Hogy írom be függvénybe-vagy számológépbe- azt hogy pl "1/11+1/12+1/13+1/14+1/15+1/16+1/17+1/18+1/19+1/20=?" Mi a módszer?
A legfapadosabb megoldás egy excel tábla.
Némileg „matematikaibb” megoldás:
Ez n-t 11-től 20-ig léptetve összeadja az 1/n-eket.
> Az általános (N.legkisebb+N.legnagyobb)/2*darabszám egyenlet ilyenkor csak megközelítő értéket ad, néha pedig nagyon mellé lő
Persze, mert ez a számtani sornak az összegképlete. A te sorozatod meg nem számtani sorozat:
1/12 - 1/11 ≠ 1/13 - 1/12 ≠ 1/14 - 1/13 ≠ …
A hőtermelés persze zéró közben a házban. (Elvben) Tehát csak a hőveszteség van, ami egy lineáris görbét kéne adjon, ahogy csökken a hőmérséklet különbség úgy nől az 1 Fok csökkenéshez szükséges idő.
A fent említett "képletet" igazából 100/11... -el számoltam,ahol a 100a hőkapacitás, a 11 az aktuális hőkülönbözet és hőveszteség szorzata, csak nem akartam mindenhova ide is kiírni hogy 100. Persze ez se pontos,mert fok és fok között is van átmenet.
Nekem ez így egy kicsit homályos.
Mindenesetre itt a Newton-féle lehűlési törvényből érdemes kiindulni:
ΔT(t)=ΔT(0)*e^(−λt)
Ahol ΔT(t) a t időpillanatban fennálló hőmérsékletkülönbség, nyilván ΔT(0) a kezdeti hőmérsékletkülönbség. A λ meg jó pár paramétertől függ, a hőkapacitástól, a felület nagyságától, a hőátadási tényezőtől stb…
Tehát ha kezdetben van 20 °C hőmérsékletkülönbség, azaz ΔT(0)=20 ˚C,
és le tudod mérni, hogy mennyi idő alatt hűl le a lakás 1 °C-ot, akkor a λ kiszámítható:
λ = -ln(19/20) / t
Innen meg már ki tudod számítani bármilyen hőmérsékletkülönbséghez az időt, vagy bármely időpontra a hőmérsékletkülönbséget:
ΔT(t)=ΔT(0)*e^(−λt)
t = -ln(ΔT(t)/ΔT(0)) / λ
~ ~ ~
Persze ez az idealizált elmélet. A gyakorlatban meg néhány más jelenség is bekavarhat, ami miatt erős fenntartásokkal érdemes kezelni az eredményt. Pontosabb eredményt kapsz, ha nem számolgatsz, hanem ténylegesen mérsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!