Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hová tűnt a linuxom?

Hová tűnt a linuxom?

Figyelt kérdés

Linux Mint 17-et használok régi asztali gépen.

A merevlemez egyik 80GB-s partícióján (nem a root partíción) bad sectorok keletkeztek, amit e2fsck-val próbáltam megkeresni. Estétől reggelig nem ért a végére, reggel leállítottam ctrl-c bill.komb.-val a terminálban. Aztán később újraindítottam a gépet, de akkor már nem talált boot partíciót. Grub rescue-ban végignéztem mind a 2 merevlemez, összesen 8 partícióját, amelyből 3-at talált ext2fs-nek, a többit ismeretlen fájlrendszernek látja. Az ext2 fájlrendszerek egyikén sincs a linuxom. Elképzelhető, hogy ext3-ra vagy ext4-re telepítettem. (Költői részletkérdés, hogy hogyan, amikor optikai meghajtó nincs benne, pendrive-ról meg nem töltődik be, biosban ugyanis nem tudom az usb-t boot eszköznek állítani. Mégis valahogy rákerült a linux.)

Egyelőre teljesen tanácstalan vagyok. GRUB-ban nem tudok semmit állítani, mert nem látok bootolható partíciót. Hogy fogok életet lehelni a gépbe?

2021. aug. 20. 16:52
 1/7 anonim ***** válasza:
Újra kell telepítsed a grub-ot egy live rendszerről
2021. aug. 20. 17:35
 2/7 anonim ***** válasza:
Biztos elkóborolt
2021. aug. 20. 17:49
 3/7 A kérdező kommentje:
1-nek: azt hiszem ez lehet a megoldás, máshol is láttam ilyen javaslatot. A megvalósításnak csak technikai akadályai vannak, USB-ről való bootolás nem opció a biosban, a dvd pedig hol van már ...
2021. aug. 20. 18:06
 4/7 anonim ***** válasza:
Egyébként bocsi a viccért, nem hagyhattam ki.
2021. aug. 20. 18:11
 5/7 anonim ***** válasza:

"USB-ről való bootolás nem opció a biosban"

Biztosan? Ha a BIOS sorrendben csak HDD van akkor lesz egy külön HDD sorrend is, ahova bekerülhet az USB is. Dugj rá egy live oprendszert, és nézd meg BIOS-ban biztos lehetetlen-e arról bootolni

2021. aug. 20. 20:09
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha a partíciós tábla sérült, akkor könnyen "eltűnhetnek" partíciók.

Vagy lehet, hogy magának a partíciónak az adminisztratív területe sérült.

Mondjuk nagyban megkönnyítené a dolgot, ha tudnánk, hogy melyik partíción volt, de erről gondolom, nincs információd. (Esetleg a grub-ból ki lehet olvasni.)

"Elképzelhető, hogy ext3-ra vagy ext4-re telepítettem."

Elméletileg az visszafelé kompatibilis, szükség esetén ext2-ként is értelmezhető, szóval a legtöbb szoftver, ami kezeli az ext2-t, az az ext3-at vagy ext4-et is kezelni tudja, bár lehet, hogy csak ext2-ként.

"Költői részletkérdés, hogy hogyan"

Erre neked kell emlékezni, de mondjuk elképzelhető, hogy külső optikai meghajtóról, vagy volt a gépben DVD-meghajtó, csak később el lett távolítva; esetleg mégis csak valahogy indítható pendrive-ról a telepítő...

"a dvd pedig hol van már"

Az enyém a gépházban, és több oka is van, hogy azon rendszerekben, ahol fontos a megbízhatóság, mind a mai napig ellátnak optikai meghajtóval. Részben azért, mert még mindig arról a legkönnyebb bootolni, részben meg azért, mert jelenleg nincs más alternatíva archiválásra, ha feltétel, hogy az archivált adat ne legyen módosítható.

"Hogy fogok életet lehelni a gépbe?"

Én azt tudom javasolni, hogy bölcsebb lenne olyannal megnézetni, akinek van tapasztalata ilyesmiben. Minél többet kísérletezgetsz rajta, annál inkább rontasz a helyzeten.

2021. aug. 20. 20:12
 7/7 A kérdező kommentje:

6-nak: lehet, hogy az ext3 vagy ext4 visszafelé kompatibilis, de ha a grub nem kompatibilis felfelé, akkor veszett fejsze nyele. A grub ugyanis ismeretlen filerendszernek látja azt a partíciót, amelyiken a rendszer volt.

Találtam egy linux telepítő dvd-t, csak amelyik vas elbírt a 17.3 Linux Mint XFCE-vel, lehet hogy a LMDE 4 Cinnamontól már megfekszik. Nagyjából fél óra alatt betöltődött a grafikus felület, 0 db ikonnal, tálca nélkül. Jobb egérgombra sem jön elő semmi.

Konzolos bejelentkezésnél pedig a grubot nem engedi a korábbi rendszerpartícióra újratelepíteni, valami miatt nem enged hozzányúlni.

2021. aug. 24. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!