Legkisebb gépigényű Linux?
500 MB RAM, 200 GB HDD található a gépben és egy nem tudom milyen 20 éves proci. Netezésre lenne használva. Itthon találtam, gondoltam, hogy jó lesz egy 7 évesnek. Az online oktatásra egy tablettet vettem neki, most kapná ezt a gépet, majd, ha nagyobb lesz, kap egy tisztességes gépet.
Windows XP van rajta, erre még egy tisztességes böngésző sincs. Milyen nagyon kicsi gépigényű linuxot, vagy bármilyen oprendszert ajánlotok?
hát nem tudom, fogsz-e tudni rá up-to-date linuxot rakni
én valamikor egy 1 magos pentiumra szerettem volna tenni, de csak régebbit tudtam indulásra késztetni
a nagy Desktop Environment-ek kb. kilőve ennyi RAM-al, azon kívül meg szerintem nincs igazán összepakolt (telepítőben kiválasztható), de ha kéne akkor LXDE/LXQt
neked 32bit-es rendszerkéne
most van egy rakás linux, de kezdésnek ezt a 3-at nézném meg:
régebbi lubuntu: [link]
puppy linux: [link]
itt bármelyik, amelyik 32 bites
most találtam, nem igazán él de elvileg pont erre lett kitalálva: [link]
nem linux, de "szépen futott" (magas volt a proci használat): [link]
mondjuk a felülete nem épp barátságos (annak idején a beos-el sem találkoztam)
ha nem fontos, hogy stabil legyen, "windows klón": [link]
böngészők terén keress valamit, ami még él:
windowsra pedig: [link]
Miért szivatod magad ezzel a géppel? Semmi nem fog rajta menni.
8-10 ezerért lehet kapni C2D-s gépet 2-4GB RAM-mal, 20 ezerért 3.gen i5-öt...
"Az xp-nél is kisebb gépigényű oprendszer nincs?"
De. FreeDOS például. ;) Vagy akármelyik XP előtti Windows/OS2.
Ha a kérdés az, hogy van-e olyan mai, grafikus felületű, multitaszk rendszer, amin legalább a népszerűbb szoftvereknek létezik portja, vagy alternatívája, akkor a válasz: nincs ilyen. Vannak eléggé kiherélt Linuxok, mint pl. a Puppy, talán azzal tehetsz egy próbát, de csodát ne várj. 20 év rengeteg idő az informatikában. Mondjuk egy Lubuntu még fel is menne erre a gépre, de igazából annak is nagyon kevés ez.
"Az is eléggé szaggat, éppen egy 2021-es böngésző menjen rajta, meg egy libre office."
Na, pont az internet a baj. Sokat változott a világ 2001 óta, amikor egy átlagos weboldal max. 10-20 kilobájt volt. Ma sok weboldalmegabájtos méretű, és tele van barmolva erőforrászabáló szkriptekkel. A Facebook, vagy a Google egyes szolgáltatásai képesek annyit zabálni, mint egy alsó-közép kategóriájú játék.
#7: A Haiku legnagyobb problémája, hogy én még valódi vason nem láttam elindulni. Nekem szimpatikus rendszer, és a felülete is tetszik, de tízből nulla fizikai gépen sikerült működésre bírnom. Igaz, Virtualboxban szépen fut.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!