Informatikai ismeretek érettségivel lehet nyárimunkát vállalni a szakmában?
Sajnos nem elegendő. A cégeknek olyan tudásra van szükség ami egy részt napra kész és a mai technológiákon alapszik. Továbbá alapvető feladatokat és problémákat is meg kell tudni egyedül oldani, mert ha van is mentor, ő is dolgozik, de legfeljebb besegít.
Üzemeltetés oldalról is azért nem elegendő érteni csak a Linuxhoz, hanem különböző virtualizációs rendszerek is szóba jönnek, mint VMware vagy Docker/Kubernetes. Ne beszéljünk a hálózati és tűzfal alapú ismeretekről sem. Az nem elegendő, hogy PackageTrace-errel huzogattatok virtuálisan egy alkalmazáson belül.
Köszönöm a választ, sajnos sejtettem, hogy ezen a területen nem elég egy sima ágazati érettségi.
#1 Igen mehetek, csak az a gond, hogy betegség miatt én fizikai munkát csak korlátozottan tudok végezni. De amúgy teljesen igazad van, köszönöm a te válaszodat is.
Ahogy fentebb is leszűrhető, ez egyéni vélemények. Nem azt mondjuk, hogy esélytelen, hanem hogy kicsi az esélye.
Tőlünk (mi véleményünktől) függetlenül is jelentkezhetsz bizonyos állas hirdetésekre, és kipróbálhatod magad, hogyan is működik a felvételi eljárás cégekhez.
Az egy biztos, hogy állandó heti 40órásba keresnek szakembert és nem csak nyárra azaz júniustól szeptemberig. Ez lehet rosta is a kiválasztási folyamatban, hogy akkor mondjuk 20 jelentkezőből 8-10 leves és a maradék 10-12vel folytatják. Majd munkaszerződést ajánlanak 3-4-nek, amiből 1-2 elfogadja. (Ezek most hasra ütésszerű számok)
Maga a próbaidő is 3 hónap általában (vagy ennél hosszabb), ahol indoklás nélkül felmondhatsz te is meg a cég is neked és azonnal megszűnik a munkaviszonyod. Nyilván 3 hónap után, már 1 hónap felmondási idő van, azaz még 1 hónapig kötve vagy a karóhoz.
Saját tapasztalat az, hogy egyetemről kikerülve nehezen tudtam elhelyezkedni, de a cégek nagy része behívott interjúztatni, de tovább sajnos sose mentem. Majd találtam valami kókler fejlesztő céget, ahol eltöltöttem 1 évet, majd Budapest-re felutazva interjúztam itt-ott. Nehezen, de itt is beletelt 2-3 hónapba, míg találtam valami munkahelyet. Ott 3évet töltöttem el, ezután tavaly ősszel 2hét alatt találtam új helyet és záporoztak az ajánlatok. Csak mert 3-4évet töltöttem el a szakmában és láttam ezt-azt.
Igen jöhetnek azok a keserű gondolatok, hogy "hogyan szerezzek tapasztalatot, ha sehova se kellet?". Hát, akkor csinálj saját projektet. Találj ki egy terméket és valósítsd meg, de legalább dolgozz rajta. Ne zárd be magad a saját kis technológiai ismereteidbe, hanem keresd az újdonságokat. Sajátítsd el és építsd be a projektbe. Lehet, hogy sose lesz kész termék belőle, mert újra tervezés lesz folyton. De ez nem is baj, mert lényegében egy tanuló projekt. Tehát fejlesztened kell, üzemeltetned, karbantartanod, optimalizálnod, monitoroznod, stb...
És, ha interjúkon kezdőként tudsz mesélni az ilyen problémákról, hogy mennyit szívtál mivel és milyen megoldást találtál rá, akkor látni fogják, hogy képes vagy az önfejlődésre és erős potenciállal rendelkezel, hogy csak azért is megcsinálod.
Cégeknél a HR olyan embert is keres, aki nem csak pénzért dolgozik, hanem szereti is és mindemellett tudása is megfelelő ahhoz, hogy értéket teremtsen.
Félre ne értsd, nem bántásból mondtam! (#1) És ne is vedd túl komolyan. :) Csak arra utaltam, hogy szakmán belül ez édeskevés.
Ami nem azt jelenti, hogy ne lenne eredmény, amit elértél. Viszont a munkavégzéshez ez még kevés. "Papírt" tekintve is, és tudásilag is. Ha szoftverfejlesztő vagy, akkor még a technikusi papír is inkább csak dísz, a szakgimi/technikum inkább csak ugródeszkának jó, ha komolyan gondolod, és tovább akarsz tanulni. (Arra viszont nagyon jó.) Rendszerüzemeltetőnél TALÁN akad, aki alkalmaz középiskolai szakirányú végzettséggel is, bár ott is előny a felsőfokú végzettség.
Nem vettem úgy, csak tudom, hogy mostanság eléggé fanyar tud lenni a humorom, ami a másiknak nem biztos, hogy jól esik.
De egyébként: sok fiatalt ismerek, aki korrepetálást vállal. Mondjuk az informatikára (sajnos) nem nagy a kereslet, de matekból - ha megy neked - egész jól lehet profitálni. És mégis csak értelmiségi munka, ahol az agyadat is használhatod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!