Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tudom a BIOS-t visszaál...

Hogyan tudom a BIOS-t visszaállítani?

Figyelt kérdés

Adott egy régi I5-ös 2. gen. Samsung NP300V5A-S0AHU notebook és benne egy 1TB-os HDD (partícionálatlan), ami a Hard Disk Sentinel szerint rövid időn belül meghibásodhat.

Az akkumulátor már nem működik csak áramról...

Mivel nem töltött be a win 10, ezért megpróbáltam újra feltelepíteni.

Letöltöttem a windows 10 iso-t és rufus programmal egy pendrive-ra tettem (GTP), majd ezután az összes frissítést feltelepítettem.

Nem lehetett telepíteni a windows-t a GTP miatt, ezért így oldottam meg:

Shift+F10

diskpart

list disk

select disk 0

list partition

clean

Sikerült feltelepíteni a win 10-et és jelenleg is működik, de kitudja meddig, mivel a HDD haldoklik.

Már megérkezett egy samsung 870 EVO 500GB-os SSD, amit a HDD helyére vásároltam. A lemezkezelésnél sikerült inicializálni (GTP/NTFS) egy HDD/SSD külső ház segítségével.

Este észre vettem hogy eltűnt a bios, ami az F2 gomb megnyomásával jött elő. Ma reggel szerettem volna beszerelni az SSD-t, de mivel nincs bios így nehéz lesz a pendrive-ről

bootolni a windowst.

Rendszerinformáció:

Bios-mód: UEFI

SMBIOS verziója 2.6

BIOS-verzió/-dátum Phoenix Technologies Ltd. 05FI, 2011. 10. 12.

Mi a megoldás? Hogyan tudom újra visszaállítani a Biost?

Nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm a segítséget!

2021. ápr. 21. 09:15
 1/7 anonim ***** válasza:

Ezt nem nagyon értem, hogy eltűnt a BIOS. A BIOS nem tűnik el :D Legfeljebb más billentyű kombinációval próbálkozz. Nézd meg, hogy F10-re bejön-e a boot menü és úgy be tudsz-e lépni a BIOS-ba.

Ha sehogy semmi, akkor nézd meg hol van a CMOS elem a laptopba, és ha könnyen megközelíthető, akkor vedd ki belőle, várj egy kicsit, és tedd vissza.

Ha darabokra kell szedni hozzá, és nem vagy biztos magadban, akkor inkább bízd szervizre.

2021. ápr. 21. 09:33
 2/7 Morzsi007 ***** válasza:

Nyomj TAB billentyűt bekapcsolást követően. De nem szükséges belépni a Bios-ba, F10-F12 talán előhozza a boot menüt.

Elemet ne akard kivenni😁. Én egyszer már szétkaptam az újjonnan vásárolt lapotop ez miatt. Szinte mindent ki kellett pakolni.

2021. ápr. 21. 10:01
 3/7 P.O.C. ***** válasza:

F2 - Közvetlen BIOS elérés

F10 - Boot menü (amiből a BIOS -t is el tudod érni).

Nem biztos, hogy a funkció gombok az elsődlegesek, ilyenkor FN -t is nyomni kell mellé.

2021. ápr. 21. 10:20
 4/7 anonim ***** válasza:
2021. ápr. 21. 12:16
 5/7 A kérdező kommentje:

Sajnos nem sikerült megoldani a problémát.

Kivettem az akksit, majd visszaraktam, ezután megjelent alul az F2 és F4 felírat. Az F2 megnyomása után megjelent egy

hosszabb szöveg, majd betöltötte a windows-t. Következő bekapcsoláskor megint megnyomtam az F2-t, de csak annyit írt ki,

hogy Please Wait és betöltötte a windows-t.

3. alkalommal teljesen eltűnt az F2, F4 felírat alulról.

Újra ki az akksi, majd vissza és megint megjelent az F2, F4 Please wait és már tölti is be a windows-t.

Van esély arra, hogy ha berakom az SSD-t a HDD helyére, akkor visszaáll a bios?

Talán nem kellett volna a diskpart... erőltetni és MBR-ről GTP-re állítani.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

2021. ápr. 21. 17:24
 6/7 anonim ***** válasza:

Újra elmondom: semmi köze a BIOS-nak a Windows-hoz, akármilyen módon telepítetted fel. Próbálj meg még egy elemcserét, ha az sem segít a problémán, akkor valószínű beszart a BIOS valami rejtélyes okból kifolyólag.

Fordulj hozzájuk: [link]

2021. ápr. 22. 14:19
 7/7 A kérdező kommentje:
Értem és nagyon köszi az infót!
2021. ápr. 22. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!