Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mi az a Hdr és honnan tudom...

Mi az a Hdr és honnan tudom hogy egy monitor tudja-e?

Figyelt kérdés
Ha ezt jól fogalmaztam meg egyáltalán. Csak mert az új Fifákban írták hogy a fű olyan színtelen,túl szürke és Hdr segítségével lehet szebb. Én most hallottam először erről,meg a monitorom régebbi fajta,nincs benne ilyen opció. Ha veszek egy alap ilyen 40-50 ezres 1080p-st az már fogja tudni?
2021. dec. 25. 16:44
 1/6 anonim ***** válasza:
64%

HDR = High Dynamic Range = magas dinamika tartomány.

A "szokványos" monitorok általában 3 színből - pirosból, zöldből és kékből - állítják elő a színeket. Mindegyik összetevőt alapesetben 8 bittel írnak le, ami 2^8 = 256 "világossági fokozat", tehát 256^3 = 16777216 színárnyalat.

Ezzel szemben egy HDR monitornál mindegyik összetevőt 10 vagy 12 bittel írnak le, ami 2^10 = 1024 illetve 2^10 = 4096 lehetőség, vagyis 1073741824 vagy 68719476736 árnyalat.

"Ha veszek egy alap ilyen 40-50 ezres 1080p-st az már fogja tudni?"

Meg kell nézni a termék oldalán, mert monitorfüggő.

Illetve megfelelő videokártya is kell hozzá:

[link]

2021. dec. 25. 17:04
 2/6 anonim ***** válasza:
64%
Amennyiben a kiszemelt monitor technikai adataiban az szerepel, hogy HDR képes, akkor tudni fogja.
2021. dec. 25. 17:04
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi. Amúgy 1650 a kártyám az biztos jó hozzá

Meg majd,max megkérdem az ott dolgozókat hogy olyan monit mutassanak

2021. dec. 25. 17:19
 4/6 anonim ***** válasza:

#1 És a magas dinamika tartománynak mi köze a színtartományhoz? Eleve nem minden HDR 10 bites, lehet hogy van eszköz ami 1080p HDR 10bit-et tud de csak 4K HDR 8bit-et.

Ezzel szemben a HDR, ami elején még helyesen dinamika tartománynak van írva, a fényerősséget befolyásolja. Míg nem-HDR esetében a fényerősség a legsötétebb és legvilágosabb pixel között nem olyan nagy, HDR-nél az. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a képmegjelenítő (TV vagy monitor vagy akármi) nem elég hogy csak a jelet fogadni tudja, de a fényerősséget is kell tudnia nagy tartományok között állítani. A szabvány, a VESA DisplayHDR ezért is sorolja ezeket kategóriákba, ahol azt nézik hogy mekkora a csúcs fényerő. Sajnos van nemegypár olyan eszköz ami papíron HDR, a valóságban viszont nem tudja azt a szükséges fényerőt amivel ki is nézne valahogy.

2021. dec. 25. 19:01
 5/6 A kérdező kommentje:
Akkor kb hány ezer ft-os moni kell hogy biztosra menjen az ember? Mert megvettem a Fifa 22-t ha már féláron van most,és tényleg nagyon ronda a fű. A 18-as van még meg és abba sokkal normálisabb
2021. dec. 25. 21:49
 6/6 anonim ***** válasza:

"És a magas dinamika tartománynak mi köze a színtartományhoz?"

Több bit csatornánként -> több fényerő-lépcső --> több szín.

"Ezzel szemben a HDR, ami elején még helyesen dinamika tartománynak van írva, a fényerősséget befolyásolja."

Az meg a fényerő, ami egy külön dolog.

Egy normál kijelzőnél ez általában 100-300 cd/m2, HDR esetén (VESA DisplayHDR) 400-1400 cd/m^2 is lehet, de akadhatnak normál fényerejű, de HDR darabok is.

Például:

* HDR10 de csak 350 cd/m2: [link]

* HDR10 és 1000 cd/m2: [link]

2021. dec. 27. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!