Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan építsek egy NAS szervert?

Hogyan építsek egy NAS szervert?

Figyelt kérdés
Engem ért a megtiszteltetés, hogy megépítsem, a munkahelyemem a főni nem akar informatikust. Ha PCI express bővítőkártyát teszek a gépbe, akkor azokra csak 2,5-ös HDD-k mehetnek, mivel nincs külön táp? Milyen oprendszert tegyek rá? Milyen RAID-be kössem a HDD-ket? 12 1TB-osra gondoltam.
2021. nov. 2. 14:56
 1/7 anonim ***** válasza:
38%
Ekkora trollt :)
2021. nov. 2. 15:01
 2/7 BeefEater ***** válasza:
100%

Nem bántásból írom, de neki se állj.

Vegyetek valami kész megoldást (Synology, Qnap, akár mi) vagy bízzatok meg valakit aki tudja, hogy mit csinál mert így csak a pénzt költitek feleslegesen.

2021. nov. 2. 16:31
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A legegyszerűbb, ha kész rendszert veszel:

[link]

így nem kell bajlódnod a gép összerakásával, a rendszer telepítésével: megveszed, belerakod a merevlemezeket és hálózaton keresztül webes felületről vagy a hozzá adott szoftverrel eléred.

"Ha PCI express bővítőkártyát teszek a gépbe, akkor azokra csak 2,5-ös HDD-k mehetnek, mivel nincs külön táp?"

Nem, mehet 3,5 " méretű is.

Ennyi merevlemezhez speciális ház kell - például:

[link]

"Milyen oprendszert tegyek rá?"

Vannak speciálisan fájlszerverek kialakítására szolgáló, BSD alapú, ZFS fájlrendszert támogató disztribúciók - például:

[link]

"Milyen RAID-be kössem a HDD-ket?"

Függ attól, hogy mennyi adatot akarsz tárolni, mekkora redundanciára sebességre van szükséged.

2021. nov. 2. 16:43
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem vagyok troll, egy kis vállalatról van szó, mindössze 5 alkalmazottal. Én könyvelő vagyok, de nincs sok közöm az informatikához. Azért akartam "házilag", mert pont most vettünk új gépeket, van 6db régebbi asztali gép. Felvetem az ötletet a főnöknek, hogy vegyünk előre elkészített NAS szervert, nem próbálkozok az építéssel.
2021. nov. 2. 16:56
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Jobb is ha gyari. Azért neztem hogy tuti troll vagy mert bár nem nehéz egyet csinálni a kérdésed alapján meg azt se tudod mi hogyan működik , elképzelés szinten se. innentől kezdve a nas építése komoly munka lenne.
2021. nov. 2. 17:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem nagyon, mivel nem ezen a területen dolgozok.
2021. nov. 2. 17:23
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

+1 a lebeszélő kommentekre.

Ha valami probléma van az egyedi szerverr, neked kellene javítani. Egy kész megoldás sokkal kézenfekvőbb az esetedben, sok fejfájástól meg tud óvni.

2021. nov. 2. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!