Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Munkahelyi számítógép webkamer...

Munkahelyi számítógép webkameráján szokták megfigyelni a dolgozót?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 17. 09:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
84%

Soha nem értettem az ilyen kamera leragasztásokat. Aki nem jár olyan oldalon és nem szed le ismeretlen forrásból származó fájlokat azokat senki nem fogja Kínából vagy Oroszországból megfigyelni. (Mondjuk a másik esetben is kicsi rá az esély.) Sokkal inkább személyes adatokra hajtanak amivel vissza is lehet élni, mintsem kukkoljanak.

Cégen belül sem fog senki kukkolni téged a kamerádon. Ez csak szimpla paranoia.

2022. ápr. 17. 12:45
 12/18 anonim ***** válasza:
50%

"Soha nem értettem az ilyen kamera leragasztásokat. Aki nem jár olyan oldalon és nem szed le ismeretlen forrásból származó fájlokat azokat senki nem fogja Kínából vagy Oroszországból megfigyelni."

Ehhez nem is kell semmit leszedni. Sokszor már gyárilag telepítve vannak (főleg az olcsóbb laptopkra és telefonokra) olyan szoftverek, amik minimum karcolgatják egy adware szintjét. Ugyanis a gyártók pénzt kapnak azért az adott szoftver gyártójától, hogy az ő terméküket feltelepítse. (Nyilván ha oprendszer nélkül veszel laptopot, akkor ez mindegy, de telefonoknál mindig fennáll a veszély. Lásd a Xiaomit, ahol rengeteg gyári app tele van reklámokkal, vagy egész egyszerűen egyenesen kémprogramnak vélik: [link] )

2022. ápr. 17. 12:56
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Nekem telefon és notebook estén is az az első, hogy minden olyan alkalmazást törlök róla ami szerintem potenciálisan szar vagy felesleges. Tudom, hogy ez nem magától értetődik.

2022. ápr. 17. 13:06
 14/18 anonim ***** válasza:
46%

Hát nem magától értetődő, mert rengeteg gyártóspecifikus alkalmazás nem törölhető, maximum vissza tudod állítani a verzióját arra, amivel anno vetted a terméket (aztán úgyis visszafrissíti magát).

De mint mondtam: nem vagyok paranoiás, nem igazán érdekel ez az egész, de a biztonság kedvéért szerintem célszerű letakarni a laptop kamerát (főleg hogy az userek 95%-a sosem használja) és megbízható gyártótól és kereskedőtől beszerezni a fontosabb műszaki cikkeinket.

2022. ápr. 17. 13:31
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogyha letiltod az alkalmazást akkor nem frissíti vissza magát.

Legalábbis az én telefonom nem. Ha valaki valamit elront akkor elképzelhető, hogy lefrissülnek ilyen appok újra és újra. Bár ezzel a jelenséggel még nem találkoztam. Mármint, ha ténylegesen jól csináltad.

2022. ápr. 17. 13:38
 16/18 anonim ***** válasza:

Normális körülmények között nem, de amennyiben mégis, úgy erről érthetően és nyilvánvalóan tájékoztatni kötelesek a munkavállalót. Azt jogszerűen nem teheti meg senki, hogy titokban megfigyel. Megteheti, hogy egész nap téged sasol, bekamerázhatja a WC és mosdó kivételével az egész vállalatot, és a gépedet is megfigyelheti egész nap, de: erről minden esetben tájékoztatni kell téged, máskülönben komolyan be lehet őket perelni.

"És ha valami kurta fél mondat ilyesmi van a szerződésben?"

Ezért kell elolvasni mindent, mielőtt aláírod. Ha nyavalyog, hogy írd már alá, akkor meg kell mondani neki, hogy nem vagy olyan felelőtlen, hogy oylasmit aláírj, amiről nem tudod, hogy mit tartalmaz. Jogod, sőt, bizonyos értelemben kötelességed megismerni, hogy mire szerződsz.

Egyébként pontosan és nyilvánvalóan közölni kell, hogy milyen módon akarnak megfigyelni. Jogilag egy olyan mondat, hogy "a munkáltató megfigyelheti a munkavállalót", teljesen szabályellenes, és perelhető, hiszen sem az indokát (a GDPR kötelezővé teszi a megindoklását!), sem a módját nem írja le.

