Miért nem árulnák már DVD-t az üzletekben?
Árulnak. Ahol én vásárolok, ott még CD-k is vannak.
De egyébként azért, mert csökkent irántuk a kereslet. A hely meg drága. Ha egy 10-es korong DVD-t 5 napba telik eladni, és van rajta párszáz forint hasznuk, akkor inkább tesznek a helyére olyasvalamit, ami hamarabb elkel, és amin többet keresnek.
Korántsem fellegzett még be az optikai táraknak (bizonyos területeken, pl. irodákban archiválásra ma is a leggyakoribb módszer), viszont az átlagos kereslet tényleg nagyon visszaesett. De webshopokban, ahol nem olyan kardinális kérdés a hely, bőven kapható. És ha jó helyről rendeled (itmedia khm...), a postaköltséggel együtt is jobban jöhetsz ki. Csak mondjuk egyszerre ne 1 darabot rendelj, hanem egy 25-ös csomagot. Kb. egy ezres a postaköltség, a média ára meg feleannyi, mint a boltban.
#1 Ritkán használok lemezt, ezért nekem felesleges a 25 darab. Évente kb. 2-3 darabra van szükségem, akkor is azért, mert egy rokon megkér rá, hogy írjam ki a fotóit DVD-re. Egy ideig úgy voltam vele, hogy akkor én veszem a lemezt is, de amióta nem találok a boltok polcain, azóta kénytelen vagyok megkérni őket, hogy hozzanak ők inkább. De már ők is kezdik mondani, hogy náluk sincsen már a boltokban (Németország).
"nem is nyújt minőségi szórakozást egy 576 pixeles videó, mikor már a 1080p is kifutóban van"
Ezt nem tartom jó érvnek, mert ha ez lenne az oka, akkor ott van a bluray lemez, tehát azt kéne a DVD helyére tenniük. Na, azt viszont egyáltalán sehol nem árulnak, még szaküzletben is csak külön rendelésre szokott lenni. Halott az egész.
Egyszerűbb szerintem ha vesz egy pendrive-ot és arra másolod neki a képeket.
Eltűnni nyilván teljesen sosem fog a technologia, de alapvetően már nagyon kicsi a piacuk az optikai lemezeknek.
BD esetében is nem a filmek miatt létezik végül a szabvány holott ugye azok miatt fejlesztették, hanem a konzolok adathordozóiként fogy belőlük a legtöbb, már aki még ott is lemezen vásárol.
Én innen veszem: [link]
390Ft 10 darab Maxell dvd lemez.
A maxell lemez nálam örökéletű, vannak 10-15 éves lemezeim is amik még mindig működnek.
Elavult vagy sem, de én még mindig használom.
Van külső HDD-m is, de képzeljétek el azt az érzést amikor vannak olyan anyagaid (családi képek, videók, dokumentumok stb) amik pótolhatalanok és bedüglik a külső hdd.
Na ez velem előforult már. Nehogy már azon a 39ft-os lemezen múljon egy biztonsági másolat.
A biztonsági másolat lényege, hogy mindig van legalább 2 különböző másolatod mindenből, így ha az egyik tönkremegy, a másikat eléred. Ha meg is halna a HDD, akkor ott a lemez és fordítva. Aztán amelyik kiesik azt pótolod és a másikról csinálsz egy új másolatot. Ebből a szempontból pedig már nem számít, hogy a DVD az egyik vagy a másik forrásod, vagy a HDD az elsődleges vagy másodlagos mentési helyed.
Mindaddig amíg csak egy példányban tárolod, az nem biztonsági mentés. A többi pedig már csak preferencia, én például nem bíznám egy 39 forintos lemezre a dolgot, mert pár évente az egészet újra kell másolni az optikai lemezek rövid élettartama miatt (vagy ha kifogsz egy hibás sorozatot, aminél pár év után már reped a műanyag vagy pereg az adathordozó réteg), akkor már inkább 2 HDD (ár-érték-kapacitás arányban és élettartamban is több kört ráver).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!