Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Borzalmasan függő lettem! Mit...

Borzalmasan függő lettem! Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Tudom nem hangzik túl komolynak, de erősen számítógép függő vagyok. Egyszerűen minden nap játszom reggeltől estig, és nem bírom abbahagyni. Az online oktatás még rá is segít. Már egészségügyi problémák is megjelentek emiatt. Mit kéne csináljak?

2021. ápr. 22. 08:03
 1/9 anonim ***** válasza:
19%
Ne gépezz annyit
2021. ápr. 22. 08:14
 2/9 anonim ***** válasza:
74%
Amíg nem okoz problémát az életed más területein, addig nincs ezzel baj.
2021. ápr. 22. 08:14
 3/9 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy okoz. A vírusnak köszönhetően teljesen eltávolodtam az összes ismerősömtől, de így már kezdek megőrülni.
2021. ápr. 22. 08:16
 4/9 anonim ***** válasza:
77%

Kezdeném egy fogalmi zavarral: olyan nincs, hogy számítógépfüggőség. Az egy eszköz, attól nem lehet függni. A rajta végzett tevékenység az, ami képes függést kialakítani bizonyos személyeknél, és bizonyos körülmények között.

Az online oktatás meg nem segít rá. Az segít rá, hogy te tanulás helyett is lógsz, és játszol.

Második megjegyzésem: a függőség - főleg a viselkedési függőségek - nagyon sokszor csak egy tünet. Azért alakul ki, mert valami nincs rendben az életedben, és igyekszel elmenekülni a valóság elől. Amire persze ha már egyszer kialakult, rátehet egy jókora lapáttal az is, hogy sok játékot már eleve addiktívnak terveznek meg, de alapvetően kell egy folyamat, valami félresiklás ahhoz, hogy az ember valamire irreális mértékben rákattanjon.

Fontos kiemelni, hogy irreális mértékben. Az, hogy az ember valamit szeret csinálni, az még nem addikció. Akkortól beszélhetünk addikcióról, ha ez jelentős hátrányt okoz az élet más, lényeges területein. Attól, hogy valaki adott esetben fél napon át játszik, még nem lesz függő. Néha még jót is tesz kicsit elvonulni a világ elől. De ha ezt már nem örömből, hanem megszokásból, egyfajta kényszerből csinálja, és leépít mindent, ami egyébként fontos lenne neki, na, az már függőség. És ha jól sejtem, a kérdező esetében nagyon komolyan erről van szó.

Most lehetne hadoválni arról, hogy töröld le a játékaidat, meg rakj rá időzárat, meg miegymás... a probléma csak az, hogy mint írtam, ez valószínűleg csak egy tünet. A valódi okokat kellene kideríteni, ha pedig ezek megvannak, akkor azokon kellene segíteni, már amennyiben lehetséges. Hogy egy hasonlatot mondjak: ha eltöröm a lábamat, és fáj, meg nem tudok menni, akkor sem az a megoldás, hogy felírnak fájdalomcsillapítót, aztán lesz, ami lesz. Hanem kiderítik, hogy mi okozza a problémát, megröntgenezik, begipszelik, azaz a kiváltó okot kezelik. Ami ha megszűnik, akkor a tünet is meg fog szűnni. Így kéne nálad is eljárni. Ki kéne deríteni, hogy milyen szociális, családi, vagy iskolai sérelmek azok, amik ezt okozzák, és azok megoldásán kéne dolgozni.

2021. ápr. 22. 08:20
 5/9 anonim ***** válasza:
92%

"A vírusnak köszönhetően teljesen eltávolodtam az összes ismerősömtől"

Ironikus, de a számítógépet lehet kapcsolattartásra is használni. :) Persze, nem ugyanolyan, mint amikor ott vagytok egymás mellett testközelben, de azért a semminél több.

Meg egyébként nem tilos kimozdulni. Nem fogom azt javasolni, hogy most kezdjetek egész nap bandázni, de a járványvédelmi alapelvek betartása mellett egy-egy találkozó simán beleférhet.

2021. ápr. 22. 08:22
 6/9 anonim ***** válasza:
66%
Vegyél VR-t! Az legalább megmozgat.
2021. ápr. 22. 11:38
 7/9 anonim ***** válasza:
78%
Sport, olvasás, főzés... Amúgy, aki dolgozik a gépen, úgy lesz függő, hogy észre sem veszi...
2021. ápr. 22. 14:15
 8/9 anonim válasza:
100%
Esetleg próbáld meg azt, hogy elfoglalod magad valamivel és nem is gondolsz a számítógépes játékokra!
2021. ápr. 29. 11:08
 9/9 anonim válasza:
76%
Ugyanez volt velem amikor édesanyám meghalt bezárkóztam és csak gépeztem ez fél évig tartott nálam mire észbe kaptam hogy így nem lehet élni kerestem munkát elmentem dolgozni azért az 8 óra +utazás megismerkedsz a kollégáiddal elmész velük néha néha sörözni vagy akármi hidd el ki fogsz zökkenő a gép mögül olyan szép a földünk menj élj csavarogj a gép ebből semmilyen élményt nem ad vissza csak elpocséklod az idődet :(
2021. ápr. 29. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!