Nyomtatóval tényleg nem lehet pénzt másolni?
https://www.youtube.com/shorts/zq_00oWUGuQ
Konkrétan erre vagyok kíváncsi, hogy ez tényleg igaz-e és ha igen, akkor milyen elven detektálják a pénzt.
Igaz.
https://www.youtube.com/watch?v=ajm1Rgu-0x0
De egy régebbi szkennerrel még be lehet másolni és egy régebbi képszerkesztővel el lehet szórakozni vele.
Az #1. hozzászólásomat némileg poénnak szántam, ugyanis ami másol, azt már nem nyomtatónak hívják. :-)
Komolyra fodítva a szót: már jó ideje az olyan másolókba, amivel lehetne hitelesnek látszó másolatot készíteni, tesznek egyfajta ellenőrző rutint, hogy nem pénzt akarsz-e másolni. Nem tudom, hogy erre van-e valamilyen törvényi kötelezettségük, vagy a gyártók önként, a későbbi problémák megelőzéseként teszik bele, de tapasztltam, kipróbáltam (természetesen puszta kíváncsiságból, a tesztelés érdekében), hogy van ilyen. Méghozzá nem is magát a nyomtatást akadályozza meg, hanem már a beolvasás fázisában érzékeli, hogy baj van, és menten törli a memóriából a feladatot. De csak színes másolásnál, fekete-fehéren nem.
Aztán olyat is láttam, ami ugyan lemásolja, de hiányosan, csak minden második fél centit.
A detektálás pedig a pénzbe épített azonosító jeleken alapul. Gyanítom, a forint esetében azoknak a kis karikáknak van hozzá köze, amik csak UV-tartalmú fényben láthatóak igazán (napfényben, vagy izzólámpa mellett igen, LED-es vagy kompakt fénycsőnél alig). De ez csak feltételezés, nincs rálátásom a dolgokra.
A tintasugaras példányok nem szokták ellenőrizni, gyanítom, azért, mert tintasugaras nyomtatóval nehéz olyat nyomtatni, ami rendszeres használat mellett ne mosódna el. Ergo a csalók nagyon hamar lebuknának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!