Hogyan tudom a BIOS-t visszaállítani?
Adott egy régi I5-ös 2. gen. Samsung NP300V5A-S0AHU notebook és benne egy 1TB-os HDD (partícionálatlan), ami a Hard Disk Sentinel szerint rövid időn belül meghibásodhat.
Az akkumulátor már nem működik csak áramról...
Mivel nem töltött be a win 10, ezért megpróbáltam újra feltelepíteni.
Letöltöttem a windows 10 iso-t és rufus programmal egy pendrive-ra tettem (GTP), majd ezután az összes frissítést feltelepítettem.
Nem lehetett telepíteni a windows-t a GTP miatt, ezért így oldottam meg:
Shift+F10
diskpart
list disk
select disk 0
list partition
clean
Sikerült feltelepíteni a win 10-et és jelenleg is működik, de kitudja meddig, mivel a HDD haldoklik.
Már megérkezett egy samsung 870 EVO 500GB-os SSD, amit a HDD helyére vásároltam. A lemezkezelésnél sikerült inicializálni (GTP/NTFS) egy HDD/SSD külső ház segítségével.
Este észre vettem hogy eltűnt a bios, ami az F2 gomb megnyomásával jött elő. Ma reggel szerettem volna beszerelni az SSD-t, de mivel nincs bios így nehéz lesz a pendrive-ről
bootolni a windowst.
Rendszerinformáció:
Bios-mód: UEFI
SMBIOS verziója 2.6
BIOS-verzió/-dátum Phoenix Technologies Ltd. 05FI, 2011. 10. 12.
Mi a megoldás? Hogyan tudom újra visszaállítani a Biost?
Nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm a segítséget!
Ezt nem nagyon értem, hogy eltűnt a BIOS. A BIOS nem tűnik el :D Legfeljebb más billentyű kombinációval próbálkozz. Nézd meg, hogy F10-re bejön-e a boot menü és úgy be tudsz-e lépni a BIOS-ba.
Ha sehogy semmi, akkor nézd meg hol van a CMOS elem a laptopba, és ha könnyen megközelíthető, akkor vedd ki belőle, várj egy kicsit, és tedd vissza.
Ha darabokra kell szedni hozzá, és nem vagy biztos magadban, akkor inkább bízd szervizre.
Nyomj TAB billentyűt bekapcsolást követően. De nem szükséges belépni a Bios-ba, F10-F12 talán előhozza a boot menüt.
Elemet ne akard kivenni😁. Én egyszer már szétkaptam az újjonnan vásárolt lapotop ez miatt. Szinte mindent ki kellett pakolni.
F2 - Közvetlen BIOS elérés
F10 - Boot menü (amiből a BIOS -t is el tudod érni).
Nem biztos, hogy a funkció gombok az elsődlegesek, ilyenkor FN -t is nyomni kell mellé.
Sajnos nem sikerült megoldani a problémát.
Kivettem az akksit, majd visszaraktam, ezután megjelent alul az F2 és F4 felírat. Az F2 megnyomása után megjelent egy
hosszabb szöveg, majd betöltötte a windows-t. Következő bekapcsoláskor megint megnyomtam az F2-t, de csak annyit írt ki,
hogy Please Wait és betöltötte a windows-t.
3. alkalommal teljesen eltűnt az F2, F4 felírat alulról.
Újra ki az akksi, majd vissza és megint megjelent az F2, F4 Please wait és már tölti is be a windows-t.
Van esély arra, hogy ha berakom az SSD-t a HDD helyére, akkor visszaáll a bios?
Talán nem kellett volna a diskpart... erőltetni és MBR-ről GTP-re állítani.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Újra elmondom: semmi köze a BIOS-nak a Windows-hoz, akármilyen módon telepítetted fel. Próbálj meg még egy elemcserét, ha az sem segít a problémán, akkor valószínű beszart a BIOS valami rejtélyes okból kifolyólag.
Fordulj hozzájuk: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!