Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Kattog a monitorom hangszórója...

Kattog a monitorom hangszórója és ezen kívül nem ad más hangot, mi lehet a gond?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Van egy LG 27MP89HM-S monitorom, ami kicsit több mint 3 éves, sajnos így lejárt a 3 év jótállás.

Körülbelül 5 napja hallottam valami halk kattogást, mint az óra másodperc mutatója (hangja és sűrűsége tekintetében is). Akkor kicsit néztem utána, így nem találtam rá a zaj forrására. Viszont, tegnap késő este, amikor bekapcsoltam a számítógépet, majd elkezdtem játszani, körülbelül 10 perc múlva ez a kattogó hang felerősödött. Addig hallani, míg megy a monitor is. Ha kikapcsolom a PC-t, vagy egy idő után pihenőbe teszi a PC, mert nem nyúlok hozzá, akkor nem kattog. Mióta van ez a kattogó hang (a monitor jobb oldali hangszórójától jön), azóta semmilyen más hangot nem ad ki.

Amiket próbáltam ma:

1. Windowsban letiltottam a monitor hangját.

2. Monitor menüjében kikapcsoltam a hangot.

3. Másik konnektorba dugtam a monitor tápját (külső tápos) (hátha onnan kap valamilyen zavaró dolgot).

4. Egy laptoppal összekötöttem D-Sub kábellel (saját gépemmel HDMI kábellel volt összekötve).

Mind a négy esetben változatlan maradt a helyzet. Még ötödikként párom javaslatára (én nem szoktam ilyenhez folyamodni), kicsit megkopogtattam ott a hátuljánál. :D Ekkor néha kihagyott 1-1 kattogást.

Nem tudni, van-e köze hozzá, de körülbelül az után kezdhette ezt el, miután kifagyott a kép és egyben a gép is. Mióta meg van a dedikált videokártyám (előtte integrált volt csak), 2 éve, azóta néha szokott ilyen lenni, nagyjából pár havonta. Becsíkozódik, bekockásodik, majd a gépházon lévő újraindítógomb segítségével sikerül életre kelteni, ilyenkor újraindulás után kiírja, hogy a VGA driver visszaállítódott default-ra. Mióta meg van ez a VGA, egyszer se sikerült elindítani a driver-ét (hiába frissítettem), nem csinál semmit, ha rányomok, amikor az óra mellett felé megyek, akkor meg eltűnik, mielőtt rányomhatnék. Ezeket leszámítva játék, meg minden rendesen megy, ez a ritka kifagyás is random jön elő, böngésző megnyitás, vagy akármi, kis dolgoknál, nem nagy igénybevételnél. Meg néha mikor pihen a monitor, akkor magától feléled, kiírja HDMI 1 és ennyi, mintha akkor kapott volna jelet. Nem volt még lelkierőm újrarakni a Windowst, hogy hátha megoldja ezt.

Nem tudom, lehet-e köze ehhez a mostani hibához, hogy ez (a kifagyás) okozhatta-e.

Hátha valaki járt már így. Ezért a kérdésem az lenne, így, hogy leteszteltem és kiszűrtem, hogy nem a PC miatt csinálja, mert más laptopon, másmilyen kábellel ugyan úgy csinálja ez a kattogást, milyen hibalehetőségek lehetnek még?

Gondoltam a monitor külső tápellátására, hogy azért kattog, viszont attól még kéne hangot lejátszania szerintem. Ezért az talán kizárnám.

Ami nyilvánvalóbb, az a monitor hangszórója. Gondoltam rá, hogy szétszedem, mert már nincs rá garancia, és kiforrasztom, vagy elvágom a monitorban lévő hangszóró vezetékét. Viszont, ha azért csinálja ezt a kattogó hangot, mert valamelyik kondenzátor, vagy valami más kezdi megadni magát, azzal csak a tüneteit szüntetem meg. Nem fog kattogni, de lehet később nagyobb baj lehet, mert más hiba miatt adott ki ilyen hangot.

Google Drive-ra feltöltött 20 másodperces hangfájl (nem adja úgy vissza azt a hangot):

[link]

2021. dec. 26. 15:19
 1/1 A kérdező kommentje:
Most javasolta haver, hogy a frekvenciát, vagy a felbontást állítsam át, hátha, mert Dell monitornál olvasott ilyesmi hibát, és ott megoldódott ezzel. Most kipróbáltam, de sajnos továbbra is kattog.
2021. dec. 26. 15:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!