Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Régi géppel mit lehet kezdeni??

Régi géppel mit lehet kezdeni??

Figyelt kérdés

Van egy régi gépem. Jelenleg bodhi linux fut rajta. Elég jó amúgy, irodai dolgokra alkalmas. A youtube éppen enyhe gondokkal küzd. Böngészgetni is lehet rajta kényelmesen.

Esetleg egy alternatív youtube oldalt tudnátok mondani, hogy kicsit élvezhetőbben lehessen használni?? Vagy bármi hasznos tippet?

2021. máj. 24. 16:20
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Odaadod egy rászoruló családnak.amúgy sem ér sokat ha olyan régi már.
2021. máj. 24. 16:30
 2/6 A kérdező kommentje:

Nekik se ér sokat.

Nekünk zenehallgatásra kell igazából, meg ha kell akkor 1-1 dokumentumot megnézni. Csak már annyira frissítik a youtubot, hogy nem igazán lehet használni régi gépen.

2021. máj. 24. 16:37
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Csinálj belőle egy retro játék konzolt. Feltételezem van rajta DVI kimenet, de ha nincs, akkor VGA biztos. Veszel hozzá egy HDMI átalakítót, valami olcsó alsó polcos kontrollert a TESCBA-ba (vagy ha van xbox vagy ps kontrollered, akkor az is jó), linuxra pont fel tudod telepíteni a retroarch-ot vagy célszerűbb már akkor a Lakka-t. Rádugod TV-re, és kész is az Nintendo, Super Nintendo, Genesis, NeoGeo, PS1, stb. emulátor retro konzol. Én is ezt csináltam, csak egy mini PC-vel.
2021. máj. 24. 17:05
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Nekik se ér sokat."

Nem biztos az.

Bár tény, hogy vannak, akik nincstelenek, de mégis panaszkodnak, ha nem csúcstechnikát kapnak. Hadd meséljek...

Régebben még foglalkoztam elavult gépek feljavításával. Megkeresett egy pár házzal odébb lakó, nyomorban élő asszony, hogy 4 ezer forintja van, ennyiből tudnék-e neki valami számítógépet összerakni, az sem baj, ha nem a legjobbat, nekik úgyis csak "vészbukra" kellene, meg a gyereknek tanulni. (10 éves történet, bár négyezer forint akkor sem volt egy világmegváltó összeg.) Jó, elővettem egy kb. tízéves, használaton kívüli gépemet, kicsit felturbóztam, kapott egy kicsivel több RAM-ot, meg egy nagyobb vinyót, meg a szervizes ismerős nyakán maradt OEM XP-t (szóval még legális is volt a rendszer), és amire elméletben kellett, arra tényleg jó volt. Persze, a 4 ezres limitet alaposan átléptem, de úgy voltam vele, hogy vigyék, én nem török össze ennyitől, és legalább ők is géphez jutottak.

Aztán egy hét sem telt bele, jönnek panaszkodni, hogy nem megy rajta a GTA 4, és hogy ők nem erre számítottak. Nekik olyan gép kell, amin a gyerkőc tud ugyanazzal játszani, amivel a haverok, és hogy mennyit kéne még rákölteni, hogy egy jó gépet csináljak? Meg is mondtam, hogy százezret. Aztán ennek hallatán le is tettek róla, a gépet kidobták, mondván használhatatlan, és vetettek az előző apukával egy felső kategóriás gépet. Szóval erről ennyit.

De közben meg vannak, akik tényleg értékelni tudnak egy gyengébb gépet is, főleg az elmúlt egy évben, amikor sokan küzdöttek azzal, hogy nem volt eszközük home officehoz, vagy online tanuláshoz.

Emellett amit #3 mond, az is egy remek ötlet. :) Bár a PS1-et már nem biztos, hogy tudja emulálni, de a SNES-ig bezárólag, meg talán még az N64-et is simán.

A Youtube-ot illetően pedig: próbáld ki a PaleMoon, vagy a SeaMonkey böngészőket! Sokkal erőforrásgazdaságosabbak, mint akár a Firefox, akár a Chrome.

2021. máj. 24. 18:42
 5/6 A kérdező kommentje:

Ez egy igazán érdekes történet volt, tényleg jó volt olvasni.

Ebben fél giga ram van, ha jól emlékszem. Csak ugye a bodhi linux elég jól bánik az erőforrásokkal, így alkalmas pár dologra. Offline dolgokhoz kiváló. Amire nekem is kell arra bőven elég. De ezen online oktatás szinte kizárt. Meg őszintén az oktatás nagyon windows specifikus már. Ha bármit telepíteni kell akkor az többnyire windowos és linuxra körülményes.

Nyílván nem várok csodát ettől a géptől, hiszen nem bővelkedik erőforrásokban. De ha úgy adódik türelemmel, de egész jól lehet netezni is rajta. Csak tényleg valami kicsi plusz dolog kellene hozzá.

Egyik ismerősömnek van egy gyengébb laptopja, bár sokkal jobb mint ez az asztali, majd azt akarjuk rendbe rakni és elajándékozni, annak legalább valaki tényleg hasznát fogja tudni venni. Ezt a gépet már nagyon foltozgatni kell. Meg 2 programot egy időben futatni rajta az már álom :D

2021. máj. 24. 18:52
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Pár hónapja ráztam gatyába hasonló gépeket. Az 512 MB RAM sajnos nagyon kevés ma már, ha multimédiáról és internetről van szó. A Bodhit csak érintőlegesen ismerem, én Lubuntut használok, ha gyenge gépről van szó, lehet, hogy nem olyan szép, mint a Bodhi, de talán ez bánik a legjobban az erőforrásokkal. A GMail, Youtube, Classroom, stb. viszont erőforrászabálóak, amiket nekem a SeaMonkey-val sikerült tűrhető minőségben használnom.

"De ezen online oktatás szinte kizárt. Meg őszintén az oktatás nagyon windows specifikus már. Ha bármit telepíteni kell akkor az többnyire windowos és linuxra körülményes."

Azért jobb helyeken nem. :) A Classroom platformfüggetlen, a Moodle szintén, és hacsak nem valami megkeseredett némber - vagy épp Microsoft-popónyaló - a tanerő, akkor nem fogja az érdekelni, hogy az a bemutató most Microsoft PowerPointban, vagy LibreOfficeban készült-e. Legalábbis a mi iskolánkban ebből nem volt probléma. (Rendszergazda vagyok ott egyébként.) Az már jóval nagyobb probléma volt, hogy a tanulók jelentős részének semmilyen lehetősége nem volt, jobb esetben volt egy telefonja mobilnettel, de bizony 2021-ben ott tartunk, hogy a tanulók kb. 10%-a nem rendelkezik sem interneteléréssel, sem számítógéppel. Vannak, akik az e-mailben elküldött anyagot sem tudják megnézni, mert nincs min.

De ez már egy más kérdéskör. :)

Egyébként... ha netán ingyen utánadhajítanának egy 1 GB-os RAM-modult, az sokat dobna a gép teljesítményén. ;)

2021. máj. 24. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!