Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Xpenology-nál lehetséges,...

Xpenology-nál lehetséges, hogy távolról elérjem a szerverem?

Figyelt kérdés

A helyzet az, hogy fogtam egy régi gépet, raktam rá egy Xpenology rendszert (Synology csak nem az eredeti...) Itthoni hálózaton belül tökéletesen tudom futtatni, jogosultságok minden, egész család szépen elérni. Kérdés az, hogy ez mennyire működik távolról pl telefonról vagy másik hálózaton lévő gépen?

Az egyszerűsített QuickConnecet nem működik (logikus) de adtam neki egy no-ip.com os fiókot, de továbbra sem érem el telefonról (mobilnetről), sem DNS sem IP-címmel.

Kérdés az, hogy van e értelme próbálkozni meg lehet oldani?

Itthon 2 router van egy szolgáltató router amin elvileg hozzá adtam mint Port forward és 8000 porton (videón azt használták).

A másik egy régi TP link (WR941ND) ott a virtuális server fül alá írtam be az IP-t és a 8000 portot. (FONTOS a második router nem oszt IP címeket. Ami lentről jön fel UTP kábel pedig a LAN portokba van dugva)

UPnP mind a két routeren engedélyezve

2022. ápr. 11. 23:51
A kérdező szavazást indított:
Távolról is is lehet rá csatlakozni.
Esélytelen...
1 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:

"a második router nem oszt IP címeket. Ami lentről jön fel UTP kábel pedig a LAN portokba van dugva)"

Akkor a régi TP-Linken routeren nem kell portot nyitni, mivel a (W)LAN-LAN interfészek között nem végez NAT-olást, sem útválasztást.

"Itthoni hálózaton belül tökéletesen tudom futtatni, jogosultságok minden, egész család szépen elérni."

A (Windowsos) SMB-fájlmegsoztást helyi hálózatra tervezték. Bár át lehetne engedni azt is a routeren, de a szolgáltatók biztonsági okokból tiltani szokták (nem biztonságos Internetre kiengedni).

Ha távolról szeretnéd használni, akkor az Xpenology-ban állíts be VPN-szervert, amit át kell engedned a szolgáltatói routeren és a távolról levő kliensekben VPN-klienssel csatlakoznod kell rá - és akkor el tudod érni az SMB megosztásokat is.

Másik megoldás, hogy Internetre tervezett fájlmegosztási protokollokat - FTP(S), WebDAV,... - használsz és azokat engeded át a routeren.

2022. ápr. 12. 00:22
 2/3 A kérdező kommentje:

Kedved első!

Nagyon köszönöm a válaszod!

Fejlődés:

Kivettem a 2. router és helyére raktam egy switchet.

A VPN-t annyira nem támogatom (lehet a tudatlanságom miatt). Mivel alapvetően csak Back Up-nak szánom első körben és másodlagosan csak fájlszerverként (a távoli gépre). Ha bekapcsolom a VPN-t az a távoli személynek lassítaná az net sebességét és az én tudomásom szerint a VPN sem mindig stabil.

VISZONT a fő routeren forward portokat engedélyeztem. Ebben szintén kisebb homály van még. Ha infom nem csak nem szokás/illik minden portot engedni biztonsági kockázat miatt. Ezért én a Xpenologinak használt 5000,5001,5566,8000, 21,548 as portjait engedtem. Amióta ezt megtettem be tudok már lépni távolról is a GUI-ba, telefonon (mobilinterneten, saját alkamazásával) szintén elérem és működik a sync.

Viszont Win 10 en nem tudom valamiért felcsatolni mint meghajtó. Látja az IP címet de tallózni nem tudom a megosztott mappákat :(

2022. ápr. 16. 10:26
 3/3 anonim ***** válasza:

"Viszont Win 10 en nem tudom valamiért felcsatolni mint meghajtó. Látja az IP címet de tallózni nem tudom a megosztott mappákat"

Azért, mert az az SMB protokollon keresztül zajlik, ami - mint azt már előzőleg írtam - elsődlegesen helyi hálózatra tervezték.

Át lehet engedni a routeren a 445-ös TCP portot, de kérdéses, mennyire engedi a szolgáltató (biztonsági szempontból tiltani szokták), illetőleg az Xpenology-ban milyen verziójú SMB protokollt támogat.

2022. ápr. 16. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!