármi gond lenne, az csak a vendég operációs rendszerre (a Linuxos szerverre) lesz kihatással, az asztali rendszered (ami gyanítom Windows) megúszhatja.
2. A szerveralkalmazást semmiképpen se rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező felhasználó futtassa - hozz neki létre saját felhasználót (Linux esetén erre szolgál az adduser parancs).
3. A szervereden legyen rendesen konfigurált tűzfal.
Ha már Linuxot javasoltam, itt egy példa:
az iptables-sel (ez a Linux kernelbe épített netfilter tűzfalát szabályozza) történő tűzfal létrehozására (alapból mindent tiltunk, csak bizonyos portokat használó és csak bizonyos státuszú forgalmakat engedünk be és ki).
Minecraft esetén általában a 25565-ös TCP portot kell beengedni - szóval:
iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 25565 -j ACCEPT
"Windows 8.1-em van"
Akkor - a Virtualbox kézikönyve szerint ( [link] ) - felmegy rá:
"Currently, Oracle VM VirtualBox runs on the following host OSes:
Windows hosts (64-bit):
* Windows 8.1"
A hivatalos oldaláról:
letöltöd és telepíted.
Letöltöd hozzá a Debian-t:
vagy az Ubuntu Server-t:
és a Virtualboxban létrehozott gép optikai meghajtójának betallózod a telepítő lemezképet.
"és hogy rendszergazda vagyok"
Épp ez a probléma: hogy rendszergazdai jogosultságokkal futtatnád asztali Windows rendszer alatt a Windowsos Minecraft-szervert. Ha ne adj' Isten valamilyen sérülékenységen keresztül bejutnak, akkor átvehetik az egész gép felett az uralmat. Ezért kell elszeparálni virtuális géppel/konténerizációval.
"Ha egy másik HDD-re telepítem a Linuxot az jó?"
Végső esetben az is jó, csak ne rendszergazdai jogosultságokkal fusson a Minecraft-szerver.
Egy minimális, otthoni célú(!!!), Debian szerver Virtualboxba való telepítésének lépéseiről készítettem pár képernyőképet:
a szolgáltatás telepítése ezek után:
az említett Systemd indítóbejegyzés például:
ezt a
/etc/systemd/system/
könyvtárba kell elhelyezni
minecraft.service
néven, majd az adminisztratív felhasználóval (példában az adminla) kiadod az alábbi parancsokat:
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable minecraft.service
innentől a rendszer indulásakor fog elindulni a Minecraft-szerver.
Indítás:
sudo systemctl start minecraft
leállítás:
sudo systemctl stop minecraft
státuszellenőrzés:
sudo systemctl status minecraft
napló vizsgálása:
sudo journalctl -u minecraft
Tűzfalszkript:
ha letöltötted, egyszerűen futtathatóvá teszed:
sudo chmod +x mcfw.sh
majd futtatod:
sudo ./mcfw.sh
Még egyszer kiemelendő: ez szimpla, otthoni célra van készítve, működik, teszteltem. Lehet máshogy, lehet szigorúbban, de ez csak egy példa a telepítésre. Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!