Milyenek azok a grafikus, karakteres operációs rendszerek,?Meg a vegyes felhasználás alapján csoportosítható operációs rendszer?
grafikus op rendszerek a windows, ios stb, amin van kb egér meg tudsz mire kattintani és látod a dolgokat.
A karakteres az kicsit fura név, de inkább console operator system(lehet még ez se helyes), ami azt jelenti hogy csak parancsokkal hajtasz végre dolgokat.
Régi windows (1.1 etc) vagy a többi op rendszer is így kezdte.
A vegyes felhasználással én a linux esetén találkoztam, amikor van grafikus felület, de átválthatsz console nézetre is pl debian esetén.
Ezen kívül windowsnál is a CMD-ben is végrehajthatsz karakter op parancsokat.
#1: Pár nüansz:
"amin van kb egér meg tudsz mire kattintani és látod a dolgokat."
Egeret szöveges felhasználói interfészen is tudtál használni - lásd például az alábbi képernyőképet:
ez a Norton Commander nevű kétpaneles fájlkezelő program (mint a Windowson a Total Commander).
A bal oldali fájllista-panelnél, a "knu-guru.dmf" állomány nevétől balra található piros kurzor az bizony egérkurzor, amivel rá tudsz kattintani az állományokra, menüpontokra és az ablakokra (igen, szöveges felhasználói interfészen is lehetett ablakokat létrehozni - például már ASCII-karakterekből is: | a szélső oldalaknak, - a felső/alsó széleknek, + a sarkoknak; de erre voltak az ASCII karaktereken felül, más karakterkódolásoknál alkalmazott "dobozrajzoló" karakterek: [link] ).
Én úgy fogalmaznék, hogy a szöveges felhasználói felületű operációs rendszereknél a képernyőn levő tartalom kizárólag karakterekből épül fel; a grafikus felhasználói felületű operációs rendszereknél meg grafikus elemekből (~vonalak, görbék, téglalapok,...); a vegyes felületű operációs rendszereknél, meg vagy a grafikus felhasználói felületben vannak olyan részek - ilyen a Windowsban a parancssor (ez az általad említett "CMD"), Linuxban/BSD-ben/MacOSX-ben a különböző grafikus terminálemulátorok - amelyek szöveges felhasználói felületet hoznak létre a grafikus felhasználói felületen belül; vagy a szöveges felületről tudsz megnyitni grafikus felhasználói felületű dolgokat (lásd: Windows 95 előtti Windowsok az MS-DOS felett vagy a Linuxok ablakkezelő rendszerei).
"Régi windows (1.1 etc) vagy a többi op rendszer is így kezdte."
Windows 1.1 nem volt - Windows 1.0, 1.01, 1.02, 1.03, 1.04 volt ( [link] ), utána Windows 2.0 következett. Ezek - a Windows 3.11-el bezáróan - csak egy "grafikus héjak" voltak a szöveges felületű MS-DOS felett (nem volt saját kernelük).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!