Egy belső hddnek átlagosan mennyi az élettartama?
Ha napi szinten van használva,
Órákat megy? Vettem 2 hete egy 3 terrás vinyót 25 ezer ftért az ssd mellé beraktam a gépbe, az adataim tárolására. Az érdekelne hogy mennyi ideig használható így, és hogy mik a jelei ha már a végét járja? Western digital a márkája. Előző régi gépembe egy 1 terrás Toshiba ment úgy hogy a rendszert indította mindig, már vagy 6-8 éve szépen megy, és még most is menne ha bekötném. Tehát ilyen sok évig is működhet egy vinyó?
A Backblaze - egy adattárolással foglalkozó vállalat (tehát merevlemezek tízezreit használják az év minden napján, naponta 24 órás üzemben folyamatosan) - negyedévente szokott statisztikákat kiadni az általa alkalmazott merevlemezek meghibásodási rátáiról:
azt vették észre - alátámasztva a #1-es hozzászóló megfigyelését - hogy a merevlemezek meghibásodása egy "fürdőkád"-görbét mutat: sok a korán "elhalálozó" és a kiöregedéssel "elpusztuló" meghajtó, közte pedig csökken a meghibásodás esélye:
illetve, hogy 6 év az átlagos élettartam:
"mik a jelei ha már a végét járja?"
Növekszik a hibás szektorok száma.
Éppen ezért:
* érdemes időnként ellenőrizni a hibás szektorok számát - erre egy csomó eszköz létezik - mint például a már említett HD Sentinel is
* a fontos állományaidról készíts több példányban, több típusú/helyen tárolt meghajtóra (akár felhőtárhelyre, akár NAS-meghajtóra, akár külső USB-s merevlemezre) biztonsági mentést
* ha fontos a megbízhatóság, használj tükrözéses RAID-tömböt: ez esetben több meghajtó van a gépben, az egyik meghajtóról folyamatosan készül másolat a másik meghajtóra, és ha az egyik meghajtó meghibásodik, akkor a másik meghajtó átveheti a szerepét
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!