A kék háttérsugárzást lehet valahogy semlegesíteni monitor használatánál?
Kék háttérsugárzást?
Valamiről lemaradtam?
Nem igaz, hogy nem tesz jót a szemnek. A problémának azt szokták felvetni, hogy az alvási ciklust zavarja be. A kék fény a nappali fényben van sokkal több (gondolj a kék égre), viszont a vastag légréteg ezt kiszűri és csak az nagyobb hullámhosszú (vörösebb) fényt engedi át. Ezért piros a nap amikor megy le, hiszen vastagabb légrétegen jut el a fény hozzád, mintha a fejed felett lenne a nap.
Szóval a kék fény megszűnése az éjszakai életmód eljövetelét jelzi az élőlényekben. A monitorból jövő kék fény ezt a bioritmust összezavarja. Ha gondod van az elalvással, használj napnyugta után monitorhoz kékszűrős szemüveget, vagy állíts fehéregyensúlyt automatikusan a flux( [link] nevű programmal. Nappal, természetes fénynél nincs értelme a kékszűrésnek.
Monitoron belül a színbeállítások használatával is lehet csökkenteni a fentiek meleltt. Irodában én így használom.
De az igazi az természetesen egy gyárilag kék fény szűrős, low blue light-ra specializált irodai monitor lenne. A másik előnyös szemkímélő technológia pedig a villódzásmentesség, pwm mentesség: „flicker free” szokott lenni a felirat manapság. Nem igazán értem, hogy mik a részletei ezeknek, vagy mit kell nézni. De ugye ezek tényleg irodai monitorok általában, és a flicker free és low blue light technológiák együtt szoktak járni. Lehet a te monitorod is tudja... érdemes utánanézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!