Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogy írom be függvénybe-vagy...

Hogy írom be függvénybe-vagy számológépbe- azt hogy pl "1/11+1/12+1/13+1/14+1/15+1/16+1/17+1/18+1/19+1/20=?" Mi a módszer?

Figyelt kérdés
Gyakran számolgatok ezt-azt, aminél efféle lineáris változások vannak. Az általános (N.legkisebb+N.legnagyobb)/2*darabszám egyenlet ilyenkor csak megközelítő értéket ad, néha pedig nagyon mellé lől,szóval nem alkalmazható állandó jelleggel(tudom,egyáltalán nem is jó ide), viszont nem szeretném egyesével leírkálni, kiszámolni meg összeadogatni. :)

#függvény #halmazszámítás
2022. febr. 7. 11:34
 1/5 2*Sü ***** válasza:

A legfapadosabb megoldás egy excel tábla.

Némileg „matematikaibb” megoldás:

[link]

Ez n-t 11-től 20-ig léptetve összeadja az 1/n-eket.

> Az általános (N.legkisebb+N.legnagyobb)/2*darabszám egyenlet ilyenkor csak megközelítő értéket ad, néha pedig nagyon mellé lő

Persze, mert ez a számtani sornak az összegképlete. A te sorozatod meg nem számtani sorozat:

1/12 - 1/11 ≠ 1/13 - 1/12 ≠ 1/14 - 1/13 ≠ …

2022. febr. 7. 13:44
 2/5 A kérdező kommentje:
Oké, igazából azt akartam kiszámolni,hogy ha adott egy 100kwh-nyi hőkapacitásom a lakásban a külső belső 20Fok különbség alapján és a külső hőmérséklet neadjisten állandó(elvben), és óránként 1kw/Kelvin energia távozik a házból, akkor mikor csökken le a külső belső hőkülönbözet 20 kelvinről 15, 10, 5 vagy szinte azonos hőmérsékletre :D (Tudom celsius fokkal illendő a kelvint helyettesíteni,de macerásabb kiírni :D)
2022. febr. 7. 23:20
 3/5 A kérdező kommentje:

A hőtermelés persze zéró közben a házban. (Elvben) Tehát csak a hőveszteség van, ami egy lineáris görbét kéne adjon, ahogy csökken a hőmérséklet különbség úgy nől az 1 Fok csökkenéshez szükséges idő.

A fent említett "képletet" igazából 100/11... -el számoltam,ahol a 100a hőkapacitás, a 11 az aktuális hőkülönbözet és hőveszteség szorzata, csak nem akartam mindenhova ide is kiírni hogy 100. Persze ez se pontos,mert fok és fok között is van átmenet.

2022. febr. 7. 23:24
 4/5 A kérdező kommentje:
Az eredmény meg ezek összege lenne,hisz úgy jön ki,hogy pl N=11-20 -nál 20fokról 10fokra csökkenő hőkülönbözetig összesen mennyi idő telik el.
2022. febr. 7. 23:27
 5/5 2*Sü ***** válasza:

Nekem ez így egy kicsit homályos.

Mindenesetre itt a Newton-féle lehűlési törvényből érdemes kiindulni:

ΔT(t)=ΔT(0)*e^(−λt)

Ahol ΔT(t) a t időpillanatban fennálló hőmérsékletkülönbség, nyilván ΔT(0) a kezdeti hőmérsékletkülönbség. A λ meg jó pár paramétertől függ, a hőkapacitástól, a felület nagyságától, a hőátadási tényezőtől stb…

Tehát ha kezdetben van 20 °C hőmérsékletkülönbség, azaz ΔT(0)=20 ˚C,

és le tudod mérni, hogy mennyi idő alatt hűl le a lakás 1 °C-ot, akkor a λ kiszámítható:

λ = -ln(19/20) / t

Innen meg már ki tudod számítani bármilyen hőmérsékletkülönbséghez az időt, vagy bármely időpontra a hőmérsékletkülönbséget:

ΔT(t)=ΔT(0)*e^(−λt)

t = -ln(ΔT(t)/ΔT(0)) / λ

~ ~ ~

Persze ez az idealizált elmélet. A gyakorlatban meg néhány más jelenség is bekavarhat, ami miatt erős fenntartásokkal érdemes kezelni az eredményt. Pontosabb eredményt kapsz, ha nem számolgatsz, hanem ténylegesen mérsz.

2022. febr. 7. 23:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!