Netflix Windows XP-n, hogyan?
Adott egy ősrégi XP-vel rendelkező asztali gép egy szép nagy új monitorral.
Sehogy nem megy a Netflix, mert Silverlight-ot kell telepíteni hozzá.
A Silverlight 5 már nem fut XP-n, 4 igen, de ezt sem engedi a Netxlix(bár elvileg így menne a videó), de kiírja, hogy nem a legújabb Silverlightot használom, legyek kedves frissíteni, addig nem indít el semmit 😡
Valami ötlet? Nem vagyok egy IT guru, de egyszerűen nem hiszem el, hogy nincs mód rá.
Youtube pl szuperul fut rajta.
"Adott egy ősrégi XP-vel rendelkező asztali gép"
Milyen gépről van szó?
Processzor, memória, videokártya?
Mindezek kiderítéséhez szoftver:
* Aida64: [link]
* HWinfo: [link]
szimplán letöltöd, kibontod ( [link] ), és a kibontott könyvtárban levő alkalmazást futtatod.
Illetve mire használod ezt a gépet?
Mert szvsz. ajánlatos lenne lecserélni ezt az igencsak elavult operációs rendszert - alkalmasint valamilyen kis gépigényű Linux-disztribúcióra (Linux Mint XFCE, Lubuntu, Xubuntu, Mx Linux, Manjaro XFCE,...)
Anyu gépe, újratelepítésről hallani sem akar, ő csak YouTube videókat néz, 2005-ös benne minden, mindjárt megnézem a procit stb. Köszi.
Ja Firefoxot és Chromeot próbáltam, mindkettő erőlteti a Silverlight 5-öt, amit aztán nem telepíteni.
Windows XP 2002
AMD Athlon 64 Processor
3500+
2.2GHz, 1,87GB RAM
Videokártyát nem tudom.
"Anyu gépe, újratelepítésről hallani sem akar, ő csak YouTube videókat néz"
Akkor így járt, Netflix nuku (mondjuk nem sok mindenről marad le a hiányával).
#4: Akkor első körben oda juss el, hogy felismered, hogy a szüleid nem istenek, hanem emberek, akikkel lehet épeszűen kommunikálni, meg lehet őket győzni.
Ha előbb említed, hogy egy közel 20 éves gépről van szó, még a Linuxot se nagyon ajánlgattuk volna, mert az is csak átmeneti megoldás, hogy egyáltalán kínszenvedve működjön valamit.
Nyilván hazudtál is, a Youtube nem megy rajta "kiválóan", a 144p akadozva az nem kiváló.
Azt magyarázd el édesanyádnak, hogy ez a gép teljesen használhatatlan a mai internet böngészéséhez. Azonnal cserélni kellene, és ha cserélve lenne, bizony akkor se XP lenne rajta. Kb. olyan az egész, mintha azt erőltetné, hogy ő szekérrel akar közlekedni az autópályán.
Nem akadozik a YouTube, ezért csodálkozom, hogy nem lehet belevarázsolni Netxlixet.
Neten angol fórumokon írják, hogy Silverlight 4-el megy, gyakorlatban meg nem, mert kiírja, hogy frissítsd.
Azt is írták, hogy Windows Media Playerrel működik, hát én nem jöttem rá hogyan.
Nem fogja újratelepíteni, mert nem akar x ezret költeni új windowsra, mert amire használja, az működik(youtube, régi dvd-k nézése, fb videók nézése).
Na mindegy is, csak gondoltam megosztom vele a Netflix accountomat, de akkor ez ennyi.
"Nem fogja újratelepíteni, mert nem akar x ezret költeni új windowsra"
A Linux teljesen legálisan ingyen lenne (na jó, némi sör/bor/pálinka/csoki egy jófej szakember).
ESETLEG a MyPal böngészővel tehettek egy próbát, de nem sok reményt fűzök hozzá.
Félreértés ne essék, én nagyon szerettem az XP-t, az utolsó Windows volt, amit hosszabb ideig elsődleges rendszerként használtam (aztán kis ideig a 7-et, illetve a notimon a Vistát, azóta pedig Linuxozok...), de eljárt felette az idő. Arra, amire akkoriban használni lehetett, arra most is alkalmas. Csak a világ - és az internet - suhant el mellette. Tetszik vagy nem, ez a rendszer már nem alkalmas arra, hogy a mai szolgáltatások többségét igénybe vegyük vele. Nem az XP lett rosszabb, hanem sok weboldal és szolgáltatás olyan technikákat vesz igénybe, amik XP-re már nem érhetőek el.
