Új laptopot keresek 3D tervezéshez és digitális rajzoláshoz, viszont nem vagyok egy nagy laptopszakértő és egy kis segítség kéne. Szerintetek melyik lenne a jobb választás, milyen laptopot ajánlanátok? Dell vagy Asus?
Ismeros Asus rog szériát használja. Az ips kijelző elég vacak benne, de azért viselheto, és 4-500e Ft között már már elfogadható gépet lehet kapni.
A GPU teljesítménye nagyon fontos meg a 16 de inkább több ram
Csak átfutottam a programokat:
az adobe programok nem igényelnek semmi különlegeset - de szeretik ha a processzor egy magon gyors
A Blender az kihasznál minden processzormagot ( az összeset is ) és igényel legalább 2GB VRAM-ot.
A Rhinoceros az már igényel legalább 4GB VRAM-ot és támogatja a CUDA és OpenCL alapú rendert.
Én azért megpróbálnék mindenből kicsit felé lőni, ha pl egy ilyenbe dobsz még RAM-ot ( sok RAMot :D ) akkor bőven jó:
Ez 10-essel olcsóbban van RTX3050-nel is laptop, de annaka számítási teljesítménye durván a fele az RTX3060-nak és az RTX3060 esetében shading unit-ok ( ezek ma már gyakorlatilag virtuális CUDA magok ) száma 50%-kal több, mint az RTX3050 esetében így 3D rendernél jóval nagyobb hátrányban lennél:
Ez is egy olcsóbb RTX3060-as gép, viszont ebbe is kell pakolni még memóriát:
Ez is egy lehetőség, itt a processzor kevesebb magos, Blenderben a CPU alapú műveleteknél ez durván 22-24%-kal hosszabb munkaidőt eredményez, ha ennyi belefér akkor ez rammal kitömve is megáll 400 körül:
12gen intelből csak ezt találtam az árukeresőn:
Ez processzorban veri az eddig felsoroltakat, Blenderben simán 15+ %-kal veri a Ryzen 7 5800H-t viszont a 3050Ti az erősen kompromisszumos:
RTX3050 2048SU 67GLOPS
RTX3050Ti 2560SU 83GFLOPS
RTX3060 3840SU 171GLOPS
Innentől neked kell kimatekoznod, hogy miből akarsz engedni. Összevetésként: a Ryzen7 5800H az gyakorlatilag ugyanúgy teljesít laptopban mint az én asztali Ryzen7 3700X-em, ami azért igencsak korrekt teljesítmény egy laptopban.
Viszont a videókártya a 3D és Blender szempontjából szerintem hamarabb hoz mérhető pluszt, főleg nagyobb rendereknél és ott már nagyon nem mindegy a +50%-nyi teljesítmény.
Én inkább az RTX3060 felé hajlanék és megpróbálnám mellé megtalálni a legjobb ajánlatot. Nyilván egy 12700H vagy Ryzen7 6800H jobb lenne, de ennyiért nem láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!