Ettől persze megteheti, csak utána te meg perre viheted. Ő meg jól megsz*pja.

"Illetve magán mobil telefonnal tudnak valamit tenni?"

A saját tulajdonod, nem vagy köteles rá semmit telepíteni. Enélkül meg nem lehet megfigyelni. Viszont azt kiköthetik, hogy azt nem használhatod.

"(Úgy hogy nem veszik el a telefonon)"

Nem is vehetik el. Esetleg kötelezhetnek arra, hogy egy tárolóban helyezd el (amihez ilyenkor biztosítaniuk kell, hogy más ne férhessen hozzá), de ez nem a 2000-es évek iskolája, ahol óra előtt mindent ki kellett pakolni. ;-)

"és ha csak mobil netet használni, és nem használni céges levelezőt?"

Nos, nekem van egy alapelvem.

Hacsak nem bízok meg maximálisan az adott munkahelyben (mondjuk személy szerint rendszergazda vagyok, szóval nehéz lenne pont engem, a saját magam által feltelepített és beállított, gondosan lejelszavazott gépen megfigyelni), akkor semmiképp ne használd magán célra! Egyébként sem tartom szerencsésnek a magánéletet a munkahelyi géppel keverni. A saját gépedet meg nem vagy köteles munkaügyi célokra használni. (De egyébként a levelező megnyitásával sem tudnák átvenni az irányítást felette.)

Olyanról mondjuk hallottam, hogy valahol (iskola, közintézmény, szóval még csak nem is valami titkos kormányszerv) aláírattak egy nyilatkozatot a dolgozókkal, hogy amennyiben a saját eszközét munkára használja, úgy ahhoz bármikor köteles hozzáférést adni az iskolavezetésnek ellenőrzés céljából. Persze, itt is felsorolták, hogy mihez van joga a vezetésnek, és kiknek kell olyankor jelen lenni, meg milyen esetekben nézhetnek bele akár magán célú mappák tartalmába, de ez azért több, mint felháborító, és sokan egyszerűen azt csinálták, hogy nem írták alá a nyilatkozatot, vagy ha alá is írták, onnantól nem használtak egyetlen otthoni eszközt sem a munkájukra. Onnantól pedig az iskola feladata volt ellátni őket eszközökkel, szóval azért a fagyi erőteljesen visszanyalt. ;-)

#10 "akkor fixen leragasztom egy laptop színével egyező ragasztószalaggal, vagy bármi hasonlóval"

Én azért ezt egy kicsit túlzásnak tartom. Főleg, ha saját tulajdonú az eszköz. A munkahelyit meg nem fogom arra használni, hogy poreszt nézzek rajta. ;-)

Egyébként: ha valaki meg is akar figyelni, akkor nem arra kíváncsi, hogy 4 órán át nézze az arcodat, miközben te Excel-táblákat töltesz ki.

#11: Technikailag egyébként megoldható, de nem egy közönséges cégvezetőnek, hanem mondjuk egy Pegazus-szintű, sok országban már fegyvernek minősülő technikával.

De nem hinném, hogy egy iskolai rendszergazdaként bárki milliókat akarna költeni arra, hogy lássa a bamba fejemet, ahogy éppen Netflixet nézek. ;-)

Összegezve: szerintem egy kicsit túlreagálod a dolgokat. Válaszd szét a munkahelyi és a magán dolgaidat, és nem lesz probléma. ;-)

2022. ápr. 18. 06:44
 17/18 anonim ***** válasza:

"Egyébként: ha valaki meg is akar figyelni, akkor nem arra kíváncsi, hogy 4 órán át nézze az arcodat, miközben te Excel-táblákat töltesz ki."

Nyilvánvaló. Viszont én továbbra is tartom magamat ehhez. A laptop kameráját soha (szó szerint) nem használom semmire, akkor meg miért ne ragaszthatnám le?

A jelenlegi laptopomon van egy műanyag retesz amivel fizikailag le lehet zárni, szerintem még sosem húztam el a kamera elől.

2022. ápr. 18. 11:54
 18/18 anonim ***** válasza:

"ragaszthatnám le"

Engem is zavart home officeban hogy a főnököm és a kollégák panaszkodtak hogy Teams video meetingre mindig úgy ülök be hogy nincs rajtam alsógatya... :)

2022. ápr. 18. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!