Miért van ez a sok bug?
Most pár napja telepítettem Linux Mint 20.1 Xfce-t a gépre, amit utána frissítettem 20.2-re, elég sok bugot fedeztem fel benne:
1. Amikor rendszerhangot akarok felvenni, mindig néma a felvétel, próbáltam már Audacity-vel meg VLC-vel is. A Volume Control Recording fülén is beállítottam amit kell.
2. Az első alkalommal (a 20.2-re való frissítés után is) még működött a Bluetooth eszközök csatlakoztatása, következő nap viszont akárhogy próbáltam, nem tudom csatlakoztatni egyik Bluetooth-os fejhallgatómat se, hiába kapcsolom párosításra a fejhallgatót.
3. Egyszer alvó állapotba raktam a gépet, aztán amikor visszakapcsoltam, "eldobta" a csatlakoztatott monitort, csak egy újraindítás után érzékelte újra, de újra be is kellett állítani, hogy ne a laptop képernyőjén megjelenő képet tükrözze a monitorra, hanem az asztalt terjessze ki (pedig az már előtte be volt állítva).
Mitől lehet ez a sok bug? A bétaverzió (20.2) miatt? Vagy esetleg én ronthattam el valamit a telepítésnél?
1. Szerintem ez nem bug, PulseAudio-ban alapból nincs beállítva a visszacsatolás, sem a mikrofonhoz, sem a rendszerhangfelvételhez.
2. Próbáld meg törölni csomagkezelővel és újratelepíteni a bluetooth-hoz kapcsolódó csomagokat, blueman, bluez, bluez-tools és hasonlók...
3. A többmonitoros kezelés elég problémás Linuxon.
"A bétaverzió (20.2) miatt?"
Szerintem már nem béta, e hó 8-án adták ki a végleges verziót. De egyébként egy nagyon friss szoftververzióban mindig fennáll a veszélye, hogy a bétatesztek során fel nem fedezett hibára bukkannak.
Verziófrissítéskor ritkán, de előfordulhatnak hibák, ilyenkor érdemes megpróbálkozni egy tiszta telepítéssel. (Ha a /home-ot külön partícióra tetted, akkor ez felettébb kevés macerával jár.)
Ha pedig szakértő segítségre vágysz, bátran keresd fel a Linux Mint fórumát! [link] Esetleg a Facebook megfelelő oldalaiban, csoportjaiban is érdeklődhetsz, ott is van sok hozzáértő ember.
Egyébként ez mennyiségre nem sok hiba. Persze, ettől ez még zavaró.
#1 "A többmonitoros kezelés elég problémás Linuxon."
Azért annyira nem rossz a helyzet. :) Főleg Mintnél. Az asztali gépemet már egy ideje két monitorral használom, és a netbookomat is gyakran csatlakoztatom külső monitorhoz, és eddig tökéletesen működnek. Persze, ez csak két eset, nem reprezentatív példa, és sok múlik a hardveren is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!