Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Pontosan mi a felhő?

Pontosan mi a felhő?

Figyelt kérdés
Nem vagyok egy kompjúter zseni, próbálom megérteni hogy mi is ez pontosan. Szóval ehhez nem feltétlenül szükséges internet? Ez egy program? Nehezemre esik egyértelműen definiálni, csak azt tudom hogy adatok tárolására, (továbbítására?) alkalmas.

2022. jan. 11. 13:06
 1/9 anonim ***** válasza:
63%
Gyakorlatilag online tárhely és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások appok együttese, lényege, hogy szinte bárhonnan elérhető a neten keresztül és sokféle platformról.
2022. jan. 11. 13:11
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"A felhőalapú számítástechnika (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egyik ágazata. Többféle felhőalapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy meghatározott hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, annak üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. A szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy ugyancsak az interneten."

[link]

"Szóval ehhez nem feltétlenül szükséges internet?"

Privát, belső hálózati felhőszolgáltatáshoz nem kell feltétlenül.

"Ez egy program?"

Egy szolgáltatás-típus, így annak létrehozásához szükséges szoftver is.

Példának okáért - ha már privát felhőről beszélünk - többek között ott az OwnCloud:

[link]

"csak azt tudom hogy adatok tárolására, (továbbítására?) alkalmas"

Nem csak adattárolásra alkalmas. Léteznek számítási felhők, vannak felhőszolgáltatáson keresztül elérhető programok (például Google Docs), stb...

2022. jan. 11. 13:22
 3/9 anonim ***** válasza:
60%

"Szóval ehhez nem feltétlenül szükséges internet?"

> ellenkezőleg, ehhez kell csak igazán a net elérése, ha hozzá akarsz jutni az adataidhoz

2022. jan. 11. 13:23
 4/9 anonim ***** válasza:
61%
#3: Privát felhőnél nem kell, az elérhető helyi hálózaton belülről.
2022. jan. 11. 13:28
 5/9 anonim ***** válasza:

Felhő az gyakorlatilag szerverekből áll, a lényege hogy nem a te eszközödön vannak az adatok és/vagy programok, hanem a szerverek tárolják és/vagy futtatják ezeket a te eszközöd helyett és csak az eredményt kapod meg valamilyen formában.

"internet" nem biztos hogy kell, csak kapcsolat kell a te eszközöd és a szerver között, neked mint egyszerű felhasználónak valószínűleg kelleni fog internet.

Felhő nem egy program, ugyan úgy ahogy egy autó sem csak egy motorból áll. A felhő lelke a szerver ami az utasításokat végrehajtja. Kapcsolódhatnak hozzá programok is, pl Microsoft Word ami egy szövegszerkeztő program, de tudod a felhőbe menteni az elkészített dokumentumaidat.

És nem csak adatok tárolására alkalmas, futtathatsz rajtuk akár játékokat is,ahol nem a gépednek kell a megjelenítést kiszámolni, hanem a szerver ezt megcsinálja neked és gyakorlatilag te csak egy folyamatos videót kapsz meg belőle kb mintha youtube-ot néznél, csak itt az irányítás a te kezedben van, hogy pl a karaktered merre menjen

2022. jan. 11. 13:36
 6/9 anonim ***** válasza:

Példa: A 80 éves apámnak így magyaráztam és végre megértette mi is a felhő amit az orvosnál mondanak neki.

Az orvosnál felírják neked a receptet a felhőbe amit a patikában ki tudsz váltani.

Úgy képzeld el mint egy igaz felhőt fent az égen!

Az orvos felírja a felhőre hogy mi kell neked, a patikus több utcával, vagy megyével arrébb meg felnéz ugyanarra a felhőre és leolvassa az írást. Ő is hozzá tud írni hogy kiváltottad, ezt meg a doki tudja elolvasni ha felnéz a felhőre.

2022. jan. 11. 13:36
 7/9 A kérdező kommentje:

Mindegyik válasz nagyon hasznos, úgy érzem megértettem a lényeget.

Ez egy nagyon érdekes fejlesztés vagy előrehaladás az informatikában.

Köszi a válaszokat.

2022. jan. 11. 13:52
 8/9 anonim ***** válasza:

Igazából a technológia részben már sokkal korábban adott volt. (Hálózati alkalmazások már jó ideje léteznek, tehát ez nem az utóbbi - 5-10 év - "találmánya".)

Ami mondhatjuk, hogy "új" (bár a felhő sem az már), hogy ezeket a szolgáltatásokat összefogták és (részben) műszakilag elrejtették az ember elől.

Tehát míg régen, volt egy saját szerverem, benne RAID kötetekkel, RAID vezérlővel és minden nyűgjét én állítottam be és konfiguráltam fel, addig most fogom és bérelek egy VPS (virtuális szerver). Fizikailag lehet redundánsan több gépen is megtalálható és fogalmam sincs mennyi és milyen hardver van ténylegesen alatta (nem is néztem meg) de nem is igazán érdekel, mert nem kell vele foglalkoznom. Ha valami lehal a fizikai gépben akkor azt cserélik és nem befolyásolja a működését a virtuálisnak, sőt nem is tudsz a hibáról. Több erőforrás kell? Megfogod a csúszkát, arrébb húzod és máris dupla annyi memóriád van. (nyilván fizetni is kell érte) De műszakilag nem látod, hogy a háttérben az elosztott rendszerek, hogy oldják meg az erőforrások és a redundancia kérdését.

Sőt van olyan is, hogy számítási teljesítményt vásárolsz: pl video rendereléshez.

Nem tudom emlékeztek-e a Nyócker c. magyar filmre. Azt annó "házilag", több asztali munkaállomás összekötésével renderelték ki, hálózatosan. (Olvastam róla, nem dolgoztam benne.)

Most megoldható úgy is, hogy X számítsi teljesítményt szeretnék bérelni egy render farm-tól: ez is egy felhő. Nem tudom hogyan, hány gép dolgozik rajta és azok hogy épülnek fel, csak az input és az output ami engem érint.

Kb ez a különbség a felhő és egy mezei hálózati alkalmazás között. És igen, ezek egy része megvalósítható házilag is (tehát lehetsz a saját felhőszolgáltatód is), bár ezt hétköznapi embernek nem ajánlom és nem is éri meg mindenkinek. Magáncélra nem véletlenül számoltam fel a saját szerver(ek)et, mert olcsóbbak az előfizetések. Ellenben van egy szint amikor (munka esetén) amikor megéri fenntartani 3-4 saját szervert.

2022. jan. 11. 15:18
 9/9 anonim válasza:

távoli gépeken vannak az adataid, és ezek a távoli gépek dolgozzák is fel

csak ezekhez a gépekhez egy alap kezelőfelületen kívül nincs hozzáférésed

kb ennyi

2022. jan. 19. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!