Milyen típusú laptopot vegyek főleg AutoCAD-es rajzolásra napi szintű használatra?
Túl sok infót nem adtál. Ezek alapján szinte bármelyik közép kategóriás vagy a feletti laptop szóba jöhet. Egy monitorra gonolom szükséged lesz mert 17" laptopok sem érnek fel normális méretű kijelzőkhöz. De lehet hogy monitorod már van...
Ahogy látom sok magos teljesítmény nem igazán számít ennél a proginál ezért én inkább az egymagos turbo sebességet preferálnám cpu választáskor. Azért legyen benne legalább 4 fizikai mag...
AutoCad rendszerkövetelmények:
Quadro kártyát is szeretnél akkor az a keretedbe talán épp belefér de nemhiszem hogy megérné.
Sulira vagy munkára kell? Egyetemen kétlem, hogy olyan adathalmazokkal vagy modellekkell kell dolgozni, ami egy középkategórás gépet nagyon megizzasztana. Ha cégnél alkalmazottként dolgozol ott meg kellene, hogy biztosítsák a munkagépeket.
DISCLAIMER: I'M NOT A MECHANICAL ENDZSINIEER
Elnézve az Autocad rendszerkövetelményeit,
érdemes olyan laptopot választani, aminek:
* a processzornak magonként 2,5 GHz-nél (de inkább 3 GHz-nél) nagyobb órajele van
* minimum 8, de inkább 16 GB memóriával rendelkezik
* nagy kijelzője van
* dedikált videovezérlővel rendelkezik, ami minimum 1, de inkább 4 GB VRAM-mal van ellátva
ezek alapján - ha inkább a javasolt (nem a minimum) specifikációkat
vesszük alapul - ilyesmi (vagy ehhez hasonló) laptopokkal szemezgetnék:
* [link] - ennek szép nagy kijelzője van, viszont Windowst magadnak kell telepíteni rá
* [link] - ennek kisebb a kijelzője, de a Windows 10 Home már adott hozzá
Munkához kellene. Processzor típusnál számít hogy Intel Core vagy AMD Ryzen? Mi a különbség?
Nagy kijelző nem elsődleges szempont, elvagyok a 15.6"-al is.
Ezeket a típusokat néztem ki: Lenovo Legion 5, Lenovo Thinkpad E15
"Processzor típusnál számít hogy Intel Core vagy AMD Ryzen?"
Végfelhasználás szempontjából nem - mind a kettő x86-64 architektúrájú, az AutoCAD nem igényel Intel- vagy AMD-specifikus tulajdonságokat.
"Nagy kijelző nem elsődleges szempont, elvagyok a 15.6"-al is."
Azért CAD-tervezésnél (rajzolásnál, [web]fejlesztésnél) kényelmes tud lenni a nagy kijelző - jobban elférsz rajta, jobban átlátod.
"Ezeket a típusokat néztem ki: Lenovo Legion 5, Lenovo Thinkpad E15"
A Legion a Lenovo játékosokat megcélzó szériája, a Thinkpad meg az (IBM révén híressé vált) üzleti felhasználási célú változat, de ebből az E-sorozat a belépőszintű:
bár van abból is erősebb processzoros változat:
de kevés RAM van bennük és nincs bennük dedikált videovezérlő (ami komplexebb tervezésnél - főleg 3D-s megjelenítésnél - levenné a terhet a processzorról)
"Processzor típusnál számít hogy Intel Core vagy AMD Ryzen?"
Általánosságban az Intel CPU-k jobbak szoktak lenni egyszálú teljesítményben míg Ryzen jobb többszálú összteljesítményben.
AutoCAD esetében jobban jönnél ki egy 11. generációs i7-el mint egy 5. generációs ryzen 7-el mert a program nagy része 1-2 szálon fut.
Például ryzen 7 5700 és intel i7 1165G7 re ez az állítás igaz.
Ha a laptop nem bírja magát hűteni rendesen, az gáz mert mindkető lejebb veszi az órajelét ha eléri a megengedett hőmérsékletküszöböt. Ilyen problémád a legion-al szerintem nem lesz. A thinkpad viszont fizikailag strapabíróbb, könnyebb (1.8 kg vs 2.5kg), sokkal jobb aksi idő, bedobod a táskádba akár töltő nélkül is és mész.
Részletes Thinkpad E15 Intel i7 1165G7 review: [link]
Részletes Thinkpad E15 Ryzen 7 5700 review: [link]
Alapjában véve az Autocad legfeljebb 2 szálat tud terhelni:
szóval ez alá felesleges az erőmű.
Az utolsó két link közül a Ryzen7 20%-kal gyorsabb 1 és 2 magon így elméletben jobban jársz vele, gyakorlatilag processzoroldalról szerintem túl sok mindent nem fogsz észrevenni. Cuda alapú renderhez viszont jobb az RTX3060.
8GB memória? Az még nekem is kevés lenne ultrabookba... Azt bővíteni kell legalább 8GB-al ami kb 15-20k forint lenne
Az AMD változat újabb, erősebb procival, erősebb gpu val és több memóriával jön. Ha csak ez a kettő maradt játékban akkor ez no brainer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!