"egyszerűen nem hiszem el, hogy nincs mód rá"
Mód mindig van mindenre, csak nem biztos, hogy ésszerű szinten belül elérhető. Például ha te magad írsz egy klienst hozzá, ami fut XP alatt, és ellát minden olyan feladatot, ami szükséges a Netflixes videók lejátszásához, akkor igen, van rá mód. Csak ennek a nehézségi foka kifejezetten magas, a megoldás jogilag még problémás is lehet, a célközönség meg nagyon szűk, így nem valószínű, hogy valaki is ilyennek meg fog próbálkozni. El kell fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet valamit úgy megoldani, hogy az minden kívánságunkat kielégítse. Vannak helyzetek, ahol lehet trükközni, pl. varázsoltam én már fel Office 2010-et SP2-es XP-re (csak SP3-ra települne), meg mókoltam én már Chrome-ot, hogy fusson Win2000-en, de ez csak az esetek kis százalékában működnek. Ami tényleg olyan összetevőket igényel, ami nem telepíthető XP-re (és nem csak valami verzióellenőrzés miatt, hanem mert nem tartalmaz olyan összetevőket, amik ahhoz szükségesek), és nincs is rá alternatíva, azt nem lehet megoldani. Ennyi, pont.
De megoldás van.
Vagy frissítesz minimum Win7-re, vagy felteszel egy Linuxot. Utóbbi egy teljesen ingyenes rendszer, és pl. a Lubuntu (meg általában az LXDE felület) piszok kevés erőforrást fogyaszt.
"Youtube pl szuperul fut rajta."
Az egy dolog. Itt nem az a probléma, hogy fizikailag gondot okozna egy videó lejátszása, hanem azon technológiák, amiket a Netflix használ, nem elérhetőek rá. Hogy mást ne említsek, pl. a DRM kezelése. Youtube-on ilyen nincs.
"újratelepítésről hallani sem akar"
Akkor a Netflixről sem fog.
Nézd... tényleg ne vedd bunkóságnak, tudom, hogy nem mindenki szereti a változást (én sem túlzottan egyébként), meg tudom, hogy 40 felett már gyűlöli az ember, ha valami újat kell megszokni, de több nem szakmabeli rokonom, ismerősöm is simán elkezdett Linuxot használni, miután megmutattam, hogy ilyen is van, ez is használható, és még érzetre gyorsabb is lett tőle a gép. Ráadásul nem is használ olyan szoftvert, aminek ne létezne Linuxos verziója. Mindegyik nagy böngésző elérhető Linuxon is, Firefox, Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi... a különbség annyi lesz, hogy máshogy hívják a rendszert, kicsit másabb lesz a menü (bár azt is át lehet mókolni), na meg persze az, hogy ezen menni fog a Netflix.
"Nem akadozik a YouTube, ezért csodálkozom, hogy nem lehet belevarázsolni Netxlixet."
Két különböző technika, különböző hardver- és szoftverigényekkel. Olyan ez, mint ha azt mondanám, hogy futnia kell a gépemen a GTA 6-nak, hiszen a Heroes 2 is elfut rajta.
"Neten angol fórumokon írják, hogy Silverlight 4-el megy"
A neten azt is írják, hogy a Föld lapos. ;) Sőt, net sem kell, bekapcsolod a tévét az M1-en, és annyi baromságot hordanak össze, hogy a Hihetetlen magazin elbújhat mellettük.
Attól, mert valamit írnak, az nem biztos, hogy igaz is. Illetve lehet, hogy valamikor az volt, de most nem. Pár éve biztosan ment 4-es Silverlighttal is.
"Nem fogja újratelepíteni, mert nem akar x ezret költeni új windowsra"
Mint írtuk többen is, nem is kell. Nem csak a Windows létezik a világon, de ha mégis ennyire ragaszkodtok hozzá, párezer forintért is lehet már használt kulcsokat kapni. (Bár nem tudom, hogy a Win10 hogy muzsikálna azon a gépen. Bár én láttam már 5 ezer alatt Win7 kulcsot is...)
"mert amire használja, az működik"
Igen. De csak arra. Akkor ne akarjon Netflixezni, mert arra az a rendszer alkalmatlan.
Egyébként én tennék egy próbát. Bebootolnék egy Linux live DVD-ről, és azon megnézném, hogy működik-e. Ahhoz nem kell semmit telepíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!