Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen laptop lenne a megfelel...

Milyen laptop lenne a megfelelő fotószerkesztésre?

Figyelt kérdés

Van asztali gépem, amit sokszor használok, viszont a közel jövőben rengeteget fogok utazni, így kellene egy laptop is, amit főként fotószerkesztésre használnék.

Milyen márkájút nézzek? Esetleg ha van konkrét példa, azt is szívesen megnézném!

Segítségeteket köszönöm!

2021. aug. 24. 09:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy milyen fotószerkesztő.

Egy Photoshophoz nem árt alapként a 8 GB RAM például...

2021. aug. 24. 09:12
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, főként Photoshop és Lightroom-ban dolgozom. S esetleg valamilyen konkrét példa, hogy melyik lenne megfelelő egy photoshophoz?
2021. aug. 24. 10:19
 3/12 anonim ***** válasza:
Szerintem 8 GB ram kevés, inkább legyen 16.
2021. aug. 24. 10:24
 4/12 A kérdező kommentje:
Én eddig Dell és Mac gépekben gondolkodtam, de konkrétumot még nem találtam. A Dell és Mac gépek megfelelnek erre a célra?
2021. aug. 24. 10:27
 5/12 anonim ***** válasza:
54%
Inkább a Dell, mivel a Mac túl van árazva.
2021. aug. 24. 10:29
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Windowsra szavazok én is.

Az árkeret szabja meg leginkébb a lehetőségeket.

Át kell gondolni még a fizikai méretet, az akksikapacitást. Ezek fontosak laptopnál.

Photoshoppal kapcsolatban a hardver annyira nem szempont, mert már lényegében az alap gépek is azonnal eredményt adnak minden filterre, stb...

Így egyetlen.hardver.fontos, mégpedig a kijelző!

Méret, felbontás, és a legfontosabb grafikai felhasználásban: SZÍNHELYESSÉG!!

Egy photoshopra/grafikai munkára kihegyezett laptop ára kb 500 ezer forintnál kezdődik. Ha nincs ennyi, akkor el kell kezdeni fatagni, kompromisszumokat vállalni. 250 alá nem nagyon lehet menni...

2021. aug. 24. 13:15
 7/12 anonim ***** válasza:
(Újjonan. Használtan is csak talán...)
2021. aug. 24. 13:16
 8/12 A kérdező kommentje:
A pénzem megvan rá, gyűjtöttem rá éveken keresztül. Ha 500 ezer körül is mozog egy jó, grafikához megfelelő laptop ára, hát legyen. Konkrét példát tudsz esetleg mondani?
2021. aug. 24. 16:51
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem vagyok így benne sajnos, csak az alapokat tudom. 100% adobe RGB címszó mindenképp jó jel.

16GB RAM alap.

2021. aug. 25. 13:26
 10/12 anonim ***** válasza:

NAGYON sokat számít, hogy te mit értesz képszerkesztés alatt. Egyszerre csak 1-2 JPEG fotón egyszerű korrekciók, vágás, fehéregyensúly és expozíció korrekció nem fogja leizzasztani a legtöbb gépet - bár ha kellően régi és kis teljesítményű a gép, akkor még ennyivel is le tudja terhelni a Lightroom/PS (volt szerencsém ilyen régi géphez, amivel hajam téptem mire végzett pár képpel). Viszont ha sok RAW fileal dolgozol, sok réteges összetett szerkesztéseket csinálsz, akkor az sokkal erőforrás igényesebb tud lenni. A minél több RAM és különösen minél több HDD/SSD mindenképp jól jön. Grafikai munkára az sem árt, ha minél jobb grafikus kártya van a gépben, nem csak az alaplapra integrált vacak - bár arról megoszlanak a vélemények, hogy sima fotó szerkesztésnél mennyit számít a grafikus kártya és még a videó szerkesztő programok sem mind használják a GPU-t (pl. az ingyenes DaVinci egyáltalán, csak a fizetős változata).

Ha Macet veszel, akkor ma már érdemesebb az új M1 processzoros gépek közül válogatni - hacsak nem kapsz jóval olcsóbban egy komolyabb tudású Inteles gépet, de ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik, annyival jobb az M1 proci. SOKKAL jobb a teljesítményük is, meg az energia felhasználásuk is, mint ugyanazzal az oprendszerrel és programmal használva az Intel processzoros Macet.

Ez a teszt elég jól szemlélteti, ráadásul nem is fotó szerkesztéssel, hanem videóval, ami sokkal erőforrás igényesebb.

https://www.youtube.com/watch?v=AdWg3Emr4YQ

Windowst évek óta egyáltalán nem használok, így ilyen összehasonlításom nincs. Részben hitvita, hogy melyik jobb, részben egyéni tapasztalat kérdése.

Általában azt szokták mondani, hogy asztali gépben jobbat tudsz építeni magadnak olcsóbban Windowshoz. Viszont laptopban mindenképp előre gyártott gépek közül kell válogatnod, mivel egy laptopba nem tudsz fizikailag bármit beletenni és ha egyszer összerakták, általában nem is sok mindent tudsz benne cserélni (többnyire csak HDD/SSD/ODD és RAM cserélhető).

Apple laptopokban még ennyit sem tudsz bővíteni már jó ideje, azok lényegében bővíthetetlenek - viszont cserébe a hardver gyártója készíti az operációs rendszert és csak a saját gépeikre kell optimalizálniuk, ezért elvben jobban ki is tudják azt használni, míg a Windowsnak minden féle szedett-vedett alkatrészekből készült gépekkel is kompatibilisnek kell lennie, kevésbé lehet egy fajta hardverre kiélezni a működését. Az M1 processzorokkal ezt az Apple csúcsra járatta, mert már nem hogy csak egy fajta rendszert használnak, hanem azt a processzort is saját maguknak tervezték, hogy minél jobban fusson a saját oprendszerükkel. Nem is nagyon hallottam ezt cáfoló véleményt eddig senkitől.

Ha a méret is számít, akkor pláne nagyon körül kell nézni a PC laptopok közt, mert ott általában a combosabb gépeket jóval nagyobbra is építik, akár sokkal vastagabb is lehet, mint egy MacBook, így pl. ugyanabba a laptop táskába nem biztos, hogy belefér - mondjuk könnyűnek a MacBook Prokat se tartom - pláne, mióta MacBook Airt használok (és az M1 procival a teljesítmény se hiányzik, csak a csatlakozók - viszont jóval ritkábban kell tölteni, mint a korábbi inteleset)...

2021. aug. 25. 16:